Poput svih blagdana i Uskrs ima ono tradicionalno glavno jelo koje definira blagdanski obrok - uskrsnu šunku. Bilo za večeru ili za užinu, posluživanje šunke za Uskrs postala je tradicija širom svijeta.
Premda je šunka u Americi popularna i za Božić, a mnogi je u SAD-u poslužuju kao dodatno jelo na Dan zahvalnosti, Uskrs je ono vrijeme kada ovo ukusno jelo zaista zauzima središnje mjesto.
Bilo da je glazirana ili neglazirana velike su šanse da se već veseliš finom, sočnom i slanom suhom mesu koje je središnji dio tolikih uskrsnih stolova, a vjerojatno i ostatcima koji su jako ukusni i nekoliko dna nakon Uskrsa.
Možda je relativno nova, ali tradicija uskrsne šunke postala je jednako kultna kao i ona purice za Dan zahvalnosti u SAD-u pa je prava prilika da je i ti ovih blagdana pripremiš baš na američki način!
Glazirana šunka na američki način
(za 10 osoba)
Sastojci - za šunku:
- 3 kg šunke
- nekoliko zrna borovice
- grančica ružmarina
- 2 lista lovora
- svežnjić peršinova lišća
- papar u zrnu
- 3 klinčića
Sastojci - za premaz:
- po 1 dl želea od ananasa i od jabuke
- 2 žlice sveže naribanog hrena
- 2 žlice ljutog senfa
Sastojci - za prilog:
- 2 kg jabuka
- 10 dag maslaca
Sastojci - za umak:
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice javorovog sirupa (ili meda)
- malo cimeta u prahu
- papar
- mljevena paprika
Postupak:
- Neka se šunka namače oko 12 sati u hladnoj vodi. Sutradan je operi i skuhaj u toliko vode da bude pokrivena pa joj dodaj sve sastojke za kuhanje. Vrijeme kuhanja računa se od trenutka kad provri, a vrijeme kuhanja izračunaj prema jednostavnoj jednadžbi - po 20 minuta za svakih pola kilograma šunke!
- Ostavi šunku do drugog dana da se do kraja ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Zatim je obriši, skini joj kožu i stavi je na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva.
- U međuvremenu sve sastojke za glazuru zagrijavaj da se otope na niskoj temperaturi. Uz pomoć kista, dobivenom glazurom premaži šunku.
- Dalje peci u pećnici da šunka dobije zlatno-smeđu boju, pa je ponovno premaži i dalje peci. Ponavljaj postupak oko 30-40 minuta da šunka dobije lijepi sjaj.
- U međuvremenu operi jabuke, nareži ih na kriškice i pirjaj na maslacu da dobiju boju. Sastojke za umak zagrij na niskoj temperaturi pa prelij preko jabuka. Dalje miješajući zagrijavaj da se karameliziraju. Posluži uz šunku.