Palačinke s komadićima čokolade i maslacem od kikirikija? O, da, može! Ima li bolje kombinacije od te? I još umjesto pečenja brojnih palačinki, što inače ostavljaš isključivo za vikend ili posebne prilike, sve staviš u pećnicu i nemaš brige! Da, idealno. Palačinka kolač iz pećnice može biti tvoj izbor i za doručak na radni dan. Vjeruj nam!
Ako nikad nisi čuo/čula za kikiriki u prahu, vrijeme je da ga proučiš i nabaviš. To je superfini prah napravljen od mljevenog tostiranog kikirikija. Možeš ga ubaciti u smoothie ili razne kolače. Svemu će dati puno divnog okusa, a bogat je proteinima. Ujedno ima i manje masnoća nego klasičan kikiriki maslac.
Iako ovo može biti doručak, itekako fin i idealan za početak dana, nije baš za one koji se bude pet minuta prije nego što trebaju krenuti na posao. Ne zahtijeva puno brige dok se peče, ali ipak treba čekati…
Sastojci:
- 280 grama brašna
- 180 grama kikirikija u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode
- 1 žličicu soli
- 0.5 litre mlaćenice
- 2 velika jaja
- 50 grama šećera
- 1 ½ žličica ekstrakta vanilije
- 4 žlice neslanog maslaca
- 120 grama kapljica čokolade
Priprema:
- Stavi veliki pladanj za pečenje (cca 30x40 cm) na središnju policu u pećnici. Pećnicu uključi na 180 stupnjeva.
- U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prah od kikirikija, prašak za pecivo, sodu i sol. U drugoj posudi pomiješaj mlaćenicu, jaja, šećer i vaniliju.
- Otopi 3 žlice maslaca (jednu sačuvaj) i umiješaj u smjesu s mlaćenicom.
- Ulij mokre sastojke u suhe i pomiješaj tek toliko da se sve prožme i ne ostane tragova brašna. Smjesa ne mora biti potpuno glatka. Na kraju umiješaj kapljice.
- Pažljivo izvadi vrući pladanj iz pećnice i ubaci najprije preostalu žlicu maslaca. Pomiči pladanj dok se maslac ne rastopi i ne rasporedi po pladnju.
- Ulij smjesu i brzo poravnaj. Peci dok ne bude zlatne boje i isprobaj čačkalicom je li gotovo. To bi trebalo biti oko 13 do 15 minuta.
- Izreži na komade i posluži s jogurtom, voćem ili po želji.
Sasvim dobar početak dana! Ili možda kraj, u društvu.