gastro postao
Ovo je klasik koji obožavamo...
Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju, vraćaju nam poznate mirise i okuse djetinjstva.
Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive 'kuglice' od krumpirovog tijesta.
Sastojci:
- 1 žlica maslaca
- 2 jaja
- 800 g krumpira
- 300 g brašna
- 4 žlice ulja
- 100 g krušnih mrvica
- 500 g šljiva
- šećer
- mljeveni cimet
Priprema:
- Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.
- Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno. Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
- Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
- Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih).
- Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
- U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
- U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta.
- Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.
Dobar tek!