Recepti Najbolje od grickalica, peciva i namaza 08. lipnja 2019.

Kruščići s tave i punjenje za prste polizati - priča o arapskom fast foodu

foto: Goran Stanzl/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
"Pekarski proizvodi posvuda su oko nas. Mogu reći da sam proputovao do sada poveći broj država u Europi, ali toliko kafića i pekarna nisam nigdje vidio koliko u našoj državi", započinje priču o posljednjem gastro meetup-u i tematskom kuhanju s Argeta humusom Matija s bloga Sweety&Spicy...

Hrvati su nacija kruha i kave; dobro i pive i vina. I nema ništa loše u tome. Svatko treba imati svoj đir, a hrvatski đir je očigledno ovo. Svi živimo užurbano pa je najjednostavnije u pauzi od naših poslova pojesti burek, pizza cut, klipić ili buhtlu s čokoladom iz pekare. Uz to još šalica kave da nas razbudi i napuni energijom za obavljanje poslova i spremni smo za dalje.

Već sam ranije u tekstovima pisao kako su mi tijesta jedno od problematičnijih područja u mojem kuharskom životu. Tijesto mi je kao geometrija iz školskih dana, sviranje ljestvice na gitari, ispit iz međunarodnog prava na faksu... Borim se s njima i često mi ne ide. Čak i kada ispadnu dobro, opet imam zamjerku jer zna biti prežilavo ili mi malo zagori i slično. I nikako na zelenu granu s njim.

Ekipa iz Gastro.hr-a ponovno je odlučila okupiti food blogere u kuhinji. Nekako u zadnje vrijeme često imamo ta druženja i to me jako veseli. I Sweety i ja to volimo. Izazov nam je svaki put ponuditi nešto novo, napraviti nešto što do tada nismo radili. Tako je bilo i ovaj put. Tema ovog druženja bili su pekarski proizvodi, a kombinirali smo ih s odličnim Argeta hummusom.

 

 

Možda vas zanima... Tips&tricks: Otkrivamo vam kako upariti grickalice i hummus Recepti

 

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Igrom slučaja nedavno sam i sam pripremao hummus. Preciznije govoreći, odlučio sam napraviti libanonski tris namaza - Baba Ganoush, Muhammaru i Hummus. Uz to sam radio i arapski kruh (pita bread) i bio sam jako zadovoljan sa svime kako je ispalo (osim ponovno s tijestom jer nije bilo u potpunosti kako bi trebalo biti, a objašnjenje ide uskoro). O svemu ovom bit će uskoro članak na blogu.

Kada smo saznali da je hummus glavna zvijezda našeg druženja, nije bilo pretjerano puno dvojbe oko toga koji pekarski proizvod radimo. Pita bread ili arapski kruh ubrajamo u flat bread (plosnate kruhove), a svoje početke bilježi još iz vremena kamenog doba. Povijesno gledano ova se vrsta kruha ukorijenila na području Babilona i Mezopotamije, a s vremenom se proširila na cijeli arapski poluotok i države sjeverne Afrike.

Pita bread je kvasno tijesto koje se kratko peče na iznimno visokoj temperaturi. Tijesto se najprije zbog kvasca diže, a prilikom pečenja događa se proces isparavanja vode u vodenu paru koja se raspršuje uzduž cijelog kruha zahvaljujući kvascu koji je stvorio mjehuriće zraka u tijestu. A kako znati je li vam kruh uspio? Ako se prilikom pečenja kruh napuhne i pretvori u kuglu, riječ je o pravom pita breadu.

U današnje vrijeme kruh su popularizirali Grci i Turci kroz gyros i kebab. Naime, ljepota ovog kruha je da nakon što se razreže dobijete džep koji možete napuniti različitim mesnim i povrtnim punjenjima. Na arapskom poluotoku često se maže već spomenutim namazima kao što su Hummus, Baba Ganoush i Muhammara.

Sweety i ja smo za ovaj meetup odlučili napuniti naš pita bread vegetarijanskim punjenjem od slanutka, crvene paprike i luka te uz njega poslužiti Argetin hummus. Moja je zadaća bila tijesto, a njezina punjenje. Moram priznati da sam bio malo nervozan kako će tijesto na kraju ispasti jer prvi put kada sam radio napravio sam pogrešku što sam ga pretanko razvaljao pa se odvojilo samo na debljim rubovima, ali ne i u sredini.

Srećom ovaj puta sam bio pažljiviji te je moj pita bread dobio puni oblik lopte. Tijesto nije bilo žilavo i lijepo se dalo rezati pri čemu se stvorio toliko željeni džepić za punjenje. Sweety je odlično odradila smjesu za punjenje te je uz dašak svježeg korijandera i limunovog soka sve međusobno odlično funkcioniralo. Ako ste zainteresirani za isprobavanje, slijedi recept.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sastojci za pita bread:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1/4 čajne žličice šećera
  • 1 čajna žličica instant kvasca
  • 1 čajna žličica soli
  • 250 ml voda

Sastojci za punjenje:

  • 1 konzerva slanutka
  • 1 crvena paprika
  • 1/2 ljubičastog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 čajne žličice kajenskog papra
  • 1 čajna žličica korijandera u prahu
  • 1/2 čajne žličice kurkume
  • malo soka od limuna
  • svježi korijander, ako ne nađete onda peršin
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • Argeta Natur humus

Postupak pripreme pita breada:

  1. U malo mlake vode zamutite šećer i suhi kvasac te pustite par minuta da se kvasac aktivira.
  2. Brašno pomiješajte sa soli te dodajte kvasac.
  3. Postepeno dolijevajte vodu i zamijesite glatko tijesto te ga oblikujte u kuglu i pustite 1 sat da se odmori i digne.
  4. Tijesto podijelite na 4 dijela i oblikujte kuglice, a zatim svaku razvaljajte debljine 1 cm u oblik kruga. Pazite da ga ne razvaljate pretanko u sredini! Ostavite tijesto pokriveno kuhinjskom krpom još 10-15 minuta.
  5. Pecite pita bread na visokoj temperaturi uz povremeno okretanje. Kada se tijesto počne napuhavati, pritisnite ga lagano kako bi se zrak probio uzduž čitavog kruga i stvorio oblik kugle.

Postupak za punjenje:

  1. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i papriku koje ste narezali na trakice.
  2. Dodajte slanutak i sitno sjeckani češnjak te začine. Po potrebi podlijte s malo vode. Pred kraj dodajte sok od limuna.

Posluživanje:

  1. Pita bread prerežite na pola, premažite unutrašnjost Argeta Natur humusom te napunite smjesom od povrća i slanutka.
  2. Na vrh dodajte listove svježeg korijandera.

Dobar tek!

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.