Gurmani uživaju u slatko-slanim kombinacijama, a jedna od takvih je i kombinacija toplog lisnatog tijesta, brie sira i džema od brusnica, malina ili ribizla.
Slasnu kombinaciju možeš napraviti u obliku malih zalogajčića u kalupima za muffine, a detaljan postupak izrade donosimo u nastavku. Ako si u žurbi, brie sir možeš jednostavno zamotati u lisnato tijesto, ispeći ga u pećnici i preliti džemom po izboru. Za sve kombinacije trebat će ti isti sastojci; brie sir, lisnato tijesto i džem. Po želji, zalogajčiće možeš obogatiti i sjeckanim orasima.
Priprema je zaista jednostavna (i brza), pa su ovi zalogajčići odličan odabir za svaku priliku.
Zalogajčići s brie sirom,
Sastojci:
- 1 kolut brie sira (oko 200 g)
- 2 lisnata tijesta
- 1/2 šalice džema od brusnica
- nasjeckani orasi, po želji
Lisnato tijesto u kalupu za muffine,
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Kalup za muffine premaži maslacem.
- Lisnato tijesto razvaljaj, a zatim izreži na jednake komade (oblik kvadrata).
- Nježno odvoji kvadrate od podloge i položi ih u mini kalupe za muffine. Vilicom izbockaj svaki komad tijesta.
- Brie nareži na manje komade, stavi jedan komad sira u sredinu svakog muffina. Svaki komad sira prelij s jednom žličicom džema od brusnica. Po želji dodaj sjeckane orahe.
- Peci ih 18 do 20 minuta, dok se tijesto ne napuhne, a rubovi ne poprime lijepu zlatno smeđu boju.
- Pusti da se ohlade u kalupu oko 3 minute, a potom nježno izvadi zalogajčiće i posloži ih na tanjur za posluživanje.
U slučaju da nemaš kalupe za muffine, na svaki komad lisnatog tijesta stavi dio sira i žličicu džema od brusnica, a zatim pričvrsti tijesto na sredini (spoji 4 vrha tijesta) i premaži razmućenim jajetom. Pripremljene smotuljke stavi na lim obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici dok tijesto ne postane lijepe zlatne boje.
Posluži toplo i uživaj!
Detaljan postupak izrade zalogajčića pogledaj u videu u nastavku.