gastro postao
Jednostavan kolač s medom čiji će vam začini ugodno zamirisati cijelu kuću
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 492
Temeljno tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 130 g šećer, kristal
- 2 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 130 g med, vrcani
- 1 mala žlica anis u prahu
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 0.50 mala žlica klinčići u prahu
- 1 kom vanilin šećer
Dodatak
- 200 g badem, oljušteni suhi
- marmelada, miješana
- maslac, neslani
Priprema
- Za temeljno tijesto zagrijte maslac i u njemu otopite med. Dodajte brašno, šećer, začine, prašak za pecivo, pa dobro izmijesite. Ulijte u duguljast, maslacem namazan kalup. Po želji u tijesto dodajte same bademe ili bademe kojima ste dodali narezano ušećereno ili suho voće.
- Pecite 1,5 sat ili 2 na slaboj vatri. Ispečeni kolač možete preliti ocaklinom.
Kolač možete uliti i u veći lim da dobijete tanak sloj, koji ispečen možete rezati kalupićem (npr. u srca) i posuti šećerom ili formirati okrugle kolačiće i puniti ih marmeladom. Tijesto možete peći i u kalupima ukrasnih oblika.