Oduševila nas je ova pureća mesna štruca jer je vrlo povoljna, izdašna i ukusna, a ima puno manje masnoća i kalorija nego mesne štruce od mljevene govedine ili svinjetine
Mesna štruca klasični je comfort food, a ovaj put za nju smo iskoristili mljevenu puretinu umjesto mljevene govedine ili svinjetine. Ne gubi se ništa na okusu, no zato pureća mesna rolada ima puno manje masnoća, pa je stoga zdravija. Imamo i konkretne podatke – za razliku od mesne štruce s govedinom, pureća rolada ima 154 kalorija te 20 g masti manje po porciji.
Pureću mesnu štrucu poslužili smo s ljutim džemom od rajčica koji ovom tradicionalnom i izdašnom jelu daje dašak profinjenosti. Pureća mesna štruca odličan je ručak, poslužena sa svježom zelenom salatom, sotiranim mahunama i pire krumpirom.
Pureća mesna štruca s ljutim džemom od rajčica
foto: Instagram @budgetbytes
Ne gasi ekran dok kuham
Pureća mesna štruca s ljutim džemom od rajčica
25 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sastojci
Maslinovo ulje
4
žlica
Shiitake gljive
225
g
Sol
0,75
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Timijan
2,50
žličica
Pečena paprika
3
žlica
Mljeveno meso - puretina
1
kg
Krušne mrvice
1,50
šalica
Češnjak
2
režanj
Kadulja
1
žlica
Đumbir - svježi
1
žličica
Luk
1
kom
Pelati iz konzerve
2
kom
Ljuta papričica
1
kom
Aceto Balsamico
2
žlica
Smeđi šećer
0,50
šalica
Piment
0,25
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
U tavi na srednjoj vatri zagrij 1 žlicu maslinova ulja. Sotiraj gljive dok se lagano ne zapeku, oko 6 minuta. Dodaj 1/2 žličice soli i papra te ¼ žličice timijana. I dalje sotiraj gljive, uz miješanje, još 6 minuta. Umiješaj nasjeckanu pečenu crvenu papriku te kratko zaprži. Izvadi na tanjur i stavi sa strane da se ohladi.
Dok se gljive hlade izmiješaj puretinu, krušne mrvice, češnjak, kadulju, đumbir, pola količine luka, ostatak soli te 2 žličice timijana.
Rukama pola smjese s puretinom utisni u dobro namašćeni duguljasti kalup za kruh. Na to stavi sloj sotiranih gljiva te pokrij ostatkom puretine. Peci 40 minuta.
Dok se mesna rolada peče, pripremi ljuti džem od rajčica. U velikoj tavi, na srednjoj vatri, zagrij ostatak ulja. Na ulje baci ostatak luka i prži dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodaj rajčice iz konzerve, zdrobljenu čili papričicu, smeđi šećer i piment. Pusti da se krčka na srednjoj vatri oko 30 minuta.
Mesnu roladu izvadi iz pećnice te po njoj premaži 3/4 šalice džema od rajčica. Vrati u pećnicu dok mesna rolada u sredini ne postigne temperaturu od 74 stupnja na termometru, odnosno oko 30 minuta.
Kad je pečeno, pusti da se hladi u kalupu 10-ak minuta. Izvadi iz kalupa i nareži na šnite. Posluži s ostatkom džema od rajčice sa strane.