Recepti 10. studenoga 2017.

Najbolji ikad: Pomfrit od plavog krumpira

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Plavi krumpir potječe izvorno potječe iz Južne Amerike (Peru). Nije riječ o nikakvoj novotariji, nego o starinskoj sorti, koja nažalost ne daje toliko prinosa kao klasičan krumpir, pa zato nije toliko rasprostranjena. Vrijeme je da je upoznate!

Krumpir je u biti plavo-ljubičasto-bijele boje koja potječe od pigmenta poznatog kao antocijanin što spada u skupinu flavonoida, a kojeg sadrže i borovnice, brusnice, višnje, trešnje, za koje jednako tako znate da su bogate antioksidansima.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Osim antioksidansa, plavi krumpir ima i antibakterijsko djelovanje. Ova vrsta krumpira ne sadrži toliko škroba, kao klasičan krumpir i zato je laganiji za probavu, a ujedno stimulira i rad našeg srca, krvnih žila i jetre.

 

Možda vas zanima... Jeste li za pomfrit od jabuka? Recepti



Može se pripremiti na isti način kao i klasičan krumpir. Važno je napomenuti da plavi krumpir kuhanjem postaje ljubičast, pa zato toliko netko kaže plavi, a netko ljubičasti krumpir. Okusom ima sličnosti s krumpirom, ali opet daje jednu notu slatkoće, koja ga čini drugačijim u odnosnu na klasičan.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Naša sugestija je da ga prilikom pripreme ne gulite, nego samo dobro operete i kuhate, ispečete ili pržite s korom, ovisno o željama, obzirom da je najveća koncentracija antioksidansa upravo u kori.

 

Možda vas zanima... Slasni zalogaji: Pomfrit od cikle Recepti

 

A pomfrit i čips? Ništa lakše. Prutiće ili kolutiće dobro osušite nakon što ste ih oprali, narezali i eventualno ogulili, i bacite u vreli izvor masti. Iznenadit će vas savršena hrskavost i okus!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ako ne znate gdje ga nabaviti, toplo vam preporučujemo Zdravi pinklec, koji ga ima već treću godinu za redom. Uzgajaju ga u Međimurju jer se to pokazalo najboljim odabirom za njegovu kvalitetu. 

 

pomfrit od mrkve Možda vas zanima... Zdrava i fina grickalica: Pomfrit od mrkve None

 

Cijena je 18 kn/kg, ali svi koji žele utažiti potrebu za ovom poslasticom, mogu naručiti i pakiranje od 10 kg, po promotivnoj cijeni od 150 kn, jer jednom kad navučete ukućane - teško ćete se vratiti na staro...

 

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.