Recepti 16. rujna 2024.

Pureća mesna štruca povoljna je, izdašna i ukusna

Mesna štruca
Pureća mesna štruca s ljutim džemom od rajčica
foto: Thinkstock
Oduševila nas je ova pureća mesna štruca jer je vrlo povoljna, izdašna i ukusna, a ima puno manje masnoća i kalorija nego mesne štruce od mljevene govedine ili svinjetine

Mesna štruca klasični je comfort food, a ovaj put za nju smo iskoristili mljevenu puretinu umjesto mljevene govedine ili svinjetine. Ne gubi se ništa na okusu, no zato pureća mesna rolada ima puno manje masnoća, pa je stoga zdravija. Imamo i konkretne podatke – za razliku od mesne štruce s govedinom, pureća rolada ima 154 kalorija te 20 g masti manje po porciji.

Mesna štruca Možda vas zanima... Da bi mesna štruca uspjela bez greške, tu su naše male tajne Špajza

Pureću mesnu štrucu poslužili smo s ljutim džemom od rajčica koji ovom tradicionalnom i izdašnom jelu daje dašak profinjenosti. Pureća mesna štruca odličan je ručak, poslužena sa svježom zelenom salatom, sotiranim mahunama i pire krumpirom.

 | Author: Instagram @budgetbytes Pureća mesna štruca s ljutim džemom od rajčica foto: Instagram @budgetbytes

Ne gasi ekran dok kuham

Pureća mesna štruca s ljutim džemom od rajčica
25 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sastojci
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Shiitake gljive 225 g
  • Sol 0,75 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Timijan 2,50 žličica
  • Pečena paprika 3 žlica
  • Mljeveno meso - puretina 1 kg
  • Krušne mrvice 1,50 šalica
  • Češnjak 2 režanj
  • Kadulja 1 žlica
  • Đumbir - svježi 1 žličica
  • Luk 1 kom
  • Pelati iz konzerve 2 kom
  • Ljuta papričica 1 kom
  • Aceto Balsamico 2 žlica
  • Smeđi šećer 0,50 šalica
  • Piment 0,25 žličica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.


  2. U tavi na srednjoj vatri zagrij 1 žlicu maslinova ulja. Sotiraj gljive dok se lagano ne zapeku, oko 6 minuta. Dodaj 1/2 žličice soli i papra te ¼ žličice timijana. I dalje sotiraj gljive, uz miješanje, još 6 minuta. Umiješaj nasjeckanu pečenu crvenu papriku te kratko zaprži. Izvadi na tanjur i stavi sa strane da se ohladi.


  3. Dok se gljive hlade izmiješaj puretinu, krušne mrvice, češnjak, kadulju, đumbir, pola količine luka, ostatak soli te 2 žličice timijana.


  4. Rukama pola smjese s puretinom utisni u dobro namašćeni duguljasti kalup za kruh. Na to stavi sloj sotiranih gljiva te pokrij ostatkom puretine. Peci 40 minuta.


  5. Dok se mesna rolada peče, pripremi ljuti džem od rajčica. U velikoj tavi, na srednjoj vatri, zagrij ostatak ulja. Na ulje baci ostatak luka i prži dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodaj rajčice iz konzerve, zdrobljenu čili papričicu, smeđi šećer i piment. Pusti da se krčka na srednjoj vatri oko 30 minuta.


  6. Mesnu roladu izvadi iz pećnice te po njoj premaži 3/4 šalice džema od rajčica. Vrati u pećnicu dok mesna rolada u sredini ne postigne temperaturu od 74 stupnja na termometru, odnosno oko 30 minuta.


  7. Kad je pečeno, pusti da se hladi u kalupu 10-ak minuta. Izvadi iz kalupa i nareži na šnite. Posluži s ostatkom džema od rajčice sa strane.


Isprobaj i ove recepte s puretinom...

Možda vas zanima... Pašteta od puretine i leće - kad ti svi drugi namazi dosade... Recepti Pureći curry Možda vas zanima... Pureći curry s bademima osvaja na prvi zalogaj Recepti Možda vas zanima... Tortilje s puretinom i povrćem - fini ručak gotov za pola sata Recepti Salata s puretinom Možda vas zanima... Puretina i javorov sirup idu zajedno? O da! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.