Sočan, začinjen i jednostavan za pripremu, ovaj kolač s đumbirom jednako dobro paše uz kuglicu sladoleda i uz šalicu kave
Kolačs đumbirom je poslastica koja spaja mirise i okuse zime u svakom zalogaju. Ovaj sočan desert s okusima svježeg đumbira, melase i toplih začina poput cimeta i klinčića jednako je savršen kao slastica uz kuglu sladoleda ili kao brzi doručak uz šalicu kave ili čaja.
Kolač s đumbirom ima mekanu teksturu i pomalo podsjeća na kruh, a zahvaljujući melasi i svježem đumbiru ima savršenu ravnotežu između slatkoće i začinskih nota.
Đumbir
foto: Jocelyn Morales/Unsplash
Ovaj kolač s đumbirom možeš poslužiti ukrašen tučenim vrhnjem, šećerom u prahu, sjemenkama nara, brusnicama i/ili kandiranim đumbirom za posebnije prigode, ali je jednako ukusan i bez dodataka.
Priprema kolača s đumbirom traje svega 30 minuta, a zahvaljujući blenderu, svi sastojci se lako sjedine u kremastu smjesu. Pečeni kolač možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana, bez ukrasa. I izvrstan je za slatki Božić!
Kolač s đumbirom
foto: Bakers Table/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač s đumbirom
30 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
10
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Suncokretovo ulje
Voda
1
šalica
Svježi đumbir
0,75
šalica
Šećer
1
šalica
Ulje od repice
1
šalica
Melasa
1
šalica
Soda bikarbona
2
žličica
Sol
0,50
žličica
Jaje
2
kom
Brašno
2
šalica
Cimet
1
žličica
Piment
0,50
žličica
Klinčić
0,50
žličica
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Crni papar
1
prstohvat
Šlag
Šećer u prahu
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Dno kalupa s odvojivim obručem (promjer kalupa cca 23 cm) obloži papirom za pečenje, a stranice lagano naulji. Može se koristiti i duguljasti kalup za kruh.
Vanjske strane kalupa čvrsto omotaj duplim slojem aluminijske folije da spriječiš curenje smjese. Kalup postavi na lim s visokim rubovima.
U blenderu pomiješaj kipuću vodu i oguljeni pa nasjeckani đumbir te miksaj dok smjesa ne postane glatka, otprilike 1 minutu.
Dodaj šećer, ulje, melasu, sodu bikarbonu i sol pa nastavi miksati dok se sve ne sjedini, oko 15 sekundi. Na kraju dodaj jaja i kratko miksaj, oko 15 sekundi.
U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, cimet, piment, klinčiće, muškatni oraščić i crni papar. Dodaj suhe sastojke u smjesu u blenderu i miksaj kratko, samo dok se sve sjedini, oko 30 sekundi. Ulij tijesto u pripremljeni kalup.
Peci dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista, otprilike 1 sat. Ako se kolač tijekom pečenja malo podigne i popuca, to je sasvim u redu. Kada je gotov, ostavi ga da se hladi u kalupu na rešetki 10 minuta. Zatim pažljivo ukloni foliju i stranice kalupa te ostavi da se potpuno ohladi, otprilike 2 sata.
Ukrasi šećerom u prahu, sjemenkama nara, ušećerenim đumbirom, brusnicama, royal icing glazurom... a posluži od malo tučenog slatkog vrhnja.
Nemoj miksati smjesu predugo – što manje zraka uneseš u tijesto, to će kolač biti ravniji. Ako se ipak malo digne ili popuca, možeš ga pažljivo preokrenuti za uredniji izgled.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.