Prije nekoliko godina jednostavan kolač od rastopljenog sladoleda bio je hit na društvenim mrežama, no jedna ga je kreatorica recepata podigla na višu razinu. isprobaj njezin recept za kolač od rastopljenog sladoleda!
Ako ste prije koju godinu pratili kulinarske trendove na društvenim mrežama, vjerojatno ste naletjeli na viralni hit – kolač od samo 2 namirnice: rastopljenog sladoleda i brašna s praškom za pecivo. Jednostavno se sve izmiješalo i peklo.
Poboljšana verzija slatkog hita s društvenih mreža
Pooja Bavishi, vlasnica njujorške slastičarnice Malai koja spaja okuse Južne Azije s modernim desertima, odlučila je tu ideju dovesti na višu razinu. U svojoj kuharici "Malai: Frozen Desserts Inspired by South Asian Flavors", otkriva kako je originalnu ideju pretvorila u nešto mnogo bolje...
"Ubacila sam malo masnoće za sočnost, dodala šećera, a sve zaokružila glazurom koja pojačava okus sladoleda", otkriva Pooja.
Rezultat? Kolač koji je lagan, prozračan, nije presladak i izgleda kao da je stigla iz neke fancy slastičarnice.
Za ovaj recept koristi se najobičniji sladoled od vanilije, ali Pooja poručuje – možeš iskoristiti bilo koji, čak i onaj kojem se nakupila ledena korica jer predugo stoji u škrinji: „Kad se ispeče, taj ledeni okus potpuno nestane, a ti ćeš spasiti sladoled od propasti".
Rastopljeni sladoled odličan je sastojak kolača
foto: Getty Images/Unsplash
Slatki savjeti za uvijek savršen kolač od rastopljenog sladoleda
Donosimo i nekoliko super savjeta da ti ovaj fora desert baš svakiput ispadne savršeno:
Rastopljeni sladoled, ne ledeni: Sladoled sobne temperature bolje se povezuje s ostalim sastojcima i osigurava da torta lijepo naraste.
Šećer u prahu? Oprez! Mjeri se u volumenu, pa će možda trebati malo prilagodbe u receptu. Slatko vrhnje dodaj postupno, dok ne dobiješ savršenu teksturu.
Kokosovo ulje – rafinirano ili ne? Rafinirano ima blaži okus i višu točku dimljenja, dok djevičansko (nerafinirano) kokosovo ulje donosi izraženiju aromu kokosa. Izbor je na tebi!
Imaj na umu ove super savjete dok pripremaš kolač od rastopljenog sladoleda - recept je u nastavku!
Kolač s rastopljenim sladoledom
foto: Olives + Thyme/Pinterest
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Lagano naulji duguljasti pleh za pečenje dimenzija cca 22x12 cm.
Skupa izmiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.
U drugoj zdjeli izmiksaj šećer i kokosovo ulje, dodaj rastopljeni sladoled na sobnoj temperaturi, dobro izmiješaj.
Silikonskom špatulom umiješaj suhe u mokre sastojke. Tijesto ulij u namašćeni kalup.
Peci 30-35 minuta, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Pusti da se kolač prvo hladi 15-ak minuta u kalupu, potom ga prebaci na rešetku za hlađenje da se potpuno ohladi - 1.5 do 2 sata.
Dok se kolač hladi, pripremi preljev (icing). Pomiješaj slatko vrhnje, začine, šećer u prahu i sol. Kad je kolač potpuno ohlađen prelij ga glazurom.
Kolač posluži sa šlagom i naribanom čokoladom.
Ovaj kolač možete ispeći unaprijed – bez šlaga na vrhu može stajati u zatvorenoj posudi do 4 dana u hladnjaku. Za dulje čuvanje, zamotaj kolač od rastopljenog sladoleda u plastičnu foliju pa u aluminijsku i zamrzni – tako može stajati i do 3mjeseca.
isprobaj i ove sladolede, a potom i kolač od njih kad se rastope...