Malo korijandera, malo sira, malo hrskavog panka i složenac od mrkve je spreman za prilog koji će te oduševiti
Zapečena mrkva u umaku od sira, skraćeno - složenac od mrkve - možda zvuči kao nešto što bi ti poslužila teta u nedjelju, ali ovaj recept pokazat će ti koliko ovo povrće može biti ukusno. Kolutići mrkve, koji prethodno omekšaju u mikrovalnoj preliveni su blagim umakom s notom senfa, korijandera i timijana, a sve završava slojem panko mrvica pomiješanih s parmezanom.
Tajna je u ravnomjernom rezanju mrkve
Tajna dobre teksture je u ravnomjernom rezanju mrkve – svi kolutići trebaju biti tanki kako bi se svi skuhali istovremeno. Ako imaš rezač za povrće, iskoristi ga, ali poslužit će i običan nož.
Ako želiš malo jači okus, zamijeni cheddar nekim drugim sirom poput gruyèrea ili dodaj prstohvat dimljene paprike u umak – savršeno se slaže s mrkvom i timijanom. Također, ako planiraš unaprijed, možeš sve složiti dan ranije, pa samo zapeći neposredno prije posluživanja.
Mrkva
foto: Thomas Franke/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasti složenac od mrkve
40 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mrkva
5
kom
Voda
1
žličica
Maslinovo ulje
1
žličica
Panko mrvice
0,50
šalica
Svježi timijan - listići
2
žličica
Svježi peršin
2
žličica
Sol
0,25
žličica
Maslac
2
žlica
Brašno
2
žlica
Mlijeko
1,50
šalica
Senf u prahu
1,25
žličica
Luk u prahu
0,50
žličica
Papar
0,25
žličica
Mljeveni korijander
0,12
žličica
Cheddar
1
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 190 °C. Lagano naulji posudu za pečenje (cca 23 x 15 cm). Mrkvu, tanko narezanu na kolutiće, i vodu stavi u veću posudu pogodnu za mikrovalnu, pokrij i kuhaj na visokoj temperaturi 4–5 minuta dok ne omekša, ali zadrži oblik.
U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj panko, nasjeckane timijan i peršin i 1/8 žličice soli. Prži 3 minute dok mrvice ne postanu zlatne. Premjesti u manju zdjelu. Tavu prebriši.
U istoj tavi rastopi maslac. Umiješaj brašno i kuhaj 1 minutu uz stalno miješanje. Postupno dodaj mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobiješ glatki umak (oko 1 minutu). Umiješaj suhi senf, luk u prahu, papar i korijander. Kuhaj još 4 minute dok se ne zgusne. Skini s vatre.
Polovicu umaka ulij u pripremljenu posudu. Položi polovicu mrkve, zatim pospi s ½ šalice cheddar sira. Ponovi postupak s ostatkom umaka, mrkve i sira. Na vrh stavi panko smjesu i pospi preostalom solju. Pokrij aluminijskom folijom.
Peci 25 minuta pokriveno. Makni foliju i peci još 10 minuta, dok se ne stvori zlatna korica i umak ne zakipi. Ohladi 5 minuta prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
218 kcal
10 %
MASTI
14,00 g
19 %
KOLESTEROL
0,35 g
0 %
UH
16,00 g
5 %
PROTEINI
8,00 g
16 %
Ako ti je umak pregust, dodaj žlicu-dvije toplog mlijeka dok ne dobiješ željenu gustoću. Ostatke možeš podgrijati u pećnici pokrivene folijom, uz par kapi vode da se sve lijepo poveže.