Recepti Desert 11. prosinca 2024.

Kolač s đumbirom – savršen kao desert i kao doručak

Desert
30 MIN
60 MIN
10
JEDNOSTAVNO
kolač s đumbirom
Sočni kolač s đumbirom
foto: Bakers Table/Pinterest
Sočan, začinjen i jednostavan za pripremu, ovaj kolač s đumbirom jednako dobro paše uz kuglicu sladoleda i uz šalicu kave

Kolač s đumbirom je poslastica koja spaja mirise i okuse zime u svakom zalogaju. Ovaj sočan desert s okusima svježeg đumbira, melase i toplih začina poput cimeta i klinčića jednako je savršen kao slastica uz kuglu sladoleda ili kao brzi doručak uz šalicu kave ili čaja.

Kolač s đumbirom ima mekanu teksturu i pomalo podsjeća na kruh, a zahvaljujući melasi i svježem đumbiru ima savršenu ravnotežu između slatkoće i začinskih nota.

đumbir | Author: Jocelyn Morales/Unsplash Đumbir foto: Jocelyn Morales/Unsplash

Ovaj kolač s đumbirom možeš poslužiti ukrašen tučenim vrhnjem, šećerom u prahu, sjemenkama nara, brusnicama i/ili kandiranim đumbirom za posebnije prigode, ali je jednako ukusan i bez dodataka.

Priprema kolača s đumbirom traje svega 30 minuta, a zahvaljujući blenderu, svi sastojci se lako sjedine u kremastu smjesu. Pečeni kolač možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana, bez ukrasa. I izvrstan je za slatki Božić!

kolač s đumbirom | Author: Bakers Table/Pinterest Kolač s đumbirom foto: Bakers Table/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač s đumbirom
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Voda 1 šalica
  • Svježi đumbir 0,75 šalica
  • Šećer 1 šalica
  • Ulje od repice 1 šalica
  • Melasa 1 šalica
  • Soda bikarbona 2 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Brašno 2 šalica
  • Cimet 1 žličica
  • Piment 0,50 žličica
  • Klinčić 0,50 žličica
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
  • Crni papar 1 prstohvat
  • Šlag
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Dno kalupa s odvojivim obručem (promjer kalupa cca 23 cm) obloži papirom za pečenje, a stranice lagano naulji. Može se koristiti i duguljasti kalup za kruh.

    Vanjske strane kalupa čvrsto omotaj duplim slojem aluminijske folije da spriječiš curenje smjese. Kalup postavi na lim s visokim rubovima.


  2. U blenderu pomiješaj kipuću vodu i oguljeni pa nasjeckani đumbir te miksaj dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1 minutu.

    Dodaj šećer, ulje, melasu, sodu bikarbonu i sol pa nastavi miksati dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Na kraju dodaj jaja i kratko miksaj, oko 15 sekundi.


  3. U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, piment, klinčiće, muškatni oraščić i crni papar. Dodaj suhe sastojke u smjesu u blenderu i miksaj kratko, samo dok se sve sjedini, oko 30 sekundi. Ulij tijesto u pripremljeni kalup.

    Peci dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, otprilike 1 sat. Ako se kolač tijekom pečenja malo podigne i popuca, to je sasvim u redu. Kada je gotov, ostavi ga da se hladi u kalupu na rešetki 10 minuta. Zatim pažljivo ukloni foliju i stranice kalupa te ostavi da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.


  4. Ukrasi šećerom u prahu, sjemenkama nara, ušećerenim đumbirom, brusnicama, royal icing glazurom... a posluži od malo tučenog slatkog vrhnja.


Nemoj miksati smjesu predugo – što manje zraka uneseš u tijesto, to će kolač biti ravniji. Ako se ipak malo digne ili popuca, možeš ga pažljivo preokrenuti za uredniji izgled.

O đumbiru želiš saznati i ovo...

Možda vas zanima... Ovaj će napitak s đumbirom pročistiti tvoje tijelo Recepti Možda vas zanima... Ušećereni đumbir idealan je zalogajčić za hladne dane Špajza Možda vas zanima... Radiš li i ti ovu grešku kada pohranjuješ đumbir? Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:52 11. Prosinac 2024.

    Super