Idealna za hladne večeri, ova pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem zaslužuje biti zvijezda tvog stola
Smeđi maslac tajno je oružje svakog iskusnog kuhara – svojim bogatim, orašastim notama obogaćuje sve što dotakne. Njegova priprema je jednostavna: samo rastopi maslac na srednje jakoj vatri i strpljivo čekaj dok ne postane zlatan i zamiriše poput prženih lješnjaka.
Mirisni sklad
U ovoj piti, smeđi maslac se spaja s kruškama, jabukama i mirisnom vanilijom, stvarajući pun, sofisticiran okus koji nije presladak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu hrskave korice i sočnog voćnog nadjeva.
Za dodatnu dozu luksuza, ova pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem poslužuje se s crème fraîcheom ili lagano zaslađenim mascarponeom – jer deserti poput ovog zaslužuju poseban završni dodir. Donosimo savršen recept!
Ne gasi ekran dok kuham
Pita od krušaka
120 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslac
0,50
šalica
Kruška
5
kom
Jabuka
2
kom
Glatko brašno
3
žlica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Šećer
0,25
šalica
Prhko tijesto
500
g
Jaje
1
kom
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na najnižu razinu. U srednje velikoj tavi otopi maslac na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok ne poprimi zlatnu boju i ne zamiriše na orašaste plodove, oko 3 do 4 minute. Ulij u zdjelu i ostavi da se ohladi.
U velikoj zdjeli pomiješaj oguljene, očišćene i nasjeckane kruške i jabuke, brašno, vaniliju, sol, smeđi maslac i ¼ šalice šećera, pazeći da se svi sastojci ravnomjerno oblože.
Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj jedan kvadrat tijesta na disk promjera 35 cm. Položi ga u kalup za pitu promjera 23 cm, ostavljajući rub od 2,5 cm. Napuni pripremljenim nadjevom. Drugi disk tijesta razvaljaj na 30 cm i pažljivo ga položi preko nadjeva. Rubove gornjeg tijesta preklopi ispod donjeg ruba i čvrsto stisni, oblikujući ukrasne nabore po želji. Napravi nekoliko malih proreza na površini kako bi para mogla izlaziti. Premaži razmućenim jajetom, pospi s još 1 žlicom šećera i stavi pitu u zamrzivač na 15 minuta.
Peci na donjoj rešetki dok pita ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju, a sokovi ne počnu probijati kroz pukotine, otprilike 60 do 75 minuta. Pusti da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja i posluživanja.