gastro postao
Tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice, kuskus (cous cous), servira se s mesom ili povrćem
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1034
Potrebno vam je
- 350 g krastavci (svježi, sirovi)
- 1 žlica ulje maslinovo
- 60 g maslac, slani
- 4 kom patlidžan
- 1 kom luk ,crveni
- 0.50 kom crvena paprika
- 2 mala žlica kumin, mljeveni
- 2 mala žlica korijander
- 400 g kuskus
- 375 ml povrtni temeljac
- 2 mala žlica limunova korica
- 500 ml voda
- 410 g slanutak, konzerva
- 2 žlica limunov sok
- 100 g mladi špinat
- 0.50 šalica peršin, list
- sol
Priprema
- Izrežite krastavce na kockice veličine 1 cm. U velikoj tavi zagrijte ulje i dodajte maslac. Dodajte krastavce, patlidžane, luk, začine i pirjajte 2 minute. Postupno dolijevajte temeljac od povrća i pustite da prokuha. Smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 15 minuta ili dok povrće ne omekša.
- U posebnoj zdjeli izmiješajte kuskus sa pola preostalog maslaca, limunovom koricom i kipućom vodom. Poklopite i ostavite sa strane dok kuskus ne upije vodu. Povremeno izmiješajte vilicom.
- Dodajte slanutak (ispran i procijeđen) i ostatak maslaca u smjesu od povrća uz neprestano miješanje sve dok se maslac ne otopi.
- Dodajte kuskus, sok od limuna, špinat i peršin i sve dobro izmiješajte.