Jednom kada ga probaju mnogima kocke od marelica postane omiljeni ljetni desert jer je savršen za svaku priliku. Možeš u njemu uživati za doručak uz kavu ili čaj, odabrati ga kao popodnevni snack ili ga poslužiti kao desert nakon večere.
Mekane i sočne slatke marelice divno se slažu s tijestom, a nakon što zagrizeš prvi zalogaj kocke od marelica, na tvojem tanjuru vrlo brzo neće ostati ni mrvica.
Za ovaj recept - kocke od marelica - dovoljno je glatko brašno za kolače, svježi prašak za pecivo da kolač naraste, i kvalitetan maslac. Pazi da maslac bude na sobnoj temperaturi kako bi se lakše mogao izraditi. Maslac sobne temperature trebao bi napraviti malu udubinu kada ga pritisneš prstom.
Kocke od marelica
(za 20 kocki)
Sastojci - za prhko tijesto:
- 400 g brašna
- 250 g ohlađenog maslaca narezanog na kockice
- 125 g šećera
- 1 jaje
Sastojci - za nadjev:
- 1 kg marelica
- 150 g omekšalog maslaca
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 80 ml mlijeka
- 50 g marmelade od malina
Postupak:
- Od brašna, maslaca, šećera i jaja umijesi tijesto, umotaj ga u foliju i ostavi 30 minuta u hladnjaku.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljaj, a zatim ga stavi u lim obložen papirom za pečenje, prekrij drugim komadom papira i suhim grahom te peci 20 minuta. Tijesto izvadi pa ukloni papir i grah.
- Marelice oguli, prereži popola i izvadi im koštice. Maslac pjenasto izmiksaj sa šećerom i vanilin šećerom te umiješaj jedno po jedno jaje. Na kraju naizmjenice umiješaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
- Podlogu od prhkog tijesta premaži marmeladom, po njoj posloži polovice marelica, a njih premaži pripremljenom biskvitnom smjesom. Peci kolač 30-40 minuta.
Isprobaj i ove recepte s marelicama...