Recepti Povrće 28. travnja 2024.

Ne možemo im odoljeti: Pečene punjene paprike

Povrće
20 MIN
45 MIN
6
SREDNJE
Pečene punjene paprike
Mesnate paprike zadržavaju oblik i nakon pečenja
foto: Shutterstock
Za ovo jelo, pečene punjene paprike, koriste se raznobojne mesnate paprike koje odlično zadržavaju oblik tijekom pečenja. Mljevenu junetinu možeš zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, a umjesto bijele možeš koristiti smeđu ili crnu rižu

Punjene paprike zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. Verzija koja se jede u Hrvatskoj svima nam je omiljeno ljetno jelo, jer ljeti su tržnice prepune paprika babura koje za njega koristimo.

No postoji i malo drugačija verzija punjenih paprika, koje se peku, a u ovom jelu koriste se mesnate paprike koje se mogu nabaviti u četiri boje – crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj i dostupne su tijekom cijele godine. Zbog svoje mesnatosti dobro zadržavaju oblik i nakon termičke obrade (ovo jelo se peče 45 minuta u pećnici!).

Pohane jalapeño papričice sa sirom Možda vas zanima... Pohane ljute papričice punjene krem sirom Recepti

Punjenje je slično našem, klasičnom, a mljevena junetina može se zamijeniti bilo kojim drugim mljevenim mesom, čak i mesom iz kobasica, dok vegetarijanci i vegani mogu koristiti tofu ili primjerice ljuspice soje ili primjerice zamjenu za meso na bazi proteina graška. Bitno je sve dobro začiniti kako bi bilo ukusno.

 | Author: Shutterstock Mesnate paprike dolaze u raznim bojama foto: Shutterstock

Za sočnost se ne moraš brinuti jer obilje sjeckane rajčice iz konzerve odradit će svoju zadaću. Također, možeš se poigrati i s rižom te umjesto bijele staviti integralnu smeđu rižu ili pak preukusnu i vrlo dekorativnu crnu, a umjesto riže možeš koristiti i bulgur, amarant, proso...

I još jedna odlična prednost ovog jela – možeš ga pripremiti unaprijed. Napraviš nadjev, očistiš i napuniš paprike i spremiš ih u hladnjak, a drugi dan ih pospeš sirom te ubaciš u pećnicu 45 minuta prije planiranog ručka ili večere.

Svi će biti oduševljeni, ti se nećeš namučiti, a na stolu ćeš imati prefino jelo uz koje možeš poslužiti pire krumpir, ali i neku finu zelenu salatu. Priprema traje 20-ak minuta, pečenje 45, a jedna porcija ima 457 kalorija. Navali!

 

Paprika | Author: Stockfood Punjena zapečena paprika foto: Stockfood

Ne gasi ekran dok kuham

Punjene paprike iz pećnice
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Riža 0,50 šalica
  • Maslinovo ulje 2 žličica
  • Luk 1 kom
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Češnjak 4 režanj
  • Mljeveno meso - Junetina 500 g
  • Sjeckana rajčica iz konzerve 1 kom
  • Origano 1,50 žličica
  • Sol
  • Crni papar
  • Paprika 6 kom
  • Cheddar 1 šalica
  • Listići svježeg peršina
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U manjoj posudi skuhaj rižu prema uputama na pakiranju.


  2. U većoj tavi, na srednjoj vatri zagrij ulje i na njemu dinstaj luk dok ne omekša – oko 5 minuta. Umiješaj koncentrat rajčice i češnjak i dinstaj dalje dok ne zamiriši, otprilike minutu. Dodaj mljevenu junetinu i dinstaj dalje, s tim da kuhačom razlomiš meso ako nastanu grudice. Meso dinstaj oko 6 minuta, odnosno dok više ne bude ružičasto.


  3. Umiješaj kuhanu rižu i sjeckane rajčice, začini origanom, posoli i popapri. Pusti da se lagano krčka oko 5 minuta, odnosno dok se tekućina malo ne reducira.


  4. Paprike posloži uspravno u vatrostalnu posudu i pokapaj ih maslinovim uljem. U svaku papriku stavi mesno punjenje i na vrh stavi ribani sir.


  5. Posudu pokrij aluminijskom folijom i peci oko 35 minuta, odnosno dok paprike ne omekšaju. Makni foliju i peci još 10-ak minuta, odnosno dok se sir ne rastopi i lijepo zapeče. Prije posluživanja pospi peršinom.


Isprobaj i ove odlične recepte...

paprike Možda vas zanima... 10 top recepata s paprikama - punjene, pečene, na pizzi... Recepti Možda vas zanima... Punjena paprika s grahom i krumpirom - vege obrok za prohladne dane Recepti Punjene paprike Možda vas zanima... Zimska verzija punjenih paprika - vatromet boja i okusa! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.