Recepti 14. travnja 2022.

Savršeno pečena janjetina: Kako ju odabrati i pripremiti?

; Savršeno pečena janjetina foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Proljeće je pravo vrijeme za uživanje u okusima mlade janjetine, a pripremati ju ne moraš ispod peke da bi bila ukusna

Pečena janjetina neizostavni je dio proljetnog jelovnika, a ako misliš da je za pripremu savršeno pečene janjetine potrebna peka, mi smo tu da ti promijenimo mišljenje. Pečena janjetina odlična je i iz pećnice, a uz nekoliko trikova znat ćeš ne samo kako ju najbolje ispeći, nego i kako odabrati najukusniji komad janjetine. 

Pečena janjetina - kako odabrati najbolji komad?

Pod janjetinom podrazumijevamo meso životinje starosti između tri mjeseca i godine dana. Ako kažemo mlada janjetina, tada se radi o životinji mlađoj od tri mjeseca. Kod odabira mesa za pečenu janjetinu važno je znati da je janjetina svjetlo ružičaste boje, dok je meso starijih životinja tamno crvene boje. Masno tkivo janjetine za pečenje mora biti bijele boje, a ne žute. Meso je nježne strukture i za razliku od mesa starijih životinja, nije prošarano masnoćom – mramorirano.

Na okus i miris pečene janjetine značajno utječe dob životinje, spol, godišnje doba i prehrana. Janjetina je najbolja od siječnja do lipnja te ona koja je dosegla težinu između 12 i 15 kg. Poznato je i da je janjetina za pečenje koja se hranila aromatičnim biljem, te ona koja je pasla u blizini mora - najbolje kvalitete.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Pečena janjetina u pećnici kao ispod peke

Ako janjetinu odlučimo peći u pećnici, prije pečenja potrebno ju je oprati i dobro posušiti krpom te natrljati solju. Janjetinu zatim polijevamo vrućim uljem i stavljamo u pećnicu. Dobra ideja je prije pečenja janjetinu marinirati. Osim što omekšavaju meso i daju aromu, marinade mogu ukloniti karakterističan miris janjetine koji je kod mesa starijih primjeraka jače izražen. Janjetinu natrljamo uljem i začinima po želji, poput češnjaka, limuna, ružmarina, majčine dušice i metvice, i ostavimo da stoji preko noći ili na par sati prije pečenja.

Osim marinade, za više arome pečene janjetine meso možemo našpikati odnosno nadjenuti češnjakom, komadićima slanine i ružmarinom. Janjetina se peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa. Dok se janjetina peče potrebno ju je često polijevati vlastitim sokom ili ako ga nema dovoljno, dodaje se malo vode. Kako se ne bi presušila, janjetinu možemo pokriti vatrostalnim poklopcem ili folijom koju uklonimo na sredini pečenja. Krumpir uz pečenu janjetinu možemo dodati ili na pola pečenja ili nakon vađenja gotovog mesa. Krumpir pečen u masnoći u kojoj se peklo meso upije fine sokove i arome. Osim krumpira, janjetina se idealno slaže s kuhanim graškom i mrkvom.

 | Author: Shutterstock Pečena janjetina u pećnici kao ispod peke; foto: foto: Shutterstock

Pečena janjetina u pećnici

Sastojci:

  • 2,5 kg janjetine 
  • 1,5 kg krumpira
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 grančica ružmarina
  • 150 ml maslinovog ulja
  • Papar
  • Sol
  • Voda

Priprema:

  1. U mužaru istuci četiri češnja češnjaka, pola grančice ružmarina, prstohvat soli i papra te dodaj 150 ml maslinovog ulja.
  2. Janjetinu najprije dobro operi pa posuši papirnatim ručnikom. Posipaj solju i dobro utrljaj. 
  3. Na janjetinu dodaj i pripremljenu smjesu začina i ulja te temeljito razmaži po mesu. Ostavi da stoji barem tri sata.
  4. Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva, a u lim za pečenje stavi očišćeni i na četvrtine nasjeckani luk i janjetinu. Dodaj oko 150 ml vode, prekrij aluminijskom folijom i stavi peći pola sata. 
  5. Nakon posla sata makni aluminijsku foliju, meso okreni i prelij sokovima od pečenja. Prekrij folijom i stavi peći još pola sata. 
  6. Nakon pola sata meso ponovno okreni i zalij sokovima od pečenja te dodaj još malo vode. Peci još pola sata do 40 minuta. 
  7. Dok se meso peče skuhaj krumpire.
  8. Oko 10 minuta prije nego je meso pečeno, u posudu gdje se peče dodaj krumpire, ružmarin, češnjak, sol i papar te još malo vode.
  9. Peci bez folije dok meso i krumpiri ne budu pečeni. 
  10. Meso prije posluživanja ostavi da odmori barem 10 minuta. 

Dobar tek!

 | Author: Shutterstock Savršeno pečena janjetina; foto: foto: Shutterstock

Pečenu janjetinu posluži i uz ove slasne priloge:

Možda vas zanima... Pečeni batat - prilog za baš svaku priliku Recepti Možda vas zanima... Pijani pečeni krumpiri – tvoj novi najdraži prilog Recepti Možda vas zanima... Hrskave prokulice s glazurom od meda i aceta balsamica Recepti Možda vas zanima... Pripremi mladi krumpir na dva slasna načina Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.