Recepti Prilog 01. listopada 2025.

Kremasti složenac od mrkve

Prilog
40 MIN
20 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Isprobaj kremasti složenac od mrkve koji ide baš uz sve
foto: @taste_of_home Pinterest
Malo korijandera, malo sira, malo hrskavog panka i složenac od mrkve je spreman za prilog koji će te oduševiti

Zapečena mrkva u umaku od sira, skraćeno - složenac od mrkve - možda zvuči kao nešto što bi ti poslužila teta u nedjelju, ali ovaj recept pokazat će ti koliko ovo povrće može biti ukusno. Kolutići mrkve, koji prethodno omekšaju u mikrovalnoj preliveni su blagim umakom s notom senfa, korijandera i timijana, a sve završava slojem panko mrvica pomiješanih s parmezanom.

Tajna je u ravnomjernom rezanju mrkve

Tajna dobre teksture je u ravnomjernom rezanju mrkve – svi kolutići trebaju biti tanki kako bi se svi skuhali istovremeno. Ako imaš rezač za povrće, iskoristi ga, ali poslužit će i običan nož.

Ako želiš malo jači okus, zamijeni cheddar nekim drugim sirom poput gruyèrea ili dodaj prstohvat dimljene paprike u umak – savršeno se slaže s mrkvom i timijanom. Također, ako planiraš unaprijed, možeš sve složiti dan ranije, pa samo zapeći neposredno prije posluživanja. 

mrkva | Author: Thomas Franke/Unsplash Mrkva foto: Thomas Franke/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti složenac od mrkve
40 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mrkva 5 kom
  • Voda 1 žličica
  • Maslinovo ulje 1 žličica
  • Panko mrvice 0,50 šalica
  • Svježi timijan - listići 2 žličica
  • Svježi peršin 2 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Maslac 2 žlica
  • Brašno 2 žlica
  • Mlijeko 1,50 šalica
  • Senf u prahu 1,25 žličica
  • Luk u prahu 0,50 žličica
  • Papar 0,25 žličica
  • Mljeveni korijander 0,12 žličica
  • Cheddar 1 šalica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 190 °C. Lagano naulji posudu za pečenje (cca 23 x 15 cm). Mrkvu, tanko narezanu na kolutiće, i vodu stavi u veću posudu pogodnu za mikrovalnu, pokrij i kuhaj na visokoj temperaturi 4–5 minuta dok ne omekša, ali zadrži oblik.


  2. U velikoj tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj panko, nasjeckane timijan i peršin i 1/8 žličice soli. Prži 3 minute dok mrvice ne postanu zlatne. Premjesti u manju zdjelu. Tavu prebriši.


  3. U istoj tavi rastopi maslac. Umiješaj brašno i kuhaj 1 minutu uz stalno miješanje. Postupno dodaj mlijeko uz stalno miješanje dok ne dobiješ glatki umak (oko 1 minutu). Umiješaj suhi senf, luk u prahu, papar i korijander. Kuhaj još 4 minute dok se ne zgusne. Skini s vatre.


  4. Polovicu umaka ulij u pripremljenu posudu. Položi polovicu mrkve, zatim pospi s ½ šalice cheddar sira. Ponovi postupak s ostatkom umaka, mrkve i sira. Na vrh stavi panko smjesu i pospi preostalom solju. Pokrij aluminijskom folijom.


  5. Peci 25 minuta pokriveno. Makni foliju i peci još 10 minuta, dok se ne stvori zlatna korica i umak ne zakipi. Ohladi 5 minuta prije posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

218 kcal

10 %

MASTI

14,00 g

19 %

KOLESTEROL

0,35 g

0 %

UH

16,00 g

5 %

PROTEINI

8,00 g

16 %

Ako ti je umak pregust, dodaj žlicu-dvije toplog mlijeka dok ne dobiješ željenu gustoću. Ostatke možeš podgrijati u pećnici pokrivene folijom, uz par kapi vode da se sve lijepo poveže.

Isprobaj i ove recepte s mrkvom!

krem juha od mrkve Možda vas zanima... Pikantna krem juha od mrkve s tajnim sastojkom Recepti top 5 jela s mrkvom Možda vas zanima... Od grickalica do slastica - top 5 recepata s mrkvom Recepti Tajna najbolje torte od mrkve Možda vas zanima... Otkrij tajnu najbolje torte od mrkve Špajza Možda vas zanima... Grilana mrkva - neodoljivo dobar prilog Špajza Možda vas zanima... Domaći pekmez od mrkve od samo tri sastojka Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.