Bilo da se odlučiš ciljano pripremiti ovo jelo, ili ti je ostalo puretine od nekog prethodnog obroka, postoji duga tradicija recepata koji uključuju kombinaciju curryja s puretinom - uz razne druge dodatke i začine.
Slatkasti začini, primjerice, poput slatkog curryja u ovom slučaju, prikladni su za svako doba godine, a posebno za zimske mjesece, kad se blaga toplina čilija može prilagoditi svačijem okusu. Izvrsno kod ovog recepta je i to što možeš napraviti nekoliko koraka unaprijed - poput povrtnog temeljca.
Uz puretinu i curry savršeno pašu mnogi začini, ali najčešće su to kumin, korijander, garam masala i kardamom, te svježi đumbir. Ovisno o okusima možeš začiniti jače ili slabije - no u svakom slučaju ovo će jelo ‘zagrijati’ baš svakoga. Ono što nam se posebno sviđa jest kombinacija namirnica koju mogu konzumirati i dijabetičari.
Pureći curry s bademima
Sastojci (za 4 osobe):
- 200 g basmati riže
- 600 g purećeg filea
- 300 g sjeckanih pelata iz konzerve
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 4 žlice ulja
- sol i papar
- curry u prahu
- 150 ml povrtnog temeljca
- 50 g badema narezanih na štapiće
- 50 ml slatkog umaka od čilija
Priprema:
- Skuhaj rižu u posoljenoj vodi prema uputi s pakiranja. Meso operi, posuši i nareži na trakice. Luk i češnjak oljušti te nasitno nasjeckaj.
- U woku zagrij 2 žlice ulja pa na njemu uz miješanje poprži meso. Izvadi ga, masnoći od pečenja dodaj još 2 žlice ulja, zagrij ga i na njemu na staklasto propirjaj luk i češnjak.
- Zatim dodaj nasjeckani pelat, pospi ga curryjem i propirjaj. Dolij juhu i ostavi umak da lagano vrije oko 3 minute, a zatim dodaj meso i bademe te sve kuhaj još 3 minute.
- Curry začini slatkim umakom od čilija, solju i paprom pa ga posluži uz basmati rižu, te ukrasi listom korijandra ili peršinom.