gastro postao
Lasagne se mogu pripremati na mnogo različitih načina, a ovo jelo jedno je od najboljih recepata s lasagnama
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 1411
Potrebno vam je
- 3 žlica ulje maslinovo
- 2 režanj češnjak
- 1 kom ljutika
- 3 žlica sušena rajčica
- 400 g rajčica, ukuhana (konc. 10%)
- 50 ml vino bijelo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 500 g ricotta
- 200 g špinat
- 500 prema želji muškatni oraščić
- 25 g maslac, slani
- 25 g pšenično brašno, bijelo
- 300 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 50 ml parmezan
- 250 g tjestenina s jajima
- 150 g mozzarella
Priprema
- U velikoj tavi na zagrijanom ulju pirjati sitno nasjeckane rajčice, češnjak i ljutiku. Dodati vino i rajčice iz limenke zajedno sa sokom te ih zdrobiti vilicom. Kuhati na srednjoj vatri oko 10 minuta dok ne postane gusti umak, zatim posoliti i popapriti.
- Špinat očistiti, oprati i blanširati u kipućoj slanoj vodi. Izliti u cjedilo, dobro procijediti i nasjeckati.
- Špinat i ricottu pomiješati u velikoj posudi zajedno s muškatnom oraščićem, posoliti i popapriti.
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva C. Za umak od sira u maloj posudi zagrijati maslac, dodati brašno i miješati dok ne postane zlatnožuto. Neprestano miješajući dodavati mlijeko. Umiješati parmezan i kuhati na slaboj vatri oko 10 minuta.
- Vatrostalnu posudu premazati 1 žlicom ulja i redati slojeve. Prvo staviti listove lasagna te ih premazati umakom od rajčice. Slijedi novi red lasagna pa red špinata i ricotte. Tim redoslijedom staviti sve sastojke. Preliti umakom od sira i na kraju staviti mozzarellu narezanu na ploške.
- Lasagne peći na srednjoj prečki oko 60 minuta dok ne postanu zlatnosmeđe.