Nećemo lagati, ovaj je zebrasti, odnosno mramorni kuglof zaista šećerna bomba. Međutim, kriška ili dvije bi tu zaista mogle popraviti raspoloženje.
Ako žudiš za preljevom od čokolade, što je apsolutno opravdano, rastopi 150 g tamne čokolade u 75 ml vrhnja. Prelij preko ohlađenog kuglofa pa pričekaj još pola sata prije rezanja. U slučaju da ne želiš čekati ni minutu duže, ohlađeni kuglof pospi šećerom u prahu i serviraj uz lagano tučeno vrhnje ili pak kuglicu sladoleda.
Mramorni kuglof
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 400 g šećera
- 60 g kakaa
- 6 žlica tople vode
- 350 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 velikih jaja
- 60 ml mlijeka
Postupak:
- Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.
- U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
- Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
- U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
- Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.
- U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
- Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
- Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.