Od vrhunskih smo chefova, kada su deserti u pitanju, navikli očekivati nešto komplicirano i neobično, čak i kada bi rekli da pripremaju karamelizirane marelica za kraj slijeda. A upravo su one, iako zvuče 'fancy', vrlo jednostavne za napraviti.
Bilo da ih ispečeš i preliješ s malo meda te serviraš uz kuglicu omiljenog sladoleda ili pripremiš prema našim uputama, predlažemo da uz njih obavezno staviš i kuglicu sladoleda koja, dok se topi, kreira savršen umak. Narančasti plodovi marelica i mekano meso donose na stol okuse sunca, ali ujedno su i jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A.
Savjet više
Guljenje marelica prije pečenja nije obavezno jer će kora marelice pečenjem znatno omekšati. Ako ih ipak više voliš guliti, morat ćeš ih blanširati u kipućoj vodi oko 20 sekundi, a zatim ih prebaciti u ledeno hladnu vodu prije uklanjanja kožice.
Karamelizirane marelice
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 10 marelica
- 4 žlice smeđeg šećera
- 3 žlice hladnog maslaca
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Marelice operi, obriši, prepolovi i izvadi im koštice.
- Namasti plitku vatrostalnu zdjelu, u nju poslaži polovice marelica s ravnom stranom prema gore pa ih pospi smeđim šećerom.
- Na marelice poslaži hladan maslac narezan na listiće i peci u pećnici oko 6 minuta, dok se šećer ne počne karamelizirati, a marelice ne porumene.
- Istuci slatko vrhnje s vanilin šećerom pa ga posluži uz karamelizirane marelice. Uz ovaj desert izvrsno godi sladoled od vanilije.
Isprobaj i ove recepte s marelicama...