Recepti Uskrs 26. ožujka 2024.

Kako odabrati i ispeći savršenu janjetinu za Uskrs

Uskrs
15 MIN
100 MIN
10
SREDNJE
janjetina
Pečeni janjeći but s raznim slasnim dodacima
foto: Rumman Amin/Unsplash
Proljeće, a posebno Uskrs, vrijeme je kada je mlada janjetina najbolja, a pripremati ju ne moraš isključivo ispod peke da bi bila ukusna. odlična je i pripremljena u pećnici

Mlada janjetina jedan je od naših najdražih vjesnika proljeća. Pečena janjetina neizostavni je dio proljetnog jelovnika, a ako misliš da je za pripremu savršeno pečene janjetine potrebna peka, mi smo tu da ti promijenimo mišljenje.

Pečena janjetina odlična je i iz pećnice, a uz nekoliko trikova znat ćeš ne samo kako ju najbolje ispeći, nego i kako odabrati najukusniji komad janjetine. 

Janjeća plećka Možda vas zanima... Odlična ideja za Uskrs: Janjeća plećka sa špinatom Recepti

Mlada janjetina - kako odabrati najbolji komad?

Pod janjetinom podrazumijevamo meso životinje starosti između 3 mjeseca i godine dana. Ako kažemo mlada janjetina, tada se radi o životinji mlađoj od 3 mjeseca.

Kod odabira mesa za pečenu janjetinu važno je znati da je janjetina svijetloružičaste boje, dok je meso starijih životinja tamno crvene boje. Masno tkivo janjetine za pečenje mora biti bijele boje, a ne žute. Meso je nježne strukture i za razliku od mesa starijih životinja, nije prošarano masnoćom – mramorirano.

Na okus i miris pečene janjetine značajno utječe dob životinje, spol, godišnje doba i prehrana. Janjetina je najbolja od siječnja do lipnja te ona koja je dosegla težinu između 12 i 15 kg.

Poznato je i da je janjetina za pečenje koja se hranila aromatičnim biljem, te ona koja je pasla u blizini mora - najbolje kvalitete.

 | Author: Shutterstock Sirovi janjeći kotleti foto: Shutterstock

Janjetina pečena u pećnici - baš kao ispod peke

Ako janjetinu odlučimo peći u pećnici, prije pečenja potrebno ju je oprati i dobro posušiti krpom te natrljati solju. Janjetinu zatim polijevamo vrućim uljem i stavljamo u pećnicu. Dobra ideja je prije pečenja janjetinu marinirati.

Osim što omekšavaju meso i daju aromu, marinade mogu ukloniti karakterističan miris janjetine koji je kod mesa starijih primjeraka jače izražen. Janjetinu natrljamo uljem i začinima po želji, poput češnjaka, limuna, ružmarina, majčine dušice i metvice, i ostavimo da stoji preko noći ili na par sati prije pečenja.

janjetina Možda vas zanima... NAJSOČNIJI SAVJET Kako savršeno ispeći janjetinu Špajza

Osim marinade, za više arome pečene janjetine meso možemo našpikati odnosno nadjenuti češnjakom, komadićima slanine i ružmarinom. Janjetina se peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa.

Dok se janjetina peče potrebno ju je često polijevati vlastitim sokom od pečenja, a ako ga nema dovoljno, dodaje se malo vode.

Kako se ne bi presušila, janjetinu možemo pokriti vatrostalnim poklopcem ili folijom koju uklonimo na sredini pečenja. Krumpir uz pečenu janjetinu možemo dodati ili na pola pečenja ili nakon vađenja gotovog mesa.

Krumpir pečen u masnoći u kojoj se peklo meso upije fine sokove i arome. Osim krumpira, janjetina se idealno slaže s kuhanim graškom i mrkvom.

Recept za savršeno pečenu janjetinu slijedi u nastavku...

janjetina ispod peke | Author: Miranda Čikotić/PIXSELL Janjetina ispod peke u poznatom restoranu Radmanove mlinice kod Omiša foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Janjetina iz pećnice
15 MIN
pripreme
100 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Janjetina 2,50 kg
  • Krumpir 1,50 kg
  • Češnjak 4 režanj
  • Luk 2 kom
  • Ružmarin 1 kom
  • Maslinovo ulje 150 ml
  • Crni papar 1,50 žličica
  • Sol 3 žličica
  • Voda
Postupak
  1. U mužaru istuci četiri češnja češnjaka, pola grančice ružmarina, sol i papar te dodaj 150 ml maslinovog ulja.


  2. Janjetinu najprije dobro operi pa posuši papirnatim ručnikom. Posipaj solju i dobro utrljaj. 


  3. Na janjetinu dodaj i pripremljenu smjesu začina i ulja te temeljito razmaži po mesu. Ostavi da stoji barem 3 sata.


  4. Pećnicu zagrij na 200 Celzijevih stupnjeva, a u lim za pečenje stavi očišćeni i na četvrtine nasjeckani luk i janjetinu. Dodaj oko 150 ml vode, prekrij aluminijskom folijom i stavi peći pola sata. 


  5. Nakon pola sata makni aluminijsku foliju, meso okreni i prelij sokovima od pečenja. Prekrij folijom i stavi peći još pola sata. 


  6. Nakon pola sata meso ponovno okreni i zalij sokovima od pečenja te dodaj još malo vode. Peci još pola sata do 40 minuta. 


  7. Dok se meso peče skuhaj krumpire.


  8. Oko 10 minuta prije nego je meso pečeno, u posudu gdje se peče dodaj krumpire, ružmarin, češnjak, sol i papar te još malo vode.


  9. Peci bez folije dok meso i krumpiri ne budu lijepo zapečeni. 


  10. Meso prije rezanja i posluživanja ostavi da odmori barem 10 minuta. 


Imamo još super recepata za janjetinu...

Janjeća koljenica Možda vas zanima... Za više okusa i sočnosti: 5 odličnih umaka za janjetinu Špajza Možda vas zanima... Ovako ukusan punjeni janjeći but još niste probali! Native sadržaj Stanley Tucci, janjeći kotleti Možda vas zanima... Sočni janjeći kotleti na način kako ih priprema slavni glumac Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.