Za ovo jelo, pečene punjene paprike, koriste se raznobojne mesnate paprike koje odlično zadržavaju oblik tijekom pečenja. Mljevenu junetinu možeš zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, a umjesto bijele možeš koristiti smeđu ili crnu rižu
Punjene paprike zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Verzija koja se jede u Hrvatskoj svima nam je omiljeno ljetno jelo, jer ljeti su tržnice prepune paprika babura koje za njega koristimo.
No postoji i malo drugačija verzija punjenih paprika, koje se peku, a u ovom jelu koriste se mesnate paprike koje se mogu nabaviti u četiri boje – crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoji dostupne su tijekom cijele godine. Zbog svoje mesnatosti dobro zadržavaju oblik i nakon termičke obrade (ovo jelo se peče 45 minuta u pećnici!).
Punjenje je slično našem, klasičnom, a mljevena junetina može se zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, čak i mesom iz kobasica, dok vegetarijanci i vegani mogu koristiti tofu ili primjerice ljuspice soje ili primjerice zamjenu za meso na bazi proteina graška. Bitno je sve dobro začiniti kako bi bilo ukusno.
Mesnate paprike dolaze u raznim bojama
foto: Shutterstock
Za sočnost se ne moraš brinuti jer obilje sjeckane rajčice iz konzerve odradit će svoju zadaću. Također, možeš se poigrati i s rižom te umjesto bijele staviti integralnu smeđu rižu ili pak preukusnu i vrlo dekorativnu crnu, a umjesto riže možeš koristiti i bulgur, amarant, proso...
I još jedna odlična prednost ovog jela – možeš ga pripremiti unaprijed. Napraviš nadjev, očistiš i napuniš paprike i spremiš ih u hladnjak, a drugi dan ih pospeš sirom te ubaciš u pećnicu 45 minuta prije planiranog ručka ili večere.
Svi će biti oduševljeni, ti se nećeš namučiti, a na stolu ćeš imati prefino jelo uz koje možeš poslužiti pire krumpir, ali i neku finu zelenu salatu. Priprema traje 20-ak minuta, pečenje 45, a jedna porcija ima 457 kalorija. Navali!
Punjena zapečena paprika
foto: Stockfood
Ne gasi ekran dok kuham
Punjene paprike iz pećnice
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Riža
0,50
šalica
Maslinovo ulje
2
žličica
Luk
1
kom
Koncentrat rajčice
2
žlica
Češnjak
4
režanj
Mljeveno meso - Junetina
500
g
Sjeckana rajčica iz konzerve
1
kom
Origano
1,50
žličica
Sol
Crni papar
Paprika
6
kom
Cheddar
1
šalica
Listići svježeg peršina
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U manjoj posudi skuhaj rižu prema uputama na pakiranju.
U većoj tavi, na srednjoj vatri zagrij ulje i na njemu dinstaj luk dok ne omekša – oko 5 minuta. Umiješaj koncentrat rajčice i češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, otprilike minutu. Dodaj mljevenu junetinu i dinstaj dalje, s tim da kuhačom razlomiš meso ako nastanu grudice. Meso dinstaj oko 6 minuta, odnosno dok više ne bude ružičasto.
Umiješaj kuhanu rižu i sjeckane rajčice, začini origanom, posoli i popapri. Pusti da se lagano krčka oko 5 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira.
Paprike posloži uspravno u vatrostalnu posudu i pokapaj ih maslinovim uljem. U svaku papriku stavi mesno punjenje i na vrh stavi ribani sir.
Posudu pokrij aluminijskom folijom i peci oko 35 minuta, odnosno dok paprike ne omekšaju. Makni foliju i peci još 10-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i lijepo zapeče. Prije posluživanja pospi peršinom.