Recepti 13. listopada 2014.

Dosta vam je riže i špageta? Probajte napraviti kuskus s povrćem!

Kuskus
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice, kuskus (cous cous), servira se s mesom ili povrćem

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1034

Potrebno vam je

  • 350 g krastavci (svježi, sirovi)
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 60 g maslac, slani
  • 4 kom patlidžan
  • 1 kom luk ,crveni
  • 0.50 kom crvena paprika
  • 2 mala žlica kumin, mljeveni
  • 2 mala žlica korijander
  • 400 g kuskus
  • 375 ml povrtni temeljac
  • 2 mala žlica limunova korica
  • 500 ml voda
  • 410 g slanutak, konzerva
  • 2 žlica limunov sok
  • 100 g mladi špinat
  • 0.50 šalica peršin, list
  • sol

Priprema

  1. Izrežite krastavce na kockice veličine 1 cm. U velikoj tavi zagrijte ulje i dodajte maslac. Dodajte krastavce, patlidžane, luk, začine i pirjajte 2 minute. Postupno dolijevajte temeljac od povrća i pustite da prokuha. Smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 15 minuta ili dok povrće ne omekša.
  2. U posebnoj zdjeli izmiješajte kuskus sa pola preostalog maslaca, limunovom koricom i kipućom vodom. Poklopite i ostavite sa strane dok kuskus ne upije vodu. Povremeno izmiješajte vilicom.
  3. Dodajte slanutak (ispran i procijeđen) i ostatak maslaca u smjesu od povrća uz neprestano miješanje sve dok se maslac ne otopi.
  4. Dodajte kuskus, sok od limuna, špinat i peršin i sve dobro izmiješajte.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.