Recepti Roštilj 08. kolovoza 2025.

Od lubenice napravi savršenu marinadu za meso

Roštilj
15 MIN
13 MIN
2
JEDNOSTAVNO
lubenica
Od lubenice napravi savršenu marinadu za steak
foto: Elena Koycheva/Unsplash
Zašto je lubenica savršena za marinadu? Njezini prirodni šećeri karameliziraju se na roštilju i daju mesu nježnu slatkoću bez ljepljivosti

Ljeto nas zove na slasni hedonizam, a s njime i lubenice! Sezona roštilja je u punom jeku, a svi žele dokazati da imaju najbolji recept. Ako želiš iznenaditi goste nečim posebnim, vrijeme je da lubenicu iskoristiš na potpuno neočekivan način – pretvori je u slatku marinadu za steak.

lubenica Možda vas zanima... Uz naše savjete odaberi savršeno zrelu lubenicu Špajza

Lubenica - najslađi simbol ljeta

Lubenica je jedan od najslađih simbola ljeta - njezina prirodna slatkoća savršeno se slaže s mesom s roštilja. Tajna je u ravnoteži okusa – nasjeckanu lubenicu izmiksaj u blenderu, a zatim joj dodaj pažljivo odabrane sastojke: tamari ili sojin umak, balzamični ocat, pa čak i malo senfa.

Ljubitelji jačih okusa mogu ubaciti češnjak, chili pahuljice ili kap bourbona – rezultat će biti sočan i mirisan steak kojem nitko neće odoljeti.

Prednost lubenice? Na roštilju se njezini prirodni šećeri karameliziraju, stvarajući laganu, dimljenu slatkoću – bez ljepljivosti kakvu daje med. Meso ostaje sočno, a tu je i slasni efekt iznenađenja kad svojim gostim otkriješ recept! 

Mala škola pripreme steaka Možda vas zanima... Mala škola pripreme steaka i recept za rustikalni ramstek Recepti

 | Author: Yunus Tug/Unsplash Meso s roštilja još je slasnije uz marinadu od lubenice foto: Yunus Tug/Unsplash

Marinadu od lubenice nemoj koristiti samo za govedinu

Iako steak najčešće znači T-bone, ramstek ili biftek, ova marinada od lubenice savršeno funkcionira i s drugim vrstama mesa – piletinom, svježom ribom ili svinjetinom. Piletini će dati sočnost, ribi hrabriju voćnu notu, a svinjskom fileu potpuno novu dimenziju.

Možeš se poigrati okusima – primjerice, napraviti piletinu glaziranu lubenicom i limetom ili s marinadom od lubenice iskombinirati svinjski file, popularni lungić.

Lubenica u kulinarstvu odavno nije novost – od ljetnih koktela do odličnih salata, pa zašto je ne bismo koristili i u marinadi? Ovaj recept za marinadu od lubenice spaja sezonske namirnice i maštovitost, a rezultat je savršeno ljetno jelo.

Ne gasi ekran dok kuham

Steak u marinadi od lubenice
15 MIN
pripreme
13 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Biftek 2 kriška
  • Lubenica 300 g
  • Soja umak 2 žlica
  • Aceto Balsamico 1 žlica
  • Češnjak 1 režanj
  • Chili pahuljice 1 prstohvat
  • Bourbon whiskey 1 žlica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. Lubenicu nareži na kockice, ukloni koštice i stavi u blender. Miksaj dok ne dobiješ glatku tekućinu.


  2. Dodaj tamari/sojin umak, balzamični ocat, maslinovo ulje te po želji češnjak, chili i bourbon. Dobro izmiješaj.


  3. Steakove posoli, popapri i prelij pripremljenom marinadom. Ostavi najmanje 30 minuta u hladnjaku (idealno 2-3 sata).

    Meso izvadi iz marinade i obriši višak tekućine.


  4. Zagrij grill tavu ili roštilj, premaži ga masnoćom i peci steakove do željenog stupnja pečenja.


lubenica Možda vas zanima... I kora od lubenice je jestiva! Evo kako je iskoristiti... Recepti Caprese salata s lubenicom Možda vas zanima... Lubenica caprese: Ovu salatu ćeš pripremati cijelo ljeto! Recepti gazpacho od lubenice Možda vas zanima... Ako ti je vruće, posluži gazpacho od lubenice Recepti grilana lubenica Možda vas zanima... Grilana lubenica je naše novo slasno ljetno otkriće Recepti lubenica Možda vas zanima... Je li sigurno jesti koštice lubenice? Špajza koktel od lubenice i mente Možda vas zanima... HIT LJETNI KOKTEL Osvježi se uz spoj lubenice i mente Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.