Recepti Desert 25. veljače 2025.

Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem

Desert
120 MIN
30 MIN
8
SREDNJE
Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem
Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem
foto: Freepik
Idealna za hladne večeri, ova pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem zaslužuje biti zvijezda tvog stola

Smeđi maslac tajno je oružje svakog iskusnog kuhara – svojim bogatim, orašastim notama obogaćuje sve što dotakne. Njegova priprema je jednostavna: samo rastopi maslac na srednje jakoj vatri i strpljivo čekaj dok ne postane zlatan i zamiriše poput prženih lješnjaka.

Mirisni sklad 

U ovoj piti, smeđi maslac se spaja s kruškama, jabukama i mirisnom vanilijom, stvarajući pun, sofisticiran okus koji nije presladak. Svaki zalogaj donosi savršenu ravnotežu hrskave korice i sočnog voćnog nadjeva.

Za dodatnu dozu luksuza, ova pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem poslužuje se s crème fraîcheom ili lagano zaslađenim mascarponeom – jer deserti poput ovog zaslužuju poseban završni dodir. Donosimo savršen recept!

Ne gasi ekran dok kuham

Pita od krušaka
120 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslac 0,50 šalica
  • Kruška 5 kom
  • Jabuka 2 kom
  • Glatko brašno 3 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Sol 0,25 žličica
  • Šećer 0,25 šalica
  • Prhko tijesto 500 g
  • Jaje 1 kom
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na najnižu razinu. U srednje velikoj tavi otopi maslac na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok ne poprimi zlatnu boju i ne zamiriše na orašaste plodove, oko 3 do 4 minute. Ulij u zdjelu i ostavi da se ohladi.


  2. U velikoj zdjeli pomiješaj oguljene, očišćene i nasjeckane kruške i jabuke, brašno, vaniliju, sol, smeđi maslac i ¼ šalice šećera, pazeći da se svi sastojci ravnomjerno oblože.


  3. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj jedan kvadrat tijesta na disk promjera 35 cm. Položi ga u kalup za pitu promjera 23 cm, ostavljajući rub od 2,5 cm. Napuni pripremljenim nadjevom. Drugi disk tijesta razvaljaj na 30 cm i pažljivo ga položi preko nadjeva. Rubove gornjeg tijesta preklopi ispod donjeg ruba i čvrsto stisni, oblikujući ukrasne nabore po želji. Napravi nekoliko malih proreza na površini kako bi para mogla izlaziti. Premaži razmućenim jajetom, pospi s još 1 žlicom šećera i stavi pitu u zamrzivač na 15 minuta.


  4. Peci na donjoj rešetki dok pita ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju, a sokovi ne počnu probijati kroz pukotine, otprilike 60 do 75 minuta. Pusti da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja i posluživanja.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

593 kcal

29 %

MASTI

36,00 g

50 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

65,00 g

23 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Isprobaj i ove delicije s kruškama!

Možda vas zanima... Hrskave mini pite od jabuka i krušaka Kolumne Chutney Možda vas zanima... Savršeno aromatičan chutney od pečenih krušaka Recepti Možda vas zanima... Juha od celera i krušaka Steve Karapandže Recepti Možda vas zanima... Može li bolje: Tart od krušaka i čokolade Recepti sirup od krušaka Možda vas zanima... Slatki užitak: Sirup od krušaka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.