Gastro blogerica Marija Mazalin poznata je po jednostavnim receptima koji na društvenim mrežama nerijetko postižu milijunske preglede. Prije nekoliko dana objavila je recept za jedno jednostavno tradicionalno jelo - krpice sa zeljem od kojeg su mnogima istog trena krenula zazubice.
Kako bi jelo dodatno obogatila, Marija je u svoju varijantu krpica za zeljem dodala i špek, a baš taj špek neke je razljutio, no nama se ta ideja sa špekom baš sviđa i svakako ćemo probati prvom prilikom.
Krpice sa zeljem - jedno od Marijinih najdražih jela
"Krpice sa zeljem!! ❤️ Jednostavni recept za jedno od mojih naaajdražih jela 🫠", poručila je Marija uz video koji je u četiri dana samo na TikToku pregledan više od 360.000 puta te izazvao razne reakcije - od oduševljenja do prigovora onih koji smatraju da se krpice sa zeljem pripremaju na samo jedan način i ne trpe dodatke niti inovacije.
"Odmah sam počela praviti, taman si mi dala ideju za večeru 🫣🫣🤗", napisala je jedna Marijina pratiteljica, dok je druga bila raspoložena za kritiziranje...
@marijamazalin Krpice sa zeljem!! Jednostavni recept za jedno od mojih naaajdražih jela 🫠 SASTOJCI • 200-250g špeka (može i bilo koja kobasica) • 1/2 glavice kupusa (veće) • 1 žlica soli ravno • 1/2 žlice papra ravno • 1 žlica šećera ravno • 200g krpica (ili bilo koje tjestenine) RECEPT 1. Na par žlica ulja i na srednjoj vatri popržite špek ili kobasicu oko 5min dok ne poprimi smedjkastu bojicu (iako je špek masan, dodam još i ulja da mi sve skupa na kraju bude malo masnije jer tako volim ovo jelo) 2. Za to vrijeme narežite kupus pa ga dodajte u tavu i začinite sol, papar i šećer 3. Podlijte s malo vode (oko 2dcl) i promiješajte. Ako imate poklopac - poklopite. Ako nemate, nema veze, ali miješajte i pazite da ne zagori od dolje! 4. Stavite kuhati tjesteninu (krpice) u kipuću i posoljenu vodu. Kad je gotova, sačuvajte vodu od kuhanja, a krpice isperite hladnom vodom da se ne kuhaju dalje 5. Zelje/kupus nastavite podlijevati vodom od kuhanja tjestenine dok SKROZ ne omekša (oko 15-20min). Ako nemate poklopac, podlijevajte 2 puta po 2dcl. Ako kuhate poklopljeno, dovoljno je jednom. 6. Dodajte krpice i promiješajte. Po želji dodajte još vode od kuhanja tjestenine za veću sočnost #jednostavnirecept #krpicesazeljem #jednostavni #rucak #vecera ♬ original sound - Marija Mazalin
"To nisu krpice sa zeljem. Ne ide špek ni meso. Isprži se velika žlica šećera na ulju da karamelizira pa se doda crveni luk i kupus. Kasnije se doda Vegete, češnjaka, papra, crvene paprike i malo soli. Po potrebi se dodaje malo vode i dinara dok ne omekša. Posebno se skuhaju krpice i pomiješaju. Ovo je vrlo star recept. Odličan je!", napisala je pak druga pratiteljica, a mi se pitamo - ako je recept baš tako star i tradicionalan, otkud u njemu Vegeta?
Bilo je i konstruktivnih kritika: "Ma ne podlijevati... zelje mora postati smeđe. I nikada ne soli ti jer sol omekša zelje. Soliti i papriti na kraju".
Kako god bilo, recept Marije Mazalin za krpice sa zeljem je u nastavku pa probaj i javi nam dojmove!
A za desert na brzinu napravi ovaj jednostavan čokoladni kolač po Marijinu receptu!