Recepti 07. veljače 2023.

Odrezak na povrću s curryjem, jelo puno boja i okusa

Svinjeći odrezak
Svinjeći odrezak na povrću pirjanom s curryjem foto: Eduardo Roda Lopes/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo jelo bogato aromama, odrezak na povrću s curryjem, oduševit će sve ljubitelje azijske kuhinje i začinjene hrane. Ovisno o tvom ukusu, možeš napraviti blažu ili začinjeniju verziju

Obožavamo zimska jela puna povrća i toplih (jakih) začina koji ne samo da griju tijelo, nego i ubrzavaju metabolizam, a osim toga sadrže i malo kalorija pa su idealni za ovo doba godine kada želimo regenerirati cijelo tijelo. Takvo je i ovo jelo, a posebno je po slatkasto-ljutim umacima koji su specifični za azijsku kuhinju.

 | Author: Shutterstock Sambal oelek - indonezijska pasta od čilija foto: Shutterstock

Posebnost sambal oeleka

Primjerice, začin sambal oelek, odnosno indonezijska pasta od čilija zapravo je kombinacija mljevene crvene čili papričice, malo octa i soli te je jedan od najpopularnijih umaka ili začina u kuhanim jelima. Možda to još ne znaš, ali - 1 žlica sambala ekvivalent je 1 maloj Jalapeño papričici!

Također, ovom smo jelu dodali klice mungo graha, koji se također tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji – kuha se brže od običnog graha, ima malo kalorija, a vrlo je bogat antioksidansima, proteinima i vlaknima. Obožavaju ga, primjerice, u Indiji i Kini i obilato koriste u juhama, varivima pa čak i u kolačima i raznim poslasticama. 

 | Author: Milada Vigerova/Unsplash Klice mungo graha foto: Milada Vigerova/Unsplash

 

Odrezak na povrću s curryjem

Sastojci (za 4 osobe):

  • 300 g izdanaka mungo graha
  • 2 crvene paprike
  • 2 komorača
  • 4 svinjska odreska (po 150 g)
  • 2 žlice repičina ulja
  • 2 žlice curryja
  • 2 žličice začina sambal oelek
  • 2 žličice maslaca od kikirikija
  • sol i papar

 

Palačinke s curryjem i plodovima mora Možda vas zanima... Palačinke s curryjem i plodovima mora Recepti

 

Priprema:

  1. Izdanke graha operi, ocijedi i nareži na veće komade. Paprike prepolovi, odstrani im koštice te ih operi.
  2. Komorač očisti te, kao i papriku, nareži na tanke trakice.
  3. Svinjske odreske posuši ubrusom. Zagrij ulje i prži odreske sa svake strane po 3-4 minute. Izvadi ih iz tave, posoli i popapri, zamotaj u aluminijsku foliju i stavi na toplo mjesto. 
  4. Povrće narezano na trake stavi u tavu u kojoj se pržilo meso i pirjaj oko 4 minute. Dodaj izdanke, začini curryjem i pirjaj 2 minute. Zatim dodaj 100 ml vode i sambal oelek te maslac od kikirikija.
  5. Kratko pirjaj. Povrće posloži na tanjure, na njega stavi po odrezak i po želji ukrasi koprom ili grančicama komorača.

 

Tom Yam kung Možda vas zanima... Imamo jedini recept za ljutu juhu koji će ti ikad trebati Najave Rižini rezanci s curryjem i kozicama Možda vas zanima... Rižini rezanci s curryjem i kozicama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.