Recepti Kruh i pecivo 14. rujna 2024.

Koliko-toliko pogačice sa sirom

Kruh i pecivo
20 MIN
15 MIN
12
JEDNOSTAVNO
Koliko-toliko pogačice sa sirom
Koliko-toliko pogačice sa sirom
foto: Željka Gulan
Već neko vrijeme želim napisati post na ovu temu, ali nikako uhvatiti vremena. A tema je: hipsteraj naš svagdašnji koji se, osim na modu, (očito) prebacio u sve pore našega društva...

Ako ovaj izraz definiramo malo opširnije i tu želju da budemo drugačiji prenesemo i u naše stanove, ali i caffe barove, restorane, na fasade, parkove, dobit ćemo lepezu kreativnosti, ali i upitnike nad glavom. I zapitati se s pravom: postajemo li glupi u toj želji da budemo drugačiji?

A što se zapravo dogodilo? Prije nekoliko dana u jednom restoranu odlazim u toalet i stanem ispred vrata zbog stilizirane fotografije na muškom i ženskom WC-u ne znam koji je koji.

Doista – nemam pojma. Otvorim vrata, vidim pisoar i shvatim gdje trebam ići. Ista stvar i jučer u jednom bircu. O smiješnoj situaciji napišem i koju na Facebooku tražeći barem dvoje-troje svojih istomišljenika. Kad ono - lavina.

Možda vas zanima... Damski kapric - savršen recept za slađe raspoloženje Kolumne

 | Author: Željka Gulan Koliko-toliko pogačice sa sirom foto: Željka Gulan

Pa frend piše o hamburgerima koji su kao „ikona pristupačnog junka“ postali gurmanski specijalitet od 100 kn. Isto je kaže i s pizzama. Frendica dodaje da više ni normalan sendvič ne možeš pojesti „sve neki tornjevi koje ni Blanka ne može preskočiti“.

Sjetih se i gin-tonica. Kad ga naručiš – prvo je pitanje: Koji gin? A kad između 100-tinjak vrsta napokon odlučiš koji, ostaje odgovor na pitanje: A koji ćemo tonic? Najjeftiniji stari, najjeftiniji.

Jesam li stara, ljudi? Jer zašto sada, u moru svega, želim da sve bude kako je bilo? WC na kojemu jasno piše M i Ž, hamburger koji ima umak, meso, salatu, paradajz, normalno pecivo sa sezamom kojeg moraš primiti s dvije ruke? Pizzu koja je pizza, a ne list papira?

Ako nije starost u pitanju, jesam li ja zapravo, u moru hipstera, postala hipster?

 | Author: Željka Gulan Koliko-toliko pogačice sa sirom foto: Željka Gulan

Pogačice ili prutići sa sirom

U tom smjeru ide i današnji recept. Njega se svi sjećate. Radile su ga mame i bake (možda i tate i djedovi), a radi se o poznatim prutićima sa sirom, posutim kimom.

No, da bude drugačije – uzmite modlice u ruke i napravite krugove. Dobit ćete potpuno novu i drugačiju grickalicu. Ali to je ona koju svi poznajete, skužit ćete po okusu.

Ne gasi ekran dok kuham

Pogačice sa sirom
20 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Glatko brašno 400 g
  • Svježi sir 250 g
  • Maslac 250 g
  • Jaje 1 kom
  • Žumanjak 1 kom
  • Sjemenke sezama
  • Kim
  • Sol 2 prstohvat
Postupak
  1. Od 250 g maslaca oduzmi 3 žlice i stavi sa strane.


  2. Umijesi tijesto od 300 g brašna, sira i maslaca, ako se i dalje bude lijepilo dodaj još brašna.


  3. Razvaljaj tijesto i premaži ga rastopljenim maslacem (odvojena količina iz 1. koraka).


  4. Preklopi. Premaži ponovno. Preklope. Stavi u frižider na sat vremena. 


  5. Kada je tijesto odmorilo ponovno ga razvaljati - ne pretanko. Vaditi pogačice kalupima i slagati na pleh obložen papirom za pečenje.


  6. Premazati razmućenim jajetom i žumanjkom, posuti sezamom ili kimom i peći u pećnici na 190 stupnjeva 12-15 minuta.


Želiš li uživati u još slatkih i slanih recepata naše kolumnistice Željke, svakako posjeti njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

Možda vas zanima... Tart od badema - stvoren za posebne trenutke Kolumne

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.