Recepti 18. ožujka 2024.

Nova uskrsna tradicija: američka glazirana šunka

Glazirana šunka
Glazirana šunka na američki način foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bilo da je glazirana ili neglazirana, uskrsna šunka uvijek je odličan odabir. Imamo pravi američki recept - ova slatko-slana glazirana šunka će te oduševiti

Poput svih blagdana i Uskrs ima ono tradicionalno glavno jelo koje definira blagdanski obrok - uskrsnu šunku. Bilo za večeru ili za užinu, posluživanje šunke za Uskrs postala je tradicija širom svijeta.

Premda je šunka u Americi popularna i za Božić, a mnogi je u SAD-u poslužuju kao dodatno jelo na Dan zahvalnosti, Uskrs je ono vrijeme kada ovo ukusno jelo zaista zauzima središnje mjesto.

 

Možda vas zanima... Savjet omiljenog mesara: Ovako će tvoja uskrsna šunkica biti sočna, mirisna i beskrajno ukusna Kolumne

 

Bilo da je glazirana ili neglazirana velike su šanse da se već veseliš finom, sočnom i slanom suhom mesu koje je središnji dio tolikih uskrsnih stolova, a vjerojatno i ostatcima koji su jako ukusni i nekoliko dna nakon Uskrsa.

Možda je relativno nova, ali tradicija uskrsne šunke postala je jednako kultna kao i ona purice za Dan zahvalnosti u SAD-u pa je prava prilika da je i ti ovih blagdana pripremiš baš na američki način!

 

Šunka u kruhu Možda vas zanima... ŠUNKA U KRUHU: Poseban recept koji će te oduševiti Recepti

 

 | Author: Shutterstock Glazirana šunka foto: Shutterstock

Glazirana šunka na američki način

(za 10 osoba)

Sastojci - za šunku:

  • 3 kg šunke
  • nekoliko zrna borovice
  • grančica ružmarina
  • 2 lista lovora
  • svežnjić peršinova lišća
  • papar u zrnu
  • 3 klinčića

Sastojci - za premaz:

  • po 1 dl želea od ananasa i od jabuke
  • 2 žlice sveže naribanog hrena
  • 2 žlice ljutog senfa

Sastojci - za prilog:

  • 2 kg jabuka
  • 10 dag maslaca

Sastojci - za umak:

  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice javorovog sirupa (ili meda)
  • malo cimeta u prahu
  • papar 
  • mljevena paprika

 

Uskrsna šunka Možda vas zanima... Ostatke šunke iskoristi na 7 slasnih načina Špajza

 

Postupak:

  1. Neka se šunka namače oko 12 sati u hladnoj vodi. Sutradan je operi i skuhaj u toliko vode da bude pokrivena pa joj dodaj sve sastojke za kuhanje. Vrijeme kuhanja računa se od trenutka kad provri, a vrijeme kuhanja izračunaj prema jednostavnoj jednadžbi - po 20 minuta za svakih pola kilograma šunke!
  2. Ostavi šunku do drugog dana da se do kraja ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Zatim je obriši, skini joj kožu i stavi je na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva.
  3. U međuvremenu sve sastojke za glazuru zagrijavaj da se otope na niskoj temperaturi. Uz pomoć kista, dobivenom glazurom premaži šunku.
  4. Dalje peci u pećnici da šunka dobije zlatno-smeđu boju, pa je ponovno premaži i dalje peci. Ponavljaj postupak oko 30-40 minuta da šunka dobije lijepi sjaj.
  5. U međuvremenu operi jabuke, nareži ih na kriškice i pirjaj na maslacu da dobiju boju. Sastojke za umak zagrij na niskoj temperaturi pa prelij preko jabuka. Dalje miješajući zagrijavaj da se karameliziraju. Posluži uz šunku. 

Uskrsna šunka | Author: Shutterstock Glazirana šunka foto: Shutterstock

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.