Ovaj kolač s maslinovim uljem i nektarinama je savršen način da istakneš svježe ljetne nektarine u kombinaciji s bogatim maslinovim uljem. Uživaj u svakom zalogaju!
Na prvi pogled, kolačs maslinovim uljem i nektarinamamože djelovati jednostavno, ali njegova čar je u kompleksnim okusima koje pruža maslinovo ulje u kombinaciji s nektarinama.
Tijesto je iznimno mekano zahvaljujući pireu od nektarina i maslinovom ulju, dok preljev od svježe narezanih nektarina s krupnom morskom soli dodatno naglašava okus.
Ovaj desert je savršen za sve prilike, od svakodnevnih trenutaka do svečanih događanja. Ako ne pronađeš nektarine, breskve su odlična zamjena.
Maslinovo ulje unosi posebnu notu, stoga je vrijedno odabrati ono s blago gorkastim paprenim završetkom. Posluži ga s kuglicom sladoleda od vanilije za potpuni užitak.
Ne gasi ekran dok kuham
Aromatični kolač s maslinovim uljem i nektarinama
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
XXX
1,50
šalica
Sol
0,50
žličica
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Soda bikarbona
0,50
žličica
Nektarina
4
kom
Šećer
0,75
šalica
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Maslinovo ulje
0,75
šalica
Šećer u prahu
Cvijet soli
1
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C. Premaži kalup za tortu promjera 23 cm maslinovim uljem i obloži dno papirom za pečenje. Premaži papir uljem i pospi kristalnim šećerom.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
Dvije nektarine očisti od koštica i grubo nasjeckaj. U blenderu ih blendaj dok ne dobiješ glatki pire.
U velikoj zdjeli izmiksaj šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Stalno miješajući, postupno dodaj ½ šalice maslinova ulja.
Dodaj smjesu s brašnom u dva navrata, miješajući dok ne dobiješ jednoličnu smjesu (tijesto će biti gusto). Umiješaj pire od nektarina i ulij tijesto u pripremljeni kalup.
Peci kolač dok ne dobije lagano zlaćanu boju i dok se ne počne odvajati od rubova kalupa, 28-30 minuta. Pusti da se hladi u kalupu 10 minuta.
Izvadi kolač iz kalupa i prebaci ga na rešetku da se potpuno ohladi. Kolač se može pripremiti 2 dana unaprijed. Čvrsto ga omotaj i čuvaj na sobnoj temperaturi.
Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu. Preostale 2 nektarine nareži i pomiješaj sa cvijetom soli i preostalom ¼ šalice maslinovog ulja. Posluži kolač s narezanom nektarinom i preliven maslinovim uljem.