Recepti 14. listopada 2021.

Lisnato tijesto, brie i džem su neodoljiva kombinacija za svaku priliku!

;Slasna kombinacija brie sira, lisnatog tijesta i džema od brusnice zadovoljit će i najzahtjevnije nepce foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slasna kombinacija brie sira, lisnatog tijesta i džema od brusnice zadovoljit će i najzahtjevnija nepca

Gurmani uživaju u slatko-slanim kombinacijama, a jedna od takvih je i kombinacija toplog lisnatog tijesta, brie sira i džema od brusnica, malina ili ribizla.

Slasnu kombinaciju možeš napraviti u obliku malih zalogajčića u kalupima za muffine, a detaljan postupak izrade donosimo u nastavku. Ako si u žurbi, brie sir možeš jednostavno zamotati u lisnato tijesto, ispeći ga u pećnici i preliti džemom po izboru. Za sve kombinacije trebat će ti isti sastojci; brie sir, lisnato tijesto i džem. Po želji, zalogajčiće možeš obogatiti i sjeckanim orasima. 

Priprema je zaista jednostavna (i brza), pa su ovi zalogajčići odličan odabir za svaku priliku. 

 | Author: Shutterstock Zalogajčići s brie sirom, foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 1 kolut brie sira (oko 200 g) 
  • 2 lisnata tijesta 
  • 1/2 šalice džema od brusnica
  • nasjeckani orasi, po želji

 | Author: Shutterstock Lisnato tijesto u kalupu za muffine, foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  2. Kalup za muffine premaži maslacem. 
  3. Lisnato tijesto razvaljaj, a zatim izreži na jednake komade (oblik kvadrata). 
  4. Nježno odvoji kvadrate od podloge i položi ih u mini kalupe za muffine. Vilicom izbockaj svaki komad tijesta. 
  5. Brie nareži na manje komade, stavi jedan komad sira u sredinu svakog muffina. Svaki komad sira prelij s jednom žličicom džema od brusnica. Po želji dodaj sjeckane orahe. 
  6. Peci ih 18 do 20 minuta, dok se tijesto ne napuhne, a rubovi ne poprime lijepu zlatno smeđu boju.
  7. Pusti da se ohlade u kalupu oko 3 minute, a potom nježno izvadi zalogajčiće i posloži ih na tanjur za posluživanje. 

U slučaju da nemaš kalupe za muffine,  na svaki komad lisnatog tijesta stavi dio sira i žličicu džema od brusnica, a zatim pričvrsti tijesto na sredini (spoji 4 vrha tijesta) i premaži razmućenim jajetom. Pripremljene smotuljke stavi na lim obložen papirom za pečenje i peci u zagrijanoj pećnici dok tijesto ne postane lijepe zlatne boje. 

Posluži toplo i uživaj!

Detaljan postupak izrade zalogajčića pogledaj u videu u nastavku.

Isprobaj i sljedeće recepte...

Možda vas zanima... Tarte tatin - najslavnija preokrenuta pita na svijetu Kolumne Možda vas zanima... Brzinska slastica od lisnatog tijesta, oraha i jabuka Kolumne Možda vas zanima... Slatki kruh za najveće obožavatelje buče Recepti Možda vas zanima... Znaš li zašto se čokoladni tartufi tako zovu? Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.