Zaboravi dosadne ražnjiće, kebab s piletinom i janjećom masnoćom mijenja pravila igre - isprobaj naš recept!
Roštilj je mnogima jednostavan ritual: malo mesa, par začina i vatrica... Ali kad u igru uđu Armenci, stvari postaju ozbiljne. Lule kebab je klasično jelo kavkaske kuhinje, ali daleko od običnog.
Umjesto suhih komadića mesa na štapiću, ovdje dobivaš ručno mljevenu smjesu kojoj poseban okus daju sočna piletina, aromatična janjeća masnoća i luk. Donosimo odličan recept za sjajan pileći kebab!
Piletinu i janjeću masnoću, narezanu na komade od 2,5 cm, rasporedi na lim obložen papirom za pečenje, u jednom sloju. Stavi u zamrzivač, bez pokrivanja, i ostavi da se djelomično smrzne, otprilike 30 minuta. U međuvremenu, sve nastavke za mljevenje mesa, uključujući ploče promjera 8 mm (gruba) i 4,5 mm (srednja), stavi u zamrzivač da se dobro rashlade, 15 do 30 minuta.
Sastavi mlinac za meso s rashlađenim nastavcima i pločom od 8 mm. Postavi veliku zdjelu ispod mlinca. Naizmjenično melji komade piletine, janjeće masnoće i luka u zdjelu, kako bi se sastojci ravnomjerno rasporedili. Kad završiš, zamijeni ploču od 8 mm pločom od 4,5 mm i još jednom samelji cijelu smjesu.
Dobivenu smjesu rasporedi u sloj debljine 1 cm na lim za pečenje. Ravnomjerno pospi solju i paprom. Labavo prekrij prozirnom folijom i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 20 minuta. Nakon toga otkrij smjesu i rukama je preklapaj kako bi se začini ujednačeno rasporedili. Ponovno je rasporedi u sloj debljine 1 cm, pokrij i pusti da odstoji još 20 minuta. Ako ćeš smjesu koristiti odmah, stavi je u zamrzivač dok ne postane vrlo hladna (ali ne smrznuta), oko 30 minuta. Alternativno, prebaci smjesu u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj u hladnjaku do 3 dana, dok ne budeš spreman oblikovati kebabe.
Potpuno otvori donji otvor za ventilaciju na okruglom roštilju. Upali dimnjak za ugljen napunjen briketima. Kad briketi poprime sivu boju od pepela, prespi ih na donju rešetku roštilja i rasporedi u ravnomjerni sloj, tvoreći traku širine oko 20 cm po sredini rešetke. Nemoj postavljati gornju rešetku. Dva metalna ražnjića postavi u oblik slova "L" na rub roštilja – jedan neka bude paralelan, a drugi okomit na traku žara. Oni će služiti kao nosač za kebabe.
Dok se ugljen grije, počni oblikovati kebabe. Pripremi zdjelu srednje veličine napunjenu vodom. Uzmi oko 200 g (otprilike 1 šalicu) mesne smjese i oblikuj kuglu, lagano je sabijajući rukama. Držeći suh metalni ražnjić u jednoj ruci, a mesnu kuglu u drugoj, pažljivo utisni meso na ražnjić, oko 15 cm od vrha ražnjića. Navlaži ruke vodom iz zdjele i oblikuj meso u ravnomjernu cijev dugu oko 23 cm, koja počinje 6 cm ispod vrha ražnjića. Po potrebi ponovno navlaži ruke da se meso ne lijepi. Palcem i kažiprstom poravnaj krajeve cijevi i ukloni oko 1,5 cm mesa sa svakog kraja. Ostatak mesa vrati u zdjelu.
Navlaženom rukom lagano pritisni meso kako bi ga oblikovala u pravokutnu cijev dužine oko 18 cm i širine 4 cm, koja počinje oko 8 cm ispod vrha ražnjića.
Palcem i kažiprstom, počevši od vrha ražnjića, utisni 7 udubina po jednoj strani mesne cijevi, dubine otprilike 1,5 cm, duž cijele duljine. Udubine trebaju sezati otprilike tri četvrtine kroz meso, sve do ražnjića. Položi kebab na lim s rubom tako da krajevi ražnjića budu oslonjeni na rub, a meso ne dodiruje površinu. Gotove kebabe drži u hladnjaku do pečenja. Ponavljaj postupak s ostatkom smjese i ražnjića dok ih sve ne pripremiš. Ako je potrebno, radi u turama. Vrhove ražnjića položi na "L"-nosač tako da drške vise preko ruba roštilja, a meso bude okomito na traku žara. Peci kebabe bez poklopca, često okrećući, dok ne dobiju blago zapečenu boju s obje strane, 3 do 5 minuta.
Zarotiraj ražnjiće za 90 stupnjeva tako da budu paralelni s trakom žara. Nastavi peći bez poklopca, okrećući i premještajući po potrebi, dok ne budu potpuno pečeni – unutarnja temperatura mesa u najdebljem dijelu (bez dodira s ražnjićem) treba dosegnuti 74 °C, što traje još 5 do 8 minuta. Skini kebabe s roštilja. Pomoću kliješta pažljivo ih skini s ražnjića i prebaci na pladanj. Dok su još vrući, obilno ih premaži gheejem. Posluži odmah.
Ako ti ostane viška smjese, oblikuj male "kebab polpete", ispeci ih u tavi i posluži kao brzinski ručak uz jogurt i svježi krastavac. Ili ih zamrzni za neku sljedeću ljetnu večeru – okus ostaje vrhunski!