Špajza 14. lipnja 2018.

Sok od bazge: Imamo najslađi recept!

bazga-sok
foto: Dreamstime
gastro postao gastro.24sata.hr
Sok od bazge okusom podsjeća na djetinstvo, a spremite li ga u smočnicu, u njemu možete uživati i do godinu dana.

Ova bezvremenska biljka kod starih naroda bila je simbol smrti i rođenja, služila je za zaštitu od zlih sila, ali i kao saveznica vještica. Vjerovalo se da grančica bazge u džepu štiti od reume, a vino od bobica smatralo se vilinskim pićem, jer onaj tko bi ga popio, dobio je moć da vidi vile i s njima komunicira. U našim je krajevima, osim po sirupu, soku ili likeru, bazga poznata i kao ljekovita biljka koja se stoljećima koristi u narodnoj medicini.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Cvjetovi bazge beru se tijekom suhih i toplih dana kad su potpuno procvjetali, a nikako poslije kiše. Budite oprezni s bobicama jer su sirove otrovne stoga ako pripremate džem ili kompot obavezno ih kuhajte. Osušite cvjetove tako da ih objesite na propuh, a čuvajte ih na suhom i tamnome mjestu poklopljene ili u vrećicama do godinu dana. Ako potamne, bacite ih.

 

 

Bazga Možda vas zanima... Zdravlje i sreća: Domaći sirup od bazge Kolumne

 

 

Od bazge se često radi i čaj za koji treba oko tri grama cvjetova, šećer, med ili voćni sirup za zaslađivanje i prokuhana voda. Napravite i gazirani sok s bazgom, šećerom, jabučnim octom, limunom i vodom. Držite u posudi na suncu dok ne provrije, procijedite i ulijte u staklenu bocu.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


S vremenom će se na dnu stvoriti talog od cvjetne peludi koji prilikom spravljanja soka zamuti preostali sok u boci. Iako to ne utječe na kvalitetu napitka, još jednom ga možete lagano procijediti u drugu bocu kako bi talog ostao na dnu. Sok se, naravno, može napraviti i bez konzervansa i limunske kiseline, no trajnost mu je onda kraća pa napravite manju količinu i čuvajte ga u hladnjaku.

 

liker Možda vas zanima... Liker od bazge Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JosipaKuhasve 20:07 04. Kolovoz 2019.

    Odličan članak, svaka čast! Zanima me vaše mišljenje, naime naručila bih sok od bazge sa https://www.pereglin.com/ ali se dvoumim zbog cijene, svi ih hvale ali neznam koja je razlika između drugih opg proizvođača soka od bazge i kako prepoznati koji ... prikaži još! je dobar i vrijedan tih novaca. Djeca mi jako vole bazgu i želim za njih samo prirodno kupovati. Hvala unaprijed LP