Sočan kuglof s intenzivnom notom cimeta savršen je odabir za kišne jesenske večeri ili sezonski obiteljski ručak. Priprema tijesta je brza i jednostavna, a ostatak posla morat ćeš prepustiti svojoj pećnici.
Ovaj kuglof bit će dostatan za 10 porcija. Ostatak, ako ga uopće bude, možeš čuvati na sobnoj temperaturi u kutiji s poklopcem.
Istu smjesu možeš upotrijebiti i za pripremu muffina. Ako nemaš ni kalup za kuglof ni kalup za muffine, poslužit će i duguljasti kalup za kruh.
Kuglof od batata
Sastojci:
- pire od 4 velika batata (cca 850 g)
- 500 g šećera
- 180 ml mlijeka
- 180 ml ulja
- 4 jaja (L)
- 450 g glatkog brašna
- 2 žličice sode
- 1 žličica soli
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 2 žličice cimeta
- 1 žličica pimenta
- 1/2 žličice praška za pecivo
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki kalup za kuglof namasti pa ga pospi brašnom.
- Batat skuhaj pa ga zgnječi u pire s dvije žlice vode ili mlijeka.
- Pireu dodaj šećer, mlijeko i ulje pa izmiksaj. Dodaj jedno po jedno jaje i lagano miksaj.
- Ubaci mješavinu brašna, sode, praška za pecivo i svih začina.Izmiksaj pa prelij tijesto u pripremljeni kalup.
- Peci otprilike sat vremena pa provjeri čačkalicom je li kuglof pečen. Ako primijetiš da prebrzo poprima boju, pokrij listom aluminijske folije.
- Pusti da se kuglof hladi 15 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo izvrni na rešetku.
Kuglof možeš preliti tamnom čokoladom ili napraviti šećerni preljev. 250 g šećera u prahu pomiješaj sa žličicom cimeta i pet žlica slatkog vrhnja. Žlicom nanesi preljev na ohlađeni kuglof i posluži!