Jednostavan ručak koji će izgledati vrlo lijepo, ali će biti i jako ukusan. Prilično smo sigurni da će oduševiti sve ljubitelje poriluka i piletine.
Ovo je jedna od onih pita gdje meso i povrće s umakom zamotate u lisnato tijesto (koje možete sami napraviti, a možete koristiti i gotovo). Rezultat je sočna, kremasta piletina sljubljena s porilukom, graškom, šunkom i umakom. Ako smatrate da vam je pilećeg mesa i više nego dovoljno, šunku možete izostaviti. Ali, ona daje jedan poseban miris i okus pa ju svakako preporučujemo.
Također, ovakva pita je vrlo bogata i izdašna i sigurni smo da nakon jednog komada iste nitko neće biti gladan!
Poslužite ju uz neku slasnu sezonsku salatu i uživajte u divnom ručku! Također, možete se poigrati s tijestom pa gornji dio izrezati u različite oblike (poput listića, cvjetića) čime ćete dodatno oduševiti sve koji će jesti ovu pitu.
Sastojci:
- 1 1/2 kg pilećih prsa
- Svježi ili sušeni timijan
- 1 limun
- 4 lovorova lista
- 35 g omekšalog maslaca
- 1 luk, nasjeckan
- 200 g poriluka, prepolovljenog i narezanog na tanke trakice
- 1 1/2 l pilećeg/povrtnog temeljca
- 200 g šunke, narezane na trakice
- 150 g zamrznutog graška
- 2 žlice svježeg nasjeckanog peršina
- 80 g glatkog brašna
- 1 - 2 žlice vrhnja za kuhanje
- 1 žumanjak
- Za tijesto:
- 250 g maslaca
- 350 g glatkog brašna + za posipavanje
- 3/4 žličice soli
- 9 - 10 žlica hladne vode
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa; posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena
- Na preostalom maslacu propirjati poriluk - nekoliko minuta, da omekša
- Pečenu piletinu malo ohladiti pa ju narezati na manje komade (ili ju ostavite u filetima)
- Piletinu staviti u lonac s narezanom šunkom i zaliti temeljcem te kuhati oko pola sata; pred kraj kuhanja dodati grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin
- Kada se tekućina smanjila na otprilike 600 ml, zagrijati malo maslaca/maslinova ulja i popržiti brašno te ga zaliti s malo temeljca i vrhnjem i umutiti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta
- Maknuti lonac s vatre pa umiješati poriluk i sok od limuna
- Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremite ga u hladnjak do trenutka kada ćete pripremati pitu
- Izvaditi ohlađeno tijesto, prerezati ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvući veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove)
- Na donji dio poslagati ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekriti sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premazati žumanjkom (možete ga pomiješati s malo ulja)
- Peći u zagrijanoj pećnici 50 - 60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju
- Poslužiti toplo.
Dobar tek!