Obožavamo zimska jela puna povrća i toplih (jakih) začina koji ne samo da griju tijelo, nego i ubrzavaju metabolizam, a osim toga sadrže i malo kalorija pa su idealni za ovo doba godine kada želimo regenerirati cijelo tijelo. Takvo je i ovo jelo, a posebno je po slatkasto-ljutim umacima koji su specifični za azijsku kuhinju.
Posebnost sambal oeleka
Primjerice, začin sambal oelek, odnosno indonezijska pasta od čilija zapravo je kombinacija mljevene crvene čili papričice, malo octa i soli te je jedan od najpopularnijih umaka ili začina u kuhanim jelima. Možda to još ne znaš, ali - 1 žlica sambala ekvivalent je 1 maloj Jalapeño papričici!
Također, ovom smo jelu dodali klice mungo graha, koji se također tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji – kuha se brže od običnog graha, ima malo kalorija, a vrlo je bogat antioksidansima, proteinima i vlaknima. Obožavaju ga, primjerice, u Indiji i Kini i obilato koriste u juhama, varivima pa čak i u kolačima i raznim poslasticama.
Odrezak na povrću s curryjem
Sastojci (za 4 osobe):
- 300 g izdanaka mungo graha
- 2 crvene paprike
- 2 komorača
- 4 svinjska odreska (po 150 g)
- 2 žlice repičina ulja
- 2 žlice curryja
- 2 žličice začina sambal oelek
- 2 žličice maslaca od kikirikija
- sol i papar
Priprema:
- Izdanke graha operi, ocijedi i nareži na veće komade. Paprike prepolovi, odstrani im koštice te ih operi.
- Komorač očisti te, kao i papriku, nareži na tanke trakice.
- Svinjske odreske posuši ubrusom. Zagrij ulje i prži odreske sa svake strane po 3-4 minute. Izvadi ih iz tave, posoli i popapri, zamotaj u aluminijsku foliju i stavi na toplo mjesto.
- Povrće narezano na trake stavi u tavu u kojoj se pržilo meso i pirjaj oko 4 minute. Dodaj izdanke, začini curryjem i pirjaj 2 minute. Zatim dodaj 100 ml vode i sambal oelek te maslac od kikirikija.
- Kratko pirjaj. Povrće posloži na tanjure, na njega stavi po odrezak i po želji ukrasi koprom ili grančicama komorača.