Recepti Salata 03. rujna 2025.

Kineska salata u kojoj su krastavci glavne zvijezde

Salata
15 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
kineska salata od krastavaca
Kineska salata od krastavaca
foto: Cook Republic/Pinterest
Kineska salata od zgnječenih krastavaca gotova je za 30 minuta, isprobaj naš recept!

Postoje salate koje su ukusne. Postoje salate koje su zdrave. A postoji i kineska salata od zgnječenih krastavaca – hrskava, hladna, ljutkasta, aromatična i, iskreno, zabavna za pripremu.

U Kini je ova salata od zgnječenih krastavaca klasik – savršena kombinacija sočnih krastavaca i pikantnog ulja od čilija, koja osvježava i zasiti jednako kao kriška rashlađene lubenice usred ljeta.

Antistresni prilog

Osim što ćeš dobiti fantastičan prilog uz rižu, rezance ili meso s roštilja, tu je i mali bonus: terapija u zdjeli. Jer, da, doslovce ćeš lupati po krastavcima. Rezultat? Nepravilne površine koje savršeno upijaju začinjeno ulje i pretvaraju obične krastavce u sočan prilog.

kineska salata od krastavaca | Author: Lisa Lin/Pinterest Kineska salata od krastavaca foto: Lisa Lin/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kineska salata od krastavaca
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Za ulje od čilija
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 0,50 šalica
  • Đumbir - svježi 1 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Chili u prahu 3 žlica
  • Sečuanski papar 2 žličica
  • Sjemenke bijelog sezama 1 žlica
  • Sol 0,25 žličica
Postupak
  1. U malom loncu zagrij ulje dok ne počne lagano dimiti, zatim ga makni s vatre.


  2. U srednje velikoj vatrostalnoj posudi pomiješaj sve preostale sastojke za ulje od čilija. Polako, u tankom mlazu, prelij vruće ulje preko začina. Miješaj da se sve sjedini i ostavi da se potpuno ohladi.


Za salatu
Sastojci
  • Krastavac 3 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Chili ulje 2 žlica
  • Sezamovo ulje 1 žlica
  • Sol
Postupak
  1. Svaki krastavac prereži na tri dijela. Položi nož (ravnom stranom) na komad krastavca i dlanom ga lagano, ali odlučno pritisni dok ne popuca na 2–3 nepravilna dijela.


  2. U veliku zdjelu ubaci "nagnječene" krastavce, dodaj naribani češnjak, ulje od čilija i sezamovo ulje. Posoli po ukusu i sve dobro promiješaj.


U salatu po želji možeš dodati i žličicu (pola u ulje i pola u krastavce) MSG-a ("umami začina"), odnosno natrijeva glutamata E621

Isprobaj i ove kineske delicije:

Možda vas zanima... Brzinska slatko-kisela piletina na kineski način Kolumne Možda vas zanima... Kineski kolačići sudbine i kako ih pripremiti kod kuće Kolumne Kineski pileći rezanci za deset minuta Možda vas zanima... Pet kineskih začina za sasvim novi užitak u jelu None Povrtna juha s kineskim rezancima Možda vas zanima... Kineska povrtna juha gotova za samo 15 minuta Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.