Schwarzwald torta je klasičan izbor za blagdane, rođendane i svečane nedjeljne ručkove. Podjednako dobar izbor su i ovi jednostavni cupcakes s nadjevom od višanja, tučenim vrhnjem i naribanom čokoladom na vrhu.
Priprema je jednostavna i brza, osobito ako se dobro organiziraš. Nadjev od višanja možeš pripremiti dan ili dva ranije i čuvati ga u hladnjaku u posudi s poklopcem. Dok se biskviti hlade, taman stigneš oprati suđe i izmiksati slatko vrhnje. Cijeli proces neće te umoriti, a rezultat će razveseliti sve prisutne.
Sastojci su dostatni za pripremu 12 kolačića. Ostatak, ako ga uopće bude, možeš čuvati u hladnjaku 2 do 3 dana. U slast!
Cupcakes s nadjevom od višanja
Sastojci - za biskvit:
- 125 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1 žličica instant kave
- 1 1/2 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 120 g rastopljenog maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja (L)
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 120 ml mlijeka
Sastojci - za punjenje od višanja:
- 280 g višanja bez koštica
- 50 g šećera
- 2 žlice gustina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica višnjevca
Sastojci - za tučeno vrhnje:
- 500 g slatkog vrhnja
- 60 g šećera u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 žličice želatine u prahu
- 2 žlice vode
Postupak:
- Najprije napravi punjenje od višanja. Pomiješaj višnje, šećer i gustin u posudi i stavi na srednje jaku vatru. Kad proključa, smanji vatri i pusti da krčka 15-ak minuta, uz povremeno miješanje. Kad se zgusne, makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije i višnjevac. Pusti da se ohladi.
- U jednoj posudi pomiješaj sve suhe sastojke za biskvit - brašno, kakao, instant kavu, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi izmiksaj maslac sa šećerom, jajima i ekstraktom vanilije u pahuljastu smjesu. Naizmjence dodaj suhe sastojke i mlijeko i miješaj špatulom.
- Napuni 12 kalupa za muffine do pola i peci 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pričekaj da se biskvitići u potpunosti ohlade prije no što ih kreneš puniti.
- Na kraju pripremi tučeno vrhnje. Najprije u maloj posudici pomiješaj vodu i želatinu pa ubaci u mikrovalnu na 10 sekundi. Promiješaj kako bi se želatina u potpunosti ohladila i ostavi sa strane da se malo ohladi. Hladno slatko vrhnje izmiksaj sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije u snijeg. Prije no što bude čvrst, ulij želatinu i još kratko miksaj. Znat ćeš da je šlag u savršenom stanju ako okreneš posudu i ono zadrži formu.
- Pripremljenim biskvitima žličicom pažljivo izvadi sredinu pa ih napuni nadjevom od višanja. Šlag prebaci u slastičarsku vrećicu i ukrasi svaki kolačić.
- Ukrasi višnjama i naribanom čokoladom!