Recepti Desert 10. srpnja 2024.

Kolač s maslinovim uljem i nektarinama za slatko ljeto

Desert
20 MIN
30 MIN
8
SREDNJE
Aromatični kolač s maslinovim uljem i nektarinama
Sočni kolač s maslinovim uljem i nektarinama
foto: Instagram @laurencamposano
Ovaj kolač s maslinovim uljem i nektarinama je savršen način da istakneš svježe ljetne nektarine u kombinaciji s bogatim maslinovim uljem. Uživaj u svakom zalogaju!

Na prvi pogled, kolač s maslinovim uljem i nektarinama može djelovati jednostavno, ali njegova čar je u kompleksnim okusima koje pruža maslinovo ulje u kombinaciji s nektarinama.

Tijesto je iznimno mekano zahvaljujući pireu od nektarina i maslinovom ulju, dok preljev od svježe narezanih nektarina s krupnom morskom soli dodatno naglašava okus. 

Možda vas zanima... Znaš li koja je razlika između breskve i nektarine, osim u dlačicama? Špajza

nektarine, nektarina | Author: Summer Time/Unsplash Nektarine foto: Summer Time/Unsplash

Posluži s kuglicom sladoleda

Ovaj desert je savršen za sve prilike, od svakodnevnih trenutaka do svečanih događanja. Ako ne pronađeš nektarine, breskve su odlična zamjena.

Maslinovo ulje unosi posebnu notu, stoga je vrijedno odabrati ono s blago gorkastim paprenim završetkom. Posluži ga s kuglicom sladoleda od vanilije za potpuni užitak. 

Ne gasi ekran dok kuham

Aromatični kolač s maslinovim uljem i nektarinama
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • XXX 1,50 šalica
  • Sol 0,50 žličica
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Soda bikarbona 0,50 žličica
  • Nektarina 4 kom
  • Šećer kristal 0,75 šalica
  • Jaje 2 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Maslinovo ulje 0,75 šalica
  • Šećer u prahu
  • Cvijet soli 1 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175°C. Premaži kalup za tortu promjera 23 cm maslinovim uljem i obloži dno papirom za pečenje. Premaži papir uljem i pospi kristalnim šećerom.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.


  3. Dvije nektarine očisti od koštica i grubo nasjeckaj. U blenderu ih blendaj dok ne dobiješ glatki pire.


  4. U velikoj zdjeli izmiksaj šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Stalno miješajući, postupno dodaj ½ šalice maslinova ulja.

    Dodaj smjesu s brašnom u dva navrata, miješajući dok ne dobiješ jednoličnu smjesu (tijesto će biti gusto). Umiješaj pire od nektarina i ulij tijesto u pripremljeni kalup.


  5. Peci kolač dok ne dobije lagano zlaćanu boju i dok se ne počne odvajati od rubova kalupa, 28-30 minuta. Pusti da se hladi u kalupu 10 minuta.

    Izvadi kolač iz kalupa i prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi. Kolač se može pripremiti 2 dana unaprijed. Čvrsto ga omotaj i čuvaj na sobnoj temperaturi.


  6. Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu. Preostale 2 nektarine nareži i pomiješaj sa cvijetom soli i preostalom ¼ šalice maslinovog ulja. Posluži kolač s narezanom nektarinom i preliven maslinovim uljem.


Isprobaj i ove recepte!

amule Možda vas zanima... Lagani voćni kolač Kolumne Obilje voćnih kolača Možda vas zanima... Voćni kolači: Kako da ostanu sočni, bez da se raspadnu? Špajza matejka.jpg Možda vas zanima... Voćni kolač s marelicama Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.