Bezmesne lazanje od bundeve brzo su gotove, a pune su aromatičnih jesenskih okusa. Isprobaj naš recept - jamčimo da će tvoji gosti tražiti tanjur više
Lagane, kremaste i jednostavno neodoljive – to su lazanje od bundeve, koje će, jamčimo, oduševiti svakog tko ih proba pa i najvećeg ljubitelja mesa.
Kremasti bešamel, bundeva, svježi sir, a sve zajedno posuto vrhunskim, svježe naribanim parmezanom. Dodajte kombinaciji još i domaće listove za lazanje pa navali na sjajan, ukusan sezonski ručak.
Recept za lazanje od bundeve je u nastavku...
Lazanje od bundeve
foto: Lentil Loving Family/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Lazanje od bundeve
25 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Listovi za lazanje
Bijelo vino
50
ml
Parmezan
50
g
Svježi sir
200
g
Mrkva
2
kom
Luk
1
kom
Bundeva
1,20
kg
Mlijeko
150
ml
Maslac
70
g
Brašno
70
g
Listići svježeg peršina
Sol
Papar
Muškatni oraščić
Postupak
Bundevu oguli, očisti od koštica te naribaj ili nasjeckaj na komadiće. Mrkvu naribaj, a luk nasjeckaj nasitno.
Pirjaj luk na ulju, dodaj mrkvu, a zatim i bundevu. Dodaj vino. Kad alkohol ispari dodaj soli i papra. Dodajte nasjeckane listiće svježeg peršina i makni s vatre.
Dinstanom povrću dodaj svježi sir (ili ricottu u jednakoj količini) i dobro promiješaj kako bi se svi sastojci povezali.
Pripremi bešamel tako da rastopiš maslac, popržiš brašno i sve zaliješ toplim mlijekom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ gusti umak, dodaj soli, papra i muškatnog oraščića.
Kore za lazanje može kratko prokuhati prije slaganja u pleh, ali nije nužno.
Na dno posude najprije stavi malo bešamela, zatim stavi jedan sloj listova za lazanje, a na sve to umak od svježeg sira i povrća. Dodaj bešamel i naribani sir. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve sastojke. Po vrhu sve obilno pospi naribanim parmezanom.
Peci oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
425 kcal
21 %
MASTI
16,00 g
22 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
54,00 g
19 %
PROTEINI
14,50 g
29 %
Umjesto svježeg sira, za lazanje od bundeve možeš koristiti i ricottu. Ove lazanje možeš obogatiti i špinatom koji će se lijepo uklopiti u povrtni umak s bundevom, a umjesto peršina možeš staviti listiće svježe kadulje (no pazi da ne pretjeraš jer je kadulja dosta aromatična).
Isprobaj i ove, slane i slatke, divote s bundevom: