Kokos salama jedan je od onih predobrih recepata koji ne uključuje paljenje pećnice. Gotova je za tren, a dobro će se uklopiti na božićni pladanj s kolačima
Kokos salama, odnosno kokos rolada, nametnula se kao hit blagdanski kolač i ne možemo bez nje zamisliti blagdanski tanjur s kolačima. Popis sastojaka je kratak i cjenovno pristupačan, a proces pripreme je izuzetno jednostavan.
Bitna je preciznost pri mazanju kreme od kokosa i rolanju, kako bi roladice izgledale uredno. Uz to, nemoj je rezati prije no što se dobro rashladi.
Naribani kokos zvijezda je ove slastice
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Kokos salama
35 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
ČOKOLADNI DIO
Sastojci
Mljeveni keksi (po izboru)
300
g
Šećer u prahu
200
g
Vruća kava
10
žlica
Rum
1
žlica
Naribana čokolada
50
g
Kakao prah
1
žlica
KOKOS KREMA
Sastojci
Voda
5
žlica
Šećer u prahu
100
g
Kokosovo brašno
100
g
Maslac
50
g
Postupak
Najprije pomiješaj mljevene kekse, šećer, kakao i naribanu čokoladu pa prelij rumom i vrućom kavom. Dobro miješaj dok se sastojci ne sjedine u glatku smjesu.
Pripremi kremu. Izmiksaj maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu. Kokosovo brašno prelij vrućom vodom, dobro promiješaj pa dodaj u maslac sa šećerom i miksaj dok se sastojci ne sjedine.
Razvaljaj tamni dio salame između dva lista papira za pečenje. Ravnomjerno premaži kremom od kokosa i zarolaj.
Salamu obloži plastičnom folijom i premjesti je u hladnjak na barem 4 sata, a poželjno i preko noći.
Reži salamu kad se dobro ohladi i čuvaj je u hladnjaku.
Umjesto kokosovog brašna, koje je vrlo sitno, može se koristiti i naribani kokos, ili kombinacija oba navedena sastojka za zanimljiviju teksturu.