Taman kad smo pomisliš da je zimi kraj, celzijevci padnu. Ali, imamo sjajnu ideju kako se oraspoložiti i ugrijati srce - uz čokoladni kolač koji je tako sočan, a ujedno i tako lagan...
Znaš onaj osjećaj kad zagrizeš sjajan čokoladni kolač i on je baš savršeno mekan, sočan i topi se u ustima? A sad zamisli da sve to dobiješ bez tone maslaca i ulja. Moguće je. I prefino je!
Tajna je u par neočekivanih sastojaka koji rade čuda. Instant puding od čokolade osigurava svilenkastu teksturu, grčki jogurt mu daje vlagu, a jabučni umak služi kao zdrava zamjena za masnoću. I rezultat je nevjerojatan.
Domaći pire od jabuka
E, da! Trebat će ti pire od jabuka bez šećera i lako ćeš ga napraviti sam. Jabuke oguli, očisti od sjemenki te nareži na kockice. Dodaj im vodu i sok limuna, i kuhaj na laganoj vatri dok se ne pretvore u kašu. Ispasiraj ih štapnim mikserom ili gnječilicom za pire krumpir te kuhaj još 5-10 minuta dok ne ispari tekućina.
Ne gasi ekran dok kuham
Najsočniji čokoladni kolač
60 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
20
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Šećer
1,50
šalica
Ulje od avokada
3
žlica
Pire od jabuka
115
g
Jaje
1
kom
Bjelanjak
2
kom
Kava
1
šalica
Kakao prah
0,75
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Mlijeko
1
šalica
Brašno
2
šalica
Prašak za puding - čokolada
110
g
Sol
1
žličica
Prašak za pecivo
1
žličica
Soda bikarbona
1,50
žličica
Grčki jogurt
0,25
šalica
Suncokretovo ulje
Postupak
Zagrij pećnicu na 160°C. Lagano namaži ulje i pobrašni kalup za kolač.
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, čokoladni puding u prahu, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ostavi sa strane.
U srednjoj zdjeli pomiješaj vruću kavu i kakao dok se kakao potpuno ne otopi. Postupno dodaj mlijeko i ekstrakt vanilije pa ostavi sa strane.
U mikseru na niskoj brzini sjedini šećer i kokosovo ulje te dobro izmiksaj.
Dodaj pire od jabuka i miksaj dok se ne sjedini. Zatim dodaj jaje i bjelanjke i umiješaj u smjesu.
Naizmjenično dodaj suhe i mokre sastojke, počevši sa suhima, pa malo mokrih, i tako dok sve ne sjediniš.
Na kraju dodaj grčki jogurt i lagano promiješaj dok se ne sjedini.
Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 40 minuta (za kalup 23 x 33 cm) ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako radiš muffine, peci 25-30 minuta.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
163 kcal
8 %
MASTI
3,00 g
4 %
KOLESTEROL
0,09 g
0 %
UH
33,00 g
12 %
PROTEINI
3,00 g
6 %
Dodaj malo čokoladnog sirupa, par svježih malina ili ga jednostavno pojedi ravno iz tepsije...