Špajza 05. travnja 2018.

Sok od breze – novi omiljeni proljetni napitak

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Sok od breze okusom podsjeća na onaj od bazge, pa ipak, mnogima je još uvijek poprilično nepoznat. Istražili smo sve o novom omiljenom proljetnom napitku, a znamo i gdje ga možete nabaviti...

Sok od breze prvi put smo isprobali u Boršču, ukrajinskom dućanu sa zagrebačkom adresom. Vlasnica Olja već nas je tada upozorila kako je vrlo lako zaljubiti se u nježne, slatkaste i osvježavajuće okuse ovog prirodnog napitka, no prava ljubav rodila se s dolaskom prvih proljetnih sunčanih zraka, u vrijeme kada vruće šalice čaja mijenjamo hladnim, svježim napicima. Odlučili smo saznati čitavu priču koja stoji iza soka od breze i upoznati vas s ovim čudesnim, novim omiljenim napitkom u upravo savršeno vrijeme. 

 

Možda vas zanima... Posjetili smo Boršč: Ukrajinske delicije u centru Zagreba Špajza

 

„Sok od breze najveće je iznenađenje za kupce u ukrajinskom dućanu Boršč. Konkurirati s njim po začuđenim reakcijama u toj trgovini može jedino još ljuti hren s ciklom. Međutim, nekoliko puta reakcija je kupaca bila skroz neočekivana. Tako je nedavno čika Matija iz Karlovca skroz mirno prokomentirao: „Pa, znam ja taj sok! Radili smo ga nekad i mi doma u velikim količinama, ništa neobično.“

Ipak, sok od breze uglavnom izaziva puno čuđenja, čak i nepovjerenja na prvu. Poslije toga slijedi degustacija, pa pozitivno iznenađenje zbog njegovog blagog i skoro neutralnog okusa, iza kojeg ide uspoređivanje sa sokom od bazge i napokon – prihvaćanje kao pića koje odgovara skoro svima“, otkrila nam je Olja.

 

bazga-sok Možda vas zanima... Sok od bazge: Imamo najslađi recept! Špajza

 

 | Author: Facebook foto: Facebook

 

Otkrila nam je i kako je sok od breze kod nekih naroda kroz povijest poznat kao eliksir zdravlja i ljepote, dok kod drugih slovi za posve egzotičan i drugačiji napitak. Sok od breze, dodaje, napitak je vrijedan pažnje i poštovanja zbog svojih posebnih karakteristika i sastojaka.

U nekim je zemljama simbol proljeća, dok je u Ukrajini simbol trećeg mjeseca u godini. Naziv berezenj potječe od riječ bereza (breza), a ujedno je i ukrajinski naziv za ožujak, jedini mjesec u kojem se po šumama prikuplja čuveni brezin sok.
 
Riječ je o bistroj tekući neutralnog okusa koja se nalazi u žilama stabla breze. Točno u vrijeme kada na brezi rode pupoljci, na stablu se radi tanak rez te se u njega zabada mala daščica kore breze kroz koju zatim curi sok u pripremljenu posudu. U jednom danu iz jednog se drva može prikupiti i do tri litre soka, a nakon toga, rez na drvetu se zatvara kako se drvo ne bi uništilo.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Vrijeme prikupljanja soka traje najviše tri do četiri tjedna te se u to vrijeme može pronaći na svakoj ukrajinskoj tržnici. Prodaje se u teglicama i iznimno je popularan upravo zbog činjenice da samo jedan tjedan svakodnevne uporabe svježeg soka štiti od mnogih bolesti te osnažuje imunitet kroz cijelu godinu. 

„Svježe cijeđeni, originalni brezin sok nešto je mutniji zato što ne prolazi filtraciju, a njegov je okus daleko od onog što smo navikli u naša moderna vremena nazivati ukusnim. Nije niti sladak, niti posebno atraktivan. On se čuva samo par dana na hladnom mjestu, poslije čega postaje kiselkast i više se ne smije koristiti. Svježi se sok pije vrlo oprezno zbog svojih izuzetno jakih svojstava. Pola čaše ujutro, i pola navečer sasvim je dovoljna dnevna doza. On ima moć protjerati kamenac iz bubrega, njime se ispire grlo i nos te se tako brzo može izliječiti od prehlade. Sokom od breze može se i umivati te prati kosa da bi se ojačalo vlasište, a kosa živnula i vratila sjaj. 

Osim toga, on ima krvotvornu i regenerirajuću sposobnost, stimulira metabolizam, pomaže u čišćenju organizma od toksina, jača imunitet, normalizira tlak. Sadrži željezo, glukozu, fruktozu, kalij, minerale. Oprezno bi ga trebale koristiti jedino osobe koji su alergične na brezu“, objasnila nam je Olja. 

 

Možda vas zanima... Aromatizirana voda - ideje za domaće zdrave napitke Špajza

 

Ovaj se sok u Ukrajini pije već dugi niz godina, a danas mu se pripisuju nazivi poput super popularno, zdravo i ekološko piće. Stoga i ne čudi činjenica da se velik broj proizvođača u Ukrajini okrenuo upravo proizvodnji soka od breze te se on sada izvozi u sve više zemlja. Naravno, u velikoj proizvodnji on mora proći kroz proces filtracije i vrlo mu se često dodaje minimalna količina šećera te neki od prirodnih konzervansa, uglavnom limunska kiselina.

„U takvom obliku se može piti u neograničenim količinama, nema toliko snažnog djelovanja kao svježe cijeđeni, ali i dalje zadržava svoja svojstva zdravog i korisnog pića. Osim pozitivnog učinka na organizam, obožavaju ga zbog vrlo ugodnog, osvježavajućeg okusa, koji odlično liječi žeđ i odgovara baš svima. U dućanu Boršč u ponudi je 93% čisti sok od breze sa smanjenim dodatkom šećera i prirodnim konzervansom limunskom kiselinom. Cijena jedne litre je 18,50 kn, a uz prodaju, ovaj sok uvijek možete degustirati. Jednostavno želimo da što više ljudi upozna ovaj neobičan napitak “, na kraju je dodala Olja. 

Mi se slažemo i predlažemo degustiranje za vrijeme prvih sunčanih proljetnih dana, na kakvoj klupici u parku, uz dobar kolač iz obližnje slastičarnice.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.