Ove kiše kao da vape za finom juhicom koja krijepi i grije. Još kad je lagana i ovako fina sigurno joj nećeš moći odoljeti.
Donosimo recept slavne britanske kuharice Mary Berry za povrtnu juhu s daškom Azije, no nitko ti ne brani da umjesto povrtnog iskoristiš mesni temeljac (pileći ili goveđi), a možeš u juhu dodati i kuhano ili jaje na oko. Također, možeš dodati primjerice dimljeni tofu za hranjiviju vegansku verziju.
"Ova juha jako je lagana i zdrava te je idealna za lagani ručak ili kao početak obroka od više sljedova", govori Mary Berry o svojoj juhi koja je sjajna osnova za tvoje kreacije, samo pusti mašti na volju! Da ne spominjemo da je juha gotova za 15 minuta…
Povrtna juha s kineskim rezancima
(za 6 osoba)
Sastojci:
- 1,8 l kvalitetnog povrtnog temeljca
- 5 cm svježeg đumbira, oguljenog i naribanog
- 1 crvena chili papričica, sjemenke uklonjene, sitno nasjeckana
- 6 komada mladog luka, nasjeckanog
- 1 i ½ žličice kineske mješavina 5 začina (five spice)
- 1 žlica svijetlog muscovado šećera
- 1 žlica sweet chili umaka
- 1 žlica soja sosa
- 150 g shiitake gljiva, narezanih
- 50 g kineskih rezanaca za juhu s jajima
- 1 pak choi, narezan na deblje trakice
- sok od ½ limete
- mali svežanj korijandera
Postupak:
- Ulij temeljac u veliku posudu i pusti da zavrije.
- Dodaj đumbir, chili, mladi luk, kinesku mješavinu začina, šećer, sweet chili umak i soja sos i smanji vatru te puti da ključa oko 5 minuta.
- Dodaj gljive i tjesteninu te pusti da vrije još 3-4 minute, dok se rezanci ne skuhaju. Umiješaj pak choi i sok od limete, kušaj te dodaj soli i drugih začina prema ukusu. Pusti da vrije još 2 minute.
- Posluži u zdjelicama, posuto sjeckanim korijanderom.
Savjet više:
- Ova juha može se pripremiti dan unaprijed, zagrijati do vrenja i dodati pah choi i tjesteninu.
- Ova juha nije pogodna za zamrzavanje.
- Ako ti je nedostupan ili ga ne voliš, svježi korijander možeš zamijeniti listićima svježeg peršina.
- Pak choi možeš zamjieniti špinatom ili blitvom.
Ovo nije recept za navedenu kinesku povrtnu juhu, no pravi je gušt gledati Mary Berry kako kuha...
Isprobaj i ove recepte slavne Mary Berry...