Ukusne, mekane i sočne - meksičke tortilje s piletinom i povrćem postat će tvoj omiljeni ručak (Ili večera)! Meksičke tortilje idealna su opcija za brzinski ručak ili večeru.
Ukusne su na sve načine, stoga sastojke kombiniraj po svojim željama, a mi ti danas predlažemo klasičnu "meksičku" kombinaciju s piletinom, kukuruzom, paprikom, lukom i grahom. Slasne tortilje čuvaju jedinstvene okuse sočnog povrća i mekanog pilećeg mesa, jednostavne su za pripremu i jako su ukusne.
Što staviti u tortilje?
Kod pripreme punjenja za slasne meksičke tortilje gotovo da i nema pravila. U receptu koji donosimo u nastavku odlučili smo se piletinu kombinirati s lukom, crvenim grahom, kukuruzom i paprikom, no povrće možeš prilagoditi vlastitom ukusu. Tortilje svakako posluži uz jednostavan dodatak sitno sjeckane rajčice i avokada, za dozu svježine.
Što staviti u tortilje?
Zapečene meksičke tortilje...
Tortilje s piletinom će se u pećnici zapeći na najljepši mogući način, pa ćeš tako dobiti hrskave rubove i fine, sirom obložene tortilje.
Umak pripremi po svojoj želji, a prije posipanja sirom možeš dodati i preljev od vrhnja i začina.
Domaće tijesto za tortilje
Nakon što jednom pripremiš domaće tortilje, sigurni smo da ćeš rijetko posezati za kupovnim. Sve što ti treba za izradu neodoljivih domaćih tortilja je pet jednostavnih, svakodnevnih sastojaka, koje vrlo vjerojatno već imaš u smočnici. Uz to, trebat će ti jedna veća pouda, tava za pečenje i valjak. Tijesto možeš razvaljati tako da tortilje budu debele ili tanke, velike ili male, ovisno o tvojim preferencijama. Domaće tortilje poslužit će ti za pripremu tacosa, burrita, enchiladas i drugih meksičkih specijaliteta.
Domaće tortilje
Zapečene meksičke tortilje s piletinom i povrćem
Sastojci - za 6 osoba:
- 12 gotovih/kupovnih tortilja
- 500 g pilećih prsa, narezanih na kockice
- 3 žlice ulja
- 1 crveni luk, narezan na trakice
- 1 paprika, narezana na trakice
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 konzerva kukuruza šećerca
- 1 rajčica, narezana na komadiće
- 1 žlica chilija u prahu
- 1 žličica fajitas začina
-
sol, papar
Za preljev:
- 1 čaša kiselog vrhnja
- 200 g naribanog sira
Za posluživanje:
- zelena salata
- 1 čaša kiselog vrhnja
- mljevena crvena paprika
Postupak:
- Piletinu nareži na kockice, posipaj Fajitas začinom i pusti da odstoji nekoliko minuta.
- Na tavu dodaj malo ulja i pusti da se zagrije. Na zagrijano ulje stavi kockice piletine i peci dok meso ne dobije lijepu zlatnu koricu.
- Potom u tavu dodaj povrće narezano na male komadiće.
- Sve promiješaj, smanji vatru i pusti da se kuha 10-ak minuta. Nakon 10 minuta, dodaj jednu žličicu chilija i soli po ukusu. Sve dobro promiješaj i pusti da se kuha još 5 minuta.
- U međuvremenu namasti vatrostalnu posudu ili protvan i pripremi tortilje te naribaj sir. Pola sira pomiješaj s kiselom vrhnjem.
- Na sredinu tortilje stavi žlicu fila i malo jači prstohvat naribanog sira. Tortilju motaj u burrito (tako da je sa svih strana zatvorena) i slaži u posudu za pečenje.
- Složene tortilje premaži smjesom vrhnja i sira koju si ranije pripremila i peci u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta, tj. dok ne prime lijepu zlatnu boju.
- Tortilje posluži uz zelenu salatu i umak od kiselog vrhnja i mljevene crvene paprike.
Zapečene tortilje,