Recepti 06. siječnja 2024.

Napravi domaći senf u svega nekoliko koraka

Senf
Okus domaćeg senfa možeš prilagoditi svome ukusu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Možda ti se naizgled čini kao nemoguća misija, no zapravo nije uopće komplicirano. Dovoljno je nabaviti sjeme gorušice i vodu, i već od tih sastojaka možeš napraviti domaći senf

Senf je za sjeverne krajeve ono što je čili za tropske. To je začin, odnosno aromatični umak s tisuću lica. Neki su glatki, drugi gotovo u potpunosti napravljeni od jedva napuknutih sjemenki. Često se u njegovoj izradi koristi ocat, ali za vlaženje sjemenki može se koristiti i vino, pivo, mošt od grožđa, pa čak i voćni sokovi.

Slatkoća se obično postiže dodavanjem meda - američki ‘honey mustard’, primjerice, može sadržavati omjer senfa i meda 1:1. Bavarska slatka gorušica, međutim, sadrži samo šećer i vodu: bez dodavanja kiseline i bez meda. Talijani u svoj senf, pak, stavljaju konzervirano voće.

 

Možda vas zanima... Njemački specijalitet: Jaja u senfu s krumpirom Recepti

 

Što je važno znati pri izradi domaćeg senfa?

Senf je jedan od rijetkih autohtonih začina u Europi, iako se također koristi u kineskoj kuhinji već oko 2500 godina. Drevni Rim bio je rasadnik proizvodnje senfa, a upravo je Rim dao ime za senf: u prijevodu znači ‘vrući mošt’, jer su Rimljani nefermentiranom zdrobljenom grožđu često dodavali zgnječene sjemenke gorušice.

 | Author: SHUTTERSTOCK Za izradu ljućeg senfa trebaš koristiti hladnu vodu foto: SHUTTERSTOCK

Osnovna ideja izrade senfa je sljedeća: samelješ sjemenke i dodaš tekućinu. Ali postoje ipak neke stvari koje trebaš znati za izradu odličnog senfa: 

  1. Za izradu senfa potrebna je hladna tekućina. Ono što gorušici daje okus jest kemikalija unutar sjemenki koja reagira s hladnom tekućinom. Također moraš smrviti sjemenke da dođeš do ‘vatrene kemikalije’ – slično kao kada režeš luk. Dakle, za pripremu ljućeg senfa trebaš baš hladnu vodu, dok se topla voda koristi u pripremi blažeg senfa.
  2. Umaci od senfa gube snagu ako se dugo kuhaju i uvijek im treba dodati malo svježeg senfa na kraju kuhanja. Također, treba dodati i soli i octa jer ga ti sastojci čuvaju od kvarenja.

 

mesna štruca, mesna rolada Možda vas zanima... ZA CIJELU OBITELJ Mesna štruca s umakom od senfa Recepti

 

Tri su izbora kada je riječ o vrsti sjemena gorušice koje se koristi: bijelo, smeđe i crno. Bijela gorušica podliježe drugačijoj, blažoj reakciji nego smeđa ili crna, koje su daleko jače.

Američka žuta gorušica se pravi od sjemena bijele gorušice i kurkume, smeđa se nalazi u većini boljih senfova, a crni senf koristi se u ljutim senfovima i u indijskoj kuhinji. Savjet: sjemenke crne i smeđe gorušice možeš ublažiti tako da ih potopiš u vodu preko noći prije mljevenja.

 | Author: SHUTTERSTOCK Gorušica je osnovni sastojak senfa foto: SHUTTERSTOCK

Osnovni recept za izradu senfa kod kuće

Sastojci:

  • 6 žlica sjemenki gorušice, oko 50 grama
  • 1/2 šalice senfa u prahu, oko 50 grama
  • 1/2 šalice vode ili piva
  • 3 žlice octa (bijelog vina od jabukovače ili šerija)
  • 2 žličice soli, oko 5 grama
  • 1 žličica mljevene kurkume (po želji)
  • 2 žlice meda (po želji)
  • 1/4 šalice mljevenog svježeg začinskog bilja (po želji)

 

zapečene prokulice Možda vas zanima... Trebaš prilog? Zapeci prokulice s medom i senfom Recepti

 

Postupak:

  1. Samelji cijele sjemenke gorušice nekoliko sekundi u mlincu za začine ili za kavu, ili ručno uz pomoć mužara i tučka. Ostavi ih polu smljevene pa ih uspi u zdjelu i dodaj sol i senf u prahu. Ako želiš, dodajte i neke od sastojaka po želji (navedenih u sastojcima).
  2. Ulij vodu ili pivo, pa sve dobro promiješaj. Kada se sve sjedini, ostavi da odstoji do 10 minuta. Što duže ostaviš da odstoji, senf će biti mekši. Potom ulij ocat.
  3. Zatim sve ulij u staklenu teglu i čuvaj u hladnjaku. U početku će smjesa više biti u tekućem stanju, no ne brini jer će se zgusnuti preko noći. Pričekaj najmanje 12 sati prije upotrebe. 
  4. Ovako napravljen senf u hladnjaku može stajati i do godinu dana.

 

Možda vas zanima... Majoneza, jogurt, senf... Najukusniji domaći preljevi za salate Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.