Špajza 18. kolovoza 2020.

Znaš li koja je razlika između breskve i nektarine, osim u dlačicama?

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mnogi više vole jedno voće od drugoga, pa tako tvrde da je breskva sočnija i slađa od nektarine i obrnuto. No to su ipak osobna mišljenja koja se temelje na dojmu, a ne na čvrstim činjenicama.

Iznenađenje! Nektarina je zapravo vrsta breskve, osim što ima glađu kožu u usporedbi s breskvom.

U osnovi, mali regresivni gen dijeli nektarinu od toga da bude breskva. Breskve su podrijetlom iz Kine gdje su ih uzgajali za komercijalne svrhe, a u Sjevernu Ameriku stigle su početkom 19. stoljeća.

 

Možda vas zanima... Doručak iz snova: džem od breskve i đumbira Recepti

 

U Kaliforniji su od 1940. uzgajali nektarine da imaju više mesa i javljaju se varijeteti te je na taj način postala dostupnija širokoj javnosti, prenosi 24sata.

Zašto je razlika važna

Koža breskve prekrivena je zaštitnim slojem dlačica koju najčešće uklanjamo prilikom pripreme pekmeza ili spravljanja pita budući da se prilikom kuhanja i pečenja može stvrdnuti. Koža nektarine je tanja, pa je ona bolji izbor za izradu tarta ukoliko nemate vremena ni volje guliti je.

 

Možda vas zanima... Cobbler s nektarinama na još jednostavniji i ukusniji način Kolumne

 

Osim toga, nema nikakve razlike. Na vrhuncu sezone u srpnju i kolovozu, iako se mogu pronaći već i u kasno proljeće te ranu jesen, breskve i nektarine imaju sočno meso i sladak okus. I kod jedne i kod druge koštica može biti čvrsta i urasla u meso ili pak labava i lako se odstranjuje. Obje vrste jednako su ukusne sirove ili pečene i kuhane.

Kod biranja voćke važno ih je pomirisati. Ukusnije voće ima intenzivniji miris. Zrele breskve mekše su na dodir. Potražite one s ružičastom i kremasto bijelom ili crvenom bojom, a izbjegavajte one koje su zelenkaste kod peteljke ili su na nekim mjestima natučene.

 

Možda vas zanima... Sočan sezonski kolač s komadićima breskve Recepti Možda vas zanima... Iskoristi breskve na pet slasnih načina Recepti Možda vas zanima... Ljetni štih: Sok od kupina i nektarina! Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.