gastro postao
Ako trebate ideju za pripremu večere, predlažemo ovo sjajno jelo!
Frittata ne mora nužno biti za doručak. Upravo zato što je za nju potrebno malo više vremena nego li ga inače imamo za pripremu doručka, sjajno je jelo za primjerice ručak ili večeru.
Iako jednostavna za pripremu, zaista je sjajnog okusa! Spoj karameliziranog luka, rastopljenog sira i pečenih jaja, sjajno se slaže s primjerice svježim rajčicama ili hrskavom zelenom salatom.
Pripremljenu frittatu poslužite toplu, uz žlicu vrhnja ili milerama i uživajte u sjajnom obroku!
Sastojci:
- 6 jaja
- žličica soli
- žličica timijana
- 1/2 žličice bosiljka
- prstohvat ružmarina
- prstohvat papra
- maslinovo ulje
- 2 - 3 žlice brašna
- 6 glavica luka
- 2 - 3 žlice milerama (ili vrhnja)
- 70 g naribanog sira (gouda ili cheddar)
- mlijeko
Priprema:
- Razmutiti jaja tako da se stvori lagana pjenica
- Luk očistiti i narezati na tanke kriške te ga staviti na maslinovo ulje, malo posoliti i po želji, dodati malo šećera, te ga ostaviti da se lagano omekšava na najmanjoj temperaturi; miješati povremeno; kada dobije lijepu zlatnu boju i mekan je, spreman je za frittatu. Ostavite ga najmanje 10 minuta da se ohladi prije dodavanja u jaja.
- Kada se luk ohladio, u razmućena jaja dodati začine, mileram i malo brašna (paziti da nije pregusto) te mlijeko; dobro promiješati pa dodati naribani sir i luk
- Smjesu dobro promiješati - trebala bi imati teksturu malo gušće smjese za palačinke
- Vatrostalnu posudu ili bilo koju posudu za pečenje premazati maslinovim uljem kako se ne bi zalijepio sadržaj za rubove
- Peći u pećnici zagrijanoj na 160° C oko 50 minuta - dok ne dobije lijepu zlatno smeđu boju i čačkalica zabodena u sredinu izlazi čista
- Poslužiti toplo, s malo kiselog vrhnja ili milerama.