Aromatičan i kremast, pire od buče poprilično je jednostavan za pripremu, ne oduzima previše vremena niti namirnica, a koristiti ga možete na nebrojeno mnogo načina. Za pripremu koristite slatkaste bundeve kao što je butternut te im zatim dodajte začine po želji, usitnite i uživajte.
Sve što će vam trebati za pripremu slanog pirea bit će malo maslinovog ulja, sol i papar, pećnica i 20 minuta vremena. Bundevu nasjeckajte na veće komade, ogulite joj kožu i posložite u posudu za pečenje. Dodajte joj dvije do tri žlice maslinovog ulja te soli i papra po želji.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko 20 minuta ili dok bundeva ne omekša, ovisno o veličini komada. Izvadite iz pećnice, pustite da malo odmori, pa štapnim mikserom ili blenderom pretvorite pečenu buču u pire. Dodati joj možete i maslac ili maslinovo ulje, no ispečete li buču dobro, neće joj biti potrebni baš nikakvi dodaci.
Slani pire od buče možete poslužiti uz mesna i riblja jela, grilano povrće ili popečke, ali i iskoristiti kao dio juhe, dodatak rižotu ili tjestenini. Tako pripremljenom pireu možete dodati mlijeko, pa sve skupa zagrijati, u kombinaciju ubaciti malo topljivog sira, začine po želji, pa uživati u kremastoj sezonskoj tjestenini.
Rižotu od omiljenog sezonskog povrća možete dodati žlicu ili dvije pirea od buče i pretvoriti ga u tanjur genijalnih okusa, a želite li pripremiti stvarno finu juhu od buče, pireu dodajte temeljac i začine, pa sve zajedno kuhajte dok se svi sastojci ne povežu. Njoki će također postati za nijansu bolji dodate li klasičnom pireu i malo onog od buče, a hummus postati daleko aromatičniji.
Za slatku verziju pirea, bundevu ispecite samu ili posipanu s malo smeđeg ili vanilin šećera, cimeta ili nekog drugog začina po želji. Nakon što je izvadite iz pećnice, ponovite postupak s miksanjem ili blendanjem, pa pire upotrijebite kao dodatak tijestu za slatki kruh, biskvitima i kremama.
Pripremiti možete i deserte u čaši tako da pireu dodate malo kreme od čokolade ili vanilije, na dno stavite usitnjene kekse, a vrh začinite kakvim osvježavajućim sezonskim voćem. Pripremite cheesecake od bundeve, palačinke, brownie prošaran bundevom, jesensku kavu s aromom bundeve, pa čak i sladoled.
Mogućnosti je mnogo, osnovni recept je tu, preostaje samo testiranje. U slast!