Recepti 13. listopada 2014.

Lasagne s rajčicama i špinatom

gastro postao gastro.24sata.hr
Lasagne se mogu pripremati na mnogo različitih načina, a ovo jelo jedno je od najboljih recepata s lasagnama

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1411

Potrebno vam je

  • 3 žlica ulje maslinovo
  • 2 režanj češnjak
  • 1 kom ljutika
  • 3 žlica sušena rajčica
  • 400 g rajčica, ukuhana (konc. 10%)
  • 50 ml vino bijelo
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 500 g ricotta
  • 200 g špinat
  • 500 prema želji muškatni oraščić
  • 25 g maslac, slani
  • 25 g pšenično brašno, bijelo
  • 300 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 50 ml parmezan
  • 250 g tjestenina s jajima
  • 150 g mozzarella

Priprema

  1. U velikoj tavi na zagrijanom ulju pirjati sitno nasjeckane rajčice, češnjak i ljutiku. Dodati vino i rajčice iz limenke zajedno sa sokom te ih zdrobiti vilicom. Kuhati na srednjoj vatri oko 10 minuta dok ne postane gusti umak, zatim posoliti i popapriti.
  2. Špinat očistiti, oprati i blanširati u kipućoj slanoj vodi. Izliti u cjedilo, dobro procijediti i nasjeckati.
  3. Špinat i ricottu pomiješati u velikoj posudi zajedno s muškatnom oraščićem, posoliti i popapriti.
  4. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva C. Za umak od sira u maloj posudi zagrijati maslac, dodati brašno i miješati dok ne postane zlatnožuto. Neprestano miješajući dodavati mlijeko. Umiješati parmezan i kuhati na slaboj vatri oko 10 minuta.
  5. Vatrostalnu posudu premazati 1 žlicom ulja i redati slojeve. Prvo staviti listove lasagna te ih premazati umakom od rajčice. Slijedi novi red lasagna pa red špinata i ricotte. Tim redoslijedom staviti sve sastojke. Preliti umakom od sira i na kraju staviti mozzarellu narezanu na ploške.
  6. Lasagne peći na srednjoj prečki oko 60 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.