Bilo da su topli ili hladni, ovi zapečeni sendviči sa šunkom i sirom savršen su zalogaj koji će svi obožavati!
Mali, ali moćni – zapečeni sendviči sa šunkom i sirom brzo će postati hit na svakom stolu. Sočne kriške šunke, rastopljeni švicarski sir i mekana, blago slatkasta peciva čine kombinaciju kojoj je teško odoljeti. Sve to zaokružuje mirisni maslac s dodatkom senfa i začina, koji se prelijeva preko peciva i daje im savršenu hrskavu koricu.
Savjeti za savršene sendviče
Prvih 20 minuta peci ih pokrivene kako bi se sendviči ravnomjerno zagrijali bez prekomjernog tamnjenja peciva. Na kraju ih peci nepokrivene dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Sendviči se mogu složiti i premazati maslacem do 1 dan unaprijed. Unaprijed pripremljene sendviče čuvaj u hladnjaku, a prije pečenja ponovno zagrij maslac 30-35 sekundi u mikrovalnoj pećnici i premaži peciva. Ostatke pohrani u hermetički zatvorenu posudu i drži u hladnjaku do 3 dana.
Ne gasi ekran dok kuham
Zapečeni sendviči sa šunkom i sirom
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
4
žlica
Senf
1
žlica
Worcestershire umak
1
žlica
Luk u prahu
0,50
žličica
Sol
0,25
žličica
Brioche pecivo
12
kom
Ementaler
12
kriška
Šunka
12
kriška
Mak
1
žlica
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice, pećnicu zagrij na 175 °C.
Stavi 4 žlice maslaca u malu posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu i rastopi ga, 20-30 sekundi. (Maslac možeš rastopiti i na štednjaku na srednjoj vatri.)
U rastopljeni maslac dodaj senf, Worcestershire umak, luk u prahu i sol, a zatim sve dobro izmiješaj pjenjačom.
Prereži peciva vodoravno, koristeći nazubljeni nož. Donju polovicu peciva stavi u pravokutni kalup za pečenje veličine cca 23x33 cm ili 18x28 cm.
Na donju polovicu peciva složi 6 kriški švicarskog sira, lagano preklapajući kriške kako bi sve bilo prekriveno. Zatim dodaj 12 kriški šunke, presavijajući svaku krišku i slažući je ravnomjerno po pecivima. Preko šunke rasporedi preostalih 6 kriški sira, a zatim poklopi gornjom polovicom peciva.
Premaži rastopljeni maslac ravnomjerno preko vrha peciva, a zatim pospi sjemenkama maka. Kalup čvrsto prekrij aluminijskom folijom.
Stavi pleh sa sendvičima u pećnicu i peci dok se sendviči ne zagriju, a sir se ne rastopi, oko 20 minuta.
Ukloni foliju i peci još 7-8 minuta, dok peciva ne poprime lagano zlatno-smeđu boju.
Premjesti pečene sendviče na dasku za rezanje i nareži ih na pojedinačne komade prije posluživanja.
Za laganu večeru ove sendviče posluži uz pečeni batat ili lagane salate od brokule.