Tjestenina sa sirom i vrhnjem zasigurno je jedno od najjednostavnijih tradicionalnih jela koje poznajemo. Pripremate li domaće krpice, ono će vam, naravno, oduzeti nešto više vremena, no okusi će svakako biti puno bolji.
Tanka i svilenkasta tjestenina divno će se složiti s kremastim umakom, a domaći svježi sir na divan će način zaokružiti čitavu kombinaciju.
Pripremate li jelo s kupovnom tjesteninom, ono će vam oduzeti doslovno tek nekoliko minuta, a u njemu možete uživati za raskošniji doručak, ručak i večeru.
Ovom jednostavnom spoju možete dodati i komadiće slanine, čvarke, komadiće pečenog mesa ili tek svježe začinsko bilje.
Za pripremu tjestenine:
- 500 g brašna
- 4 jaja
- malo vode
- 1 žličica ulja
- sol
Za umak:
- 300 g svježeg sira
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 1 žlica brašna
- 100 ml vode
Priprema:
- Od brašna, jaja, vode, ulja i soli zamijesite tijesto.
- Tijesto dobro razradite i razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi. Narežite ga na krpice.
- Krpice skuhajte u vreloj slanoj vodi. Koristite li kupovno tijesto, kuhajte ga prema uputama na pakiranju, dok će svježe krpice trebati svega minutu do dvije.
- U posudi zagrijte 100 ml vode, a u posebnoj posudi pomiješajte vrhnje i žlicu brašna. Ne želite li koristiti brašno, umak će biti nešto rjeđi.
- Kada se voda zagrijala dodajte mješavinu vrhnja i brašna, pustite da se zagrije pa ubacite krpice.
- Dobro pomiješajte i začinite soli, paprom, crvenom paprikom...
- Krpice stavite na tanjur i pospite ih svježim sirom.
Dobar tek!