Punjene kore od krumpira odličan su snack. Pune se slaninom, sirom, kiselim vrhnjem… Mi ti donosimo malo drugačiju verziju, gdje, osim kora, ima i nešto samog krumpira.
Ovi naši zalogaji od krumpira u kori odličan su snack uz pivo dok gledaš omiljeni sport na TV-u ili pak neki dobar film, ali oni mogu biti i izvrstan samostalan obrok uz neku bogati sezonsku salatu ili pak odličan prilog glavnom jelu.
Tajna uspjeha - dobro operi i obilno začini
Jako je važno krumpire dobro začiniti prije nego što na njih složiš nadjev i baciš ih u pećnicu. U našem receptu koristi se mješavina kajenske papričice, češnjaka u granulama, soli i papra, no slobodno možeš osmisliti vlastitu mješavinu začina uz koju će ovi krumpiri u kori doslovce zablistati.
I da, malo podsjećaju na ličke pole, ali opet su ovi krumpiri u kori i toliko posebni i drugačiji.
Slasni krumpiri s korom
(12-15 porcija, srednje zahtjevno, 45 minuta)
Sastojci:
- 3 veća (lička) krumpira, dobro oprana i oribana
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- obilan prstohvat kajenske papričice u prahu
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 1 i ½ šalica naribanog sira cheddara (1 šalica = 250 ml)
- 6 kriški slanine, prženih i zdrobljenih
- kiselo vrhnje, za serviranje
- 3 mlada luka, sitno narezana
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Nareži krumpire po duljini na kriške debele oko 1 cm.
- U velikoj zdjeli kriške krumpira u kori izmiješaj s ulje, solju, paprom, kajenskom papričicom i češnjakom u granulama. Posloži ih u jednom sloju u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peci 30-40 minuta, dok se lagano ne zazlate i omekšaju – obavezno ih okreni na pola vremena pečenja.
- Na svaku kriški krumpira stavi malo naribanog sira i nadrobljene pržene slanine.
- Stavi pod grill grijač u pećnici na otprilike 2 minute, dodaj na svaki komad krumpira malo vrhnja te pospi nasjeckanim mladim lukom.
Imamo još odličnih recepata za jela u kojima je krumpir glavna zvijezda...