Recepti 30. kolovoza 2023.

Knedle sa šljivama, šećerom i cimetom

Knedle sa šljivama
foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je klasik koji obožavamo -knedle sa šljivama, šećerom i cimetom kakve su radile naše bake, a i mi im se rado vraćamo

Knedle su prava asocijacija na bakinu kuhinju, vraćaju nam poznate mirise i okuse djetinjstva

Sočna i slatka knedla jedno je od onih jela koje možemo jesti kao glavno jelo ili kao desert. Šljive, mješavina šećera i cimeta glavni su sastojci neodoljive 'kuglice' od krumpirovog tijesta. 

 

knedle Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Griz knedle sa šljivama Recepti

 

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Domaće šljive na šibenskoj tržnici foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Knedle sa šljivama, šećerom i cimetom

Sastojci:

  • 1 žlica maslaca
  • 2 jaja
  • 800 g krumpira
  • 300 g brašna
  • 4 žlice ulja
  • 100 g krušnih mrvica
  • 500 g šljiva
  • šećer
  • mljeveni cimet

Postupak:

  1. Krumpir oguli i skuhaj u blago posoljenoj vodi. Ocijedi ga i dobro izgnječi, dodaj maslac i promiješaj, pusti da se lagano ohladi.
  2. Kada se krumpir lagano ohladio dodaj mu jaja, promiješaj i postepeno dodaj brašno. Smjesu premjesti na stol i mijesi dok ne dobiješ glatko tijesto.
  3. Šljive operi, izvadi im koštice i pospi ih s unutrašnje strane s malo šećera i cimeta u prahu.
  4. Površinu pospi brašnom, tijesto razvaljaj na debljinu 1 cm i izreži na veće kvadrate (da možeš zamotati šljivu u njih).
  5. Zamotaj šljivu u tijesto oblikujući okruglice.
  6. U prokuhalu vodu ubaci okruglice i kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
  7. U tavu na ugrijano ulje dodaj krušne mrvice i lagano ih poprži. Po želji u mrvice možeš dodati malo cimeta.
  8. Serviraj okruglice od šljiva na tanjur. Ukrasi ih prženim krušnim mrvicama i posluži.

 

Možda vas zanima... Bavarske knedle - sjajan, a jednostavan prilog omiljenim umacima Špajza Možda vas zanima... Ova izvanredna torta neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:12 31. Kolovoz 2023.

    savrseno