Kineska salata od zgnječenih krastavaca gotova je za 30 minuta, isprobaj naš recept!
Postoje salate koje su ukusne. Postoje salate koje su zdrave. A postoji i kineska salata od zgnječenihkrastavaca – hrskava, hladna, ljutkasta, aromatična i, iskreno, zabavna za pripremu.
U Kini je ova salata od zgnječenih krastavaca klasik – savršena kombinacija sočnih krastavaca i pikantnog ulja od čilija, koja osvježava i zasiti jednako kao kriška rashlađene lubenice usred ljeta.
Antistresni prilog
Osim što ćeš dobiti fantastičan prilog uz rižu, rezance ili meso s roštilja, tu je i mali bonus: terapija u zdjeli. Jer, da, doslovce ćeš lupati po krastavcima. Rezultat? Nepravilne površine koje savršeno upijaju začinjeno ulje i pretvaraju obične krastavce u sočan prilog.
Kineska salata od krastavaca
foto: Lisa Lin/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kineska salata od krastavaca
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Za ulje od čilija
Sastojci
Suncokretovo ulje
0,50
šalica
Đumbir - svježi
1
kom
Češnjak
3
režanj
Chili u prahu
3
žlica
Sečuanski papar
2
žličica
Sjemenke bijelog sezama
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Postupak
U malom loncu zagrij ulje dok ne počne lagano dimiti, zatim ga makni s vatre.
U srednje velikoj vatrostalnoj posudi pomiješaj sve preostale sastojke za ulje od čilija. Polako, u tankom mlazu, prelij vruće ulje preko začina. Miješaj da se sve sjedini i ostavi da se potpuno ohladi.
Za salatu
Sastojci
Krastavac
3
kom
Češnjak
3
režanj
Chili ulje
2
žlica
Sezamovo ulje
1
žlica
Sol
Postupak
Svaki krastavac prereži na tri dijela. Položi nož (ravnom stranom) na komad krastavca i dlanom ga lagano, ali odlučno pritisni dok ne popuca na 2–3 nepravilna dijela.
U veliku zdjelu ubaci "nagnječene" krastavce, dodaj naribani češnjak, ulje od čilija i sezamovo ulje. Posoli po ukusu i sve dobro promiješaj.
U salatu po želji možeš dodati i žličicu (pola u ulje i pola u krastavce) MSG-a ("umami začina"), odnosno natrijeva glutamata E621.