Recepti 22. srpnja 2023.

Napravi domaći sorbet od limuna i mente

Sorbet od limuna i mente
Sorbet od limuna i mente foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Rashladi se aromatičnim sorbetom od limuna i limete!

Ako kod kuće imaš zalihu sezonskog voća, a ne znaš kako ga potrošiti, najbolji odgovor je sorbet! Sorbet je smrznuti desert izrađen od vode zaslađene šećerom i aromama poput voćnih sokova, voćnog pirea, vina, likera ili meda. 

Sorbet je u osnovi izrazito jednostavna kombinacija svježeg voća, voćnog soka i šećera. O porijeklu ovog popularnog deserta postoje razne teorije. Vjeruje se da su 3000. prije Krista azijske kulture otkrile korijene sorbeta u obliku drobljenog leda i raznih aroma. 500 godina poslije, ta se praksa nastavila i u Egiptu gdje su faraoni posjetiteljima ponudili šalicu leda pomiješanu s voćnim sokovima.

 | Author: Shutterstock Različite vrste sorbeta, foto: Shutterstock

Jednostavan i ukusan desert

Dobra je vijest da je priprema sorbeta zaista jednostavna! Neće ti trebati poseban recept - samo osnovni predložak i malo kreativnosti.

Sorbet od jagoda i bresaka? Sorbet od lubenice s metvicom? Sorbet od malina i roséa? Kombinacija je mnogo, a sve su zaista jako ukusne.

Voće + šećer = sorbet

Sorbeti su jednostavna kombinacija svježeg voća ili voćnog soka, vode i šećera. Danas ti donosimo recept Jamieja Olivera za sorbet od limuna i limete koji možeš pripremiti za nekoliko minuta, zamrznuti ga, a zatim uživati u ljetnoj delikatesi.

 | Author: Gülşah Aydoğan/Pexels Limun foto: Gülşah Aydoğan/Pexels

Sorbet od limuna, limete i metvice po receptu Jamieja Olivera

Sastojci:

  •      200 g šećera
  •      275 ml vode
  •      5 limeta, korica i sok
  •      5 limuna, korica i sok
  •      1 mali svežanj metvice

Postupak:

  1. Šećer i vodu stavi u tavu, prokuhaj i pusti da krčka pet minuta.
  2. Makni s vatre i ostavi neko vrijeme da se ohladi.
  3. Naribaj koricu limuna i limete, a potom iscijedi sok.
  4. Listove mente nasjeckaj. 
  5. Sve sastojke pomiješa u plastičnoj posudi i stavi u zamrzivač. Promiješaj ga svakih 30 minuta.
  6. Uobičajeno, sorbetu treba dva sata da se stvrdne.

 

Isprobaj i ove kombinacije...

 

Možda vas zanima... Sorbet od ananasa i mente za ultimativno osvježenje Recepti Možda vas zanima... Ledeni desert: Napravite sorbet od borovnica Recepti Možda vas zanima... Sorbet od jagoda - bez grižnje savjesti Recepti Možda vas zanima... Kad dosadi sladoled: Sorbet od malina Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.