gastro postao
Od kad se primiš posla do sočnih tuna burgera na tvom stolu treba samo sat vremena, a toliko su fini...
Burgeri nikad ne izlaze iz mode i stalno tražimo neke nove ideje i okuse u kojima možemo uživati. Mi ti donosimo recept za burgere od tune koji su jako sočni, i obiluju zanimljivim okusima.
Ovi burgeri traže dosta pripreme, no od početka do gotovog burgera na tvom stolu potrebno je samo sat vremena. Savjetujemo da koristiš vrhunsku svježu tunu sushi kvalitete. Baci se na posao i – javi dojmove!
Tuna burger
Sastojci – za umak od majoneze s đumbirom i limunom:
- 1 šalica majoneze
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice sitno sjeckanih listića korijandera
- 2 žlice sitno sjeckanog mladog luka (samo zeleni dio)
- 1 žlica sjemenki crnog sezama
- 2 žlice sitno naribanog svježeg đumbira
- sitno naribana korica 1 limuna
- 2 žlice svježeg limunova soka
- svježe mljeveni crni papar
Sastojci – za salatu od krastavaca:
- 2 veća krastavca za kiseljenje
- ¼ ljubičastog luka, tanko narezanog na polumjesece
- 3 žlice rižina octa
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- svježe mljeveni crni papar
Sastojci – za burgere od tune:
- 2 žlice sitno naribanog svježeg đumbira
- 1 tajlandska čili papričica ili 1 serrano papričica, sitno nasjeckana, koštice uklonjene
- 1 žličica šećera
- 2 žlice ribljeg umaka
- 2 žlice sitno sjeckanih listića korijandera
- 1 žlica sitno sjeckanih listića svježeg bosiljka
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 700 g svježe tune
- 1 i 1/2 žlice biljnog ulja
- 1 i ½ žlica sezamova ulja
- 4 peciva za burgere
- 2 žlice tostiranog kikirikija, sitno sjeckanog
Postupak:
- Napravi umak s majonezom – u srednjoj posudi dobro izmiješaj sve sastojke i čuvaj u hladnjaku do posluživanja. Umjesto kupovne, možeš koristiti i domaću majonezu.
- Napravi salatu od krastavaca – u zdjeli izmiješaj sve sastojke sat vremena prije slaganja burgera. Ostavi da tih sat vremena stoji na sobnoj temperaturi kako bi se krastavci bolje proželi s octom.
- Kreni raditi burgere. U mužaru dobro izmiješaj i zgnječi đumbir, češnjak, čili i šećer dok ne dobiješ jednoličnu pastu. Umiješaj riblji umak, korijander i bosiljak.
- Tunu nareži na manje kockice i pomiješaj je s pastom od đumbira i češnjaka. Lagano namočenim rukama oblikuj smjesu u 4 burgera debela oko 3,5 cm. Pokrij ih plastičnom folijom i odloži u hladnjaku minimalno 20 minuta.
- Ugrij električni gril ili stavi gril tavu na plin. U zdjelici izmiješaj biljno i sezamovo ulje te tom mješavinom premaži burgere i peciva. Burgere grilaj 6 minuta na srednjoj vatri, s tim da ih nakon pola vremena preokreneš. Tako ćeš dobiti medium rare burgere. Nakon toga na gril stavi peciva s nauljenom i odrezanom stranom prema dolje, grilaj ih oko minutu.
- Procijedi salatu od krastavaca, peciva prvo premaži umakom od majoneze, potom stavi burger i na vrh salatu od krastavaca te kikiriki. Pokrij gornjim dijelom peciva.
Savjet više:
- Umak od majoneze može se napraviti unaprijed i stajati u hladnjaku do 3 dana.
- Burgeri se mogu pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do 3 sata.
- Uz ove burgere odlično prija zlatno lager pivo.