Recepti Vegeterijansko 19. ožujka 2025.

Od jezgri jabuke napravi aromatičan sirup

Vegetarijansko
5 MIN
35 MIN
16
SREDNJE
Aromatični sirup od jezgri jabuke
foto: Rawpixel.com/Freepik
Jezgre jabuka? Većina ih automatski odbacuje, ali uz malo začina i šećera, pretvaraju se u bogat, mirisan sirup od jabuke

Jabuke su dostupne tijekom cijele godine, a njihove jezgre skrivaju slatku esenciju koja, uz prave dodatke postaje pravi aromatični eliksir.

Dok se lagano kuha, sirup poprima topao, začinski miris, s notama kardamoma i đumbira koje nadopunjuju slatkoću jabuke. Ovaj sirup je dokaz da je kuhanje s ostacima više od pukog spašavanja hrane.

jabuke Možda vas zanima... Kako spriječiti da narezane jabuke posmeđe? Špajza

Kako koristiti sirup od jabuke?

Za sirup od jezgri jabuka ne moraš svaki put čekati dok ne pojedeš šest jabuka. Jezgre možeš pohraniti u zamrzivaču, u vrećici, dok ih ne sakupiš dovoljno za jednu turu sirupa.

A kako ga koristiti? U koktelima i toplim napitcima daje divnu, voćnu dubinu – savršeno se slaže s viskijem, rumom ili čak pjenušcem. Možeš ga umiješati u čaj umjesto meda, preliti preko sladoleda ili umiješati u zobenu kašu. Ukratko, jednom kad ga napraviš, naći ćeš mu desetke primjena.

jabuke | Author: Slashio Photography/Unsplash Jezgre jabuke iskoristi za ukusan sirup foto: Slashio Photography/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Aromatični sirup od jezgri jabuke
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jezgra jabuke 6 kom
  • Kardamom -sjemenke 10 kom
  • Đumbir - kandirani 2 žlica
  • Voda 2 šalica
  • Šećer 1 šalica
Postupak
  1. U lončiću pomiješaj jezgre jabuka, sjemenke kardamoma, grubo nasjeckani kandirani đumbir i vodu. Pusti da zavrije na jakoj vatri (oko 10 minuta), zatim nastavi kuhati bez poklopca dok se količina tekućine ne smanji na pola, još otprilike 20 minuta.


  2. Procijedi smjesu kroz sitno cjedilo u srednju zdjelu, pritiskajući omekšale jezgre jabuke drvenom žlicom kako bi se izvuklo što više tekućine. Isperi lonac prije sljedećeg koraka.


  3. Ulij procijeđenu tekućinu natrag u lonac (trebaš dobiti otprilike 1 šalicu). Dodaj šećer i zagrijavaj na srednje jakoj vatri dok se ne otopi. Pusti da lagano kuha još 5 minuta, dok se ne zgusne, ali ostane tekući.


  4. Ohladi sirup u loncu oko 30 minuta, zatim ga prebaci u staklenu posudu s poklopcem. Čuvaj u hladnjaku do mjesec dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

61 kcal

3 %

MASTI

0,01 g

0 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

16,00 g

5 %

PROTEINI

0,02 g

0 %

Pripremi i ove sokove!

Sok od đumbira i cikle Možda vas zanima... Otkrij novu omiljenu kombinaciju: sok od đumbira i cikle Recepti sok iz agruma Možda vas zanima... Tri trika kako dobiti više soka iz agruma Špajza Možda vas zanima... Sok od breze – novi omiljeni proljetni napitak Špajza Možda vas zanima... Napravite domaći sirup od šipka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.