Recepti 16. studenoga 2018.

Pire od buče – neobično dobar prilog i savršena osnova za slatka jela

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatkasti pire osvojit će čak i one koji ne vole jela od bundeve, izvrsno će se složiti uz svaku vrstu glavnog jela, a bit će i sjajna osnova za slastice. Donosimo recept za najjednostavniji i najukusniji pire od buče.

Aromatičan i kremast, pire od buče poprilično je jednostavan za pripremu, ne oduzima previše vremena niti namirnica, a koristiti ga možete na nebrojeno mnogo načina. Za pripremu koristite slatkaste bundeve kao što je butternut te im zatim dodajte začine po želji, usitnite i uživajte.

 

Možda vas zanima... Bundeva - sve o omiljenoj jesenskoj namirnici i 7 sjajnih recepata! Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Sve što će vam trebati za pripremu slanog pirea bit će malo maslinovog ulja, sol i papar, pećnica i 20 minuta vremena. Bundevu nasjeckajte na veće komade, ogulite joj kožu i posložite u posudu za pečenje. Dodajte joj dvije do tri žlice maslinovog ulja te soli i papra po želji.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko 20 minuta ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada. Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori, pa štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu buču u pire. Dodati joj možete i maslac ili maslinovo ulje, no ispečete li buču dobro, neće joj biti potrebni baš nikakvi dodaci.

Slani pire od buče možete poslužiti uz mesna i riblja jela, grilano povrće ili popečke, ali i iskoristiti kao dio juhe, dodatak rižotu ili tjestenini. Tako pripremljenom pireu možete dodati mlijeko, pa sve skupa zagrijati, u kombinaciju ubaciti malo topljivog sira, začine po želji, pa uživati u kremastoj sezonskoj tjestenini.

 

Možda vas zanima... Butternut tikva s kobasicom se voli na sasvim poseban način Recepti

 

Rižotu od omiljenog sezonskog povrća možete dodati žlicu ili dvije pirea od buče i pretvoriti ga u tanjur genijalnih okusa, a želite li pripremiti stvarno finu juhu od buče, pireu dodajte temeljac i začine, pa sve zajedno kuhajte dok se svi sastojci ne povežu. Njoki će također postati za nijansu bolji dodate li klasičnom pireu i malo onog od buče, a hummus postati daleko aromatičniji. 

 

Možda vas zanima... Kraljica jeseni: Kremasta juha od bundeve Kolumne Možda vas zanima... Curry juha od buče s piletinom - novo ruho poznatih okusa Kolumne butternut hummus Možda vas zanima... Namaz koji obožavamo: Hummus od butternut tikve None

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Za slatku verziju pirea, bundevu ispecite samu ili posipanu s malo smeđeg ili vanilin šećera, cimeta ili nekog drugog začina po želji. Nakon što je izvadite iz pećnice, ponovite postupak s miksanjem ili blendanjem, pa pire upotrijebite kao dodatak tijestu za slatki kruh, biskvitima i kremama.

 

Možda vas zanima... Isprobajte sočan i mirisan kruh od bundeve Recepti

 

Pripremiti možete i deserte u čaši tako da pireu dodate malo kreme od čokolade ili vanilije, na dno stavite usitnjene kekse, a vrh začinite kakvim osvježavajućim sezonskim voćem. Pripremite cheesecake od bundeve, palačinke, brownie prošaran bundevom, jesensku kavu s aromom bundeve, pa čak i sladoled. 

 

Možda vas zanima... Zapečene bučine palačinke s kremom od čokolade Kolumne

 

Mogućnosti je mnogo, osnovni recept je tu, preostaje samo testiranje. U slast!
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.