gastro postao
Ove školjke možete pripremiti tako da napravite smjesu od parmezana, prezle, češnjaka, maslinova ulja i peršina. U svaku stavite po žlicu nadjeva i pecite
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Potrebno vam je
- 8 kom kapisanta
- ulje maslinovo
- vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
- sol
Priprema
- Školjke očistite od algi i isperite od pijeska
Novigradsku školjku kapesantu, kapešantu ili Jakobovu kapicu, ocjenjuju kao najbolju na svijetu. Razlog je to što se u novigradskom zaljevu miješa morska voda sa slatkom iz ušća rijeke Mirne.
- Otvorite ih posebnim nožem ili vrškom manjeg šiljastog noža.
- Odstranite tetive kojima se meso školjke drži za unutrašnju stijenku.
- Vratite meso u poklopac školjke te začinite s malo krupne soli, maslinova ulja i malo bijelog vina.
- Pecite u pećnici ili na roštilju sve dok im meso ne pobijeli. Ukrasite peršinom po želji.
Izvor 'Tako me mama učila', Marina Gaši