Recepti Tjestenina 01. listopada 2024.

Marija Mazalin ima super recept za krpice sa zeljem

krpice sa zeljem, marija mazalin
Krpice sa zeljem - recept Marije Mazalin
foto: Instagram @marijamazalin
Gastro blogerica Marija Mazalin napravila je klasične krpice sa zeljem, kojima je dodala i narezani špek te njime obogatila okus ovog omiljenog tradicionalnog jela

Gastro blogerica Marija Mazalin poznata je po jednostavnim receptima koji na društvenim mrežama nerijetko postižu milijunske preglede. Prije nekoliko dana objavila je recept za jedno jednostavno tradicionalno jelo - krpice sa zeljem od kojeg su mnogima istog trena krenula zazubice.

Kako bi jelo dodatno obogatila, Marija je u svoju varijantu krpica za zeljem dodala i špek, a baš taj špek neke je razljutio, no nama se ta ideja sa špekom baš sviđa i svakako ćemo probati prvom prilikom.

Marija Mazalin Možda vas zanima... MARIJA MAZALIN: "Sve što skuham mora biti baš fino!" Recepti

Krpice sa zeljem - jedno od Marijinih najdražih jela

"Krpice sa zeljem!! ❤️ Jednostavni recept za jedno od mojih naaajdražih jela 🫠", poručila je Marija uz video koji je u četiri dana samo na TikToku pregledan više od 360.000 puta te izazvao razne reakcije - od oduševljenja do prigovora onih koji smatraju da se krpice sa zeljem pripremaju na samo jedan način i ne trpe dodatke niti inovacije.

"Odmah sam počela praviti, taman si mi dala ideju za večeru 🫣🫣🤗", napisala je jedna Marijina pratiteljica, dok je druga bila raspoložena za kritiziranje...

@marijamazalin Krpice sa zeljem!! Jednostavni recept za jedno od mojih naaajdražih jela 🫠 SASTOJCI • 200-250g špeka (može i bilo koja kobasica) • 1/2 glavice kupusa (veće) • 1 žlica soli ravno • 1/2 žlice papra ravno • 1 žlica šećera ravno • 200g krpica (ili bilo koje tjestenine) RECEPT 1. Na par žlica ulja i na srednjoj vatri popržite špek ili kobasicu oko 5min dok ne poprimi smedjkastu bojicu (iako je špek masan, dodam još i ulja da mi sve skupa na kraju bude malo masnije jer tako volim ovo jelo) 2. Za to vrijeme narežite kupus pa ga dodajte u tavu i začinite sol, papar i šećer 3. Podlijte s malo vode (oko 2dcl) i promiješajte. Ako imate poklopac - poklopite. Ako nemate, nema veze, ali miješajte i pazite da ne zagori od dolje! 4. Stavite kuhati tjesteninu (krpice) u kipuću i posoljenu vodu. Kad je gotova, sačuvajte vodu od kuhanja, a krpice isperite hladnom vodom da se ne kuhaju dalje 5. Zelje/kupus nastavite podlijevati vodom od kuhanja tjestenine dok SKROZ ne omekša (oko 15-20min). Ako nemate poklopac, podlijevajte 2 puta po 2dcl. Ako kuhate poklopljeno, dovoljno je jednom. 6. Dodajte krpice i promiješajte. Po želji dodajte još vode od kuhanja tjestenine za veću sočnost #jednostavnirecept #krpicesazeljem #jednostavni #rucak #vecera ♬ original sound - Marija Mazalin

"To nisu krpice sa zeljem. Ne ide špek ni meso. Isprži se velika žlica šećera na ulju da karamelizira pa se doda crveni luk i kupus. Kasnije se doda Vegete, češnjaka, papra, crvene paprike i malo soli. Po potrebi se dodaje malo vode i dinara dok ne omekša. Posebno se skuhaju krpice i pomiješaju. Ovo je vrlo star recept. Odličan je!", napisala je pak druga pratiteljica, a mi se pitamo - ako je recept baš tako star i tradicionalan, otkud u njemu Vegeta?

Bilo je i konstruktivnih kritika: "Ma ne podlijevati... zelje mora postati smeđe. I nikada ne soli ti jer sol omekša zelje. Soliti i papriti na kraju".

Kako god bilo, recept Marije Mazalin za krpice sa zeljem je u nastavku pa probaj i javi nam dojmove!

Ne gasi ekran dok kuham

Krpice sa zeljem - recept Marije Mazalin
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Špek 250 g
  • Kupus - glavica 0,50 kom
  • Sol 1 žličica
  • Papar 0,50 žličica
  • Šećer 1 žličica
  • Krpice - tjestenina 200 g
  • Suncokretovo ulje
Postupak
  1. Na par žlica ulja i na srednjoj vatri popržite špek ili kobasicu oko 5 minuta, odnosno dok ne poprimi smećkastu boju (iako je špek mastan, Marija dodaje i ulje "da mi sve skupa na kraju bude malo masnije jer tako volim ovo jelo").


  2. Za to vrijeme narežite kupus pa ga dodajte u tavu i začinite sol, papar i šećer.


  3. Podlijte s malo vode (oko 2dcl) i promiješajte. Ako imate poklopac - poklopite. Ako nemate, nema veze, ali miješajte i pazite da ne zagori odozdola!


  4. Stavite kuhati tjesteninu (krpice) u kipuću i posoljenu vodu. Kad je tjestenina kuhana, sačuvajte vodu od kuhanja, a krpice isperite hladnom vodom da se ne kuhaju dalje.


  5. Zelje/kupus nastavite po malo podlijevati vodom od kuhanja tjestenine dok SKROZ ne omekša (15-20 minuta). Ako nemate poklopac, podlijevajte po 1-2 dcl, tek toliko da cijelo vrijeme ima malo tekućine, da ne zagori. Ako kuhate poklopljeno, dovoljno je jednom podliti.


  6. Dodajte krpice i promiješajte. Po želji dodajte još vode od kuhanja tjestenine za veću sočnost.


A za desert na brzinu napravi ovaj jednostavan čokoladni kolač po Marijinu receptu!

Lijeni čokoladni kolač Marije Mazalin Možda vas zanima... Recept Marije Mazalin za lijeni kolač s čokoladom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.