gastro postao
Med, bademi, limunova korica, kandirano voće i rum recept su za savršene mirisne blagdanske keksić, koje nećemo odbiti niti sad - pa zahladilo je deset stupnjeva!
U Švicarskoj ih zovu leckerli, u Njemačkoj lebkuchen dok je u Francuskoj riječ o pain d’épices. Mogu biti u potpunosti meki, u obliku kruha ili pak najhrskaviji keksići koje možete zamisliti. Smjesa od meda, badema, kandiranog voća i začina trpi baš svaki oblik. Pripremite je na način koji baš vama najviše odgovara pa uživajte u sjajnom bogatom desertu.
Odlučite li se na pripremu domaćih kandiranih naranča, svakako se poslužite našim receptom.
Potrebno vam je:
- 280 g brašna
- 100 g šećera
- 2 žlice kandirane naranče
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 šalica sjeckanih badema
- 2 žlice ruma
- Korica jednog limuna
- Prstohvat papra
- Prstohvat mljevenog klinčića
Priprema:
- Med i šećer pomiješajte pa stavite na vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi. Pazite da med ne zagori.
- Maknite s vatre pa dodajte kandirane naranče i koricu jednog limuna.
- Ohladite.
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i začine.
- Ubacite sjeckane bademe i rum u mješavinu s medom pa postepeno dodajte suhe sastojke.
- Dobro pomiješajte.
- Smjesu prebacite na papir za pečenje po kojem ste lagano posipali brašno, preklopite drugim papirom pa zarolajte.
- Stavite u hladnjak na najmanje 24 sata.
- Kada je tijesto spremno za pečenje, odrolajte ga u posudi za pečenje, ispecite u komadu i režite kad je gotovo.
Dobar tek!