Jezgre jabuka? Većina ih automatski odbacuje, ali uz malo začina i šećera, pretvaraju se u bogat, mirisan sirup od jabuke
Jabuke su dostupne tijekom cijele godine, a njihove jezgre skrivaju slatku esenciju koja, uz prave dodatke postaje pravi aromatični eliksir.
Dok se lagano kuha, sirup poprima topao, začinski miris, s notama kardamoma i đumbira koje nadopunjuju slatkoću jabuke. Ovaj sirup je dokaz da je kuhanje s ostacima više od pukog spašavanja hrane.
Zasirup od jezgri jabuka ne moraš svaki put čekati dok ne pojedeš šest jabuka. Jezgre možeš pohraniti u zamrzivaču, u vrećici, dok ih ne sakupiš dovoljno za jednu turu sirupa.
A kako ga koristiti?U koktelima i toplim napitcima daje divnu, voćnu dubinu – savršeno se slaže s viskijem, rumom ili čak pjenušcem. Možeš ga umiješati u čaj umjesto meda, preliti preko sladoleda ili umiješati u zobenu kašu. Ukratko, jednom kad ga napraviš, naći ćeš mu desetke primjena.
Jezgre jabuke iskoristi za ukusan sirup
foto: Slashio Photography/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Aromatični sirup od jezgri jabuke
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jezgra jabuke
6
kom
Kardamom -sjemenke
10
kom
Đumbir - kandirani
2
žlica
Voda
2
šalica
Šećer
1
šalica
Postupak
U lončiću pomiješaj jezgre jabuka, sjemenke kardamoma, grubo nasjeckani kandirani đumbir i vodu. Pusti da zavrije na jakoj vatri (oko 10 minuta), zatim nastavi kuhati bez poklopca dok se količina tekućine ne smanji na pola, još otprilike 20 minuta.
Procijedi smjesu kroz sitno cjedilo u srednju zdjelu, pritiskajući omekšale jezgre jabuke drvenom žlicom kako bi se izvuklo što više tekućine. Isperi lonac prije sljedećeg koraka.
Ulij procijeđenu tekućinu natrag u lonac (trebaš dobiti otprilike 1 šalicu). Dodaj šećer i zagrijavaj na srednje jakoj vatri dok se ne otopi. Pusti da lagano kuha još 5 minuta, dok se ne zgusne, ali ostane tekući.
Ohladi sirup u loncu oko 30 minuta, zatim ga prebaci u staklenu posudu s poklopcem. Čuvaj u hladnjaku do mjesec dana.