Ako kod kuće imaš zalihu sezonskog voća, a ne znaš kako ga potrošiti, najbolji odgovor je sorbet! Sorbet je smrznuti desert izrađen od vode zaslađene šećerom i aromama poput voćnih sokova, voćnog pirea, vina, likera ili meda.
Sorbet je u osnovi izrazito jednostavna kombinacija svježeg voća, voćnog soka i šećera. O porijeklu ovog popularnog deserta postoje razne teorije. Vjeruje se da su 3000. prije Krista azijske kulture otkrile korijene sorbeta u obliku drobljenog leda i raznih aroma. 500 godina poslije, ta se praksa nastavila i u Egiptu gdje su faraoni posjetiteljima ponudili šalicu leda pomiješanu s voćnim sokovima.
Jednostavan i ukusan desert
Dobra je vijest da je priprema sorbeta zaista jednostavna! Neće ti trebati poseban recept - samo osnovni predložak i malo kreativnosti.
Sorbet od jagoda i bresaka? Sorbet od lubenice s metvicom? Sorbet od malina i roséa? Kombinacija je mnogo, a sve su zaista jako ukusne.
Voće + šećer = sorbet
Sorbeti su jednostavna kombinacija svježeg voća ili voćnog soka, vode i šećera. Danas ti donosimo recept Jamieja Olivera za sorbet od limuna i limete koji možeš pripremiti za nekoliko minuta, zamrznuti ga, a zatim uživati u ljetnoj delikatesi.
Sorbet od limuna, limete i metvice po receptu Jamieja Olivera
Sastojci:
- 200 g šećera
- 275 ml vode
- 5 limeta, korica i sok
- 5 limuna, korica i sok
- 1 mali svežanj metvice
Postupak:
- Šećer i vodu stavi u tavu, prokuhaj i pusti da krčka pet minuta.
- Makni s vatre i ostavi neko vrijeme da se ohladi.
- Naribaj koricu limuna i limete, a potom iscijedi sok.
- Listove mente nasjeckaj.
- Sve sastojke pomiješa u plastičnoj posudi i stavi u zamrzivač. Promiješaj ga svakih 30 minuta.
- Uobičajeno, sorbetu treba dva sata da se stvrdne.
Isprobaj i ove kombinacije...