Ljeto nas zove na slasni hedonizam, a s njime i lubenice! Sezona roštilja je u punom jeku, a svi žele dokazati da imaju najbolji recept. Ako želiš iznenaditi goste nečim posebnim, vrijeme je da lubenicu iskoristiš na potpuno neočekivan način – pretvori je u slatku marinadu za steak.
Lubenica - najslađi simbol ljeta
Lubenica je jedan od najslađih simbola ljeta - njezina prirodna slatkoća savršeno se slaže s mesom s roštilja. Tajna je u ravnoteži okusa – nasjeckanu lubenicu izmiksaj u blenderu, a zatim joj dodaj pažljivo odabrane sastojke: tamari ili sojin umak, balzamični ocat, pa čak i malo senfa.
Ljubitelji jačih okusa mogu ubaciti češnjak, chili pahuljice ili kap bourbona – rezultat će biti sočan i mirisan steak kojem nitko neće odoljeti.
Prednost lubenice? Na roštilju se njezini prirodni šećeri karameliziraju, stvarajući laganu, dimljenu slatkoću – bez ljepljivosti kakvu daje med. Meso ostaje sočno, a tu je i slasni efekt iznenađenja kad svojim gostim otkriješ recept!
Meso s roštilja još je slasnije uz marinadu od lubenice
Marinadu od lubenice nemoj koristiti samo za govedinu
Iako steak najčešće znači T-bone, ramstek ili biftek, ova marinada od lubenice savršeno funkcionira i s drugim vrstama mesa – piletinom, svježom ribom ili svinjetinom. Piletini će dati sočnost, ribi hrabriju voćnu notu, a svinjskom fileu potpuno novu dimenziju.
Možeš se poigrati okusima – primjerice, napraviti piletinu glaziranu lubenicom i limetom ili s marinadom od lubenice iskombinirati svinjski file, popularni lungić.
Lubenica u kulinarstvu odavno nije novost – od ljetnih koktela do odličnih salata, pa zašto je ne bismo koristili i u marinadi? Ovaj recept za marinadu od lubenice spaja sezonske namirnice i maštovitost, a rezultat je savršeno ljetno jelo.