Recepti 12. siječnja 2017.

Može li bolje: Tart od krušaka i čokolade

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskavi kolač sočne unutrašnjosti koji će vas rastopiti u ove hladne dane

Ne možemo se odlučiti je li nam bolji tart s kruškama, tart s čokoladom ili to sve zajedno? Možda na prvu neobična kombinacija, ali kruške su sjajno voće jer ne preuzimaju preveliku prednost pred ostalim sastojcima zbog svog sočnog mesa i blagog mirisa.

Ova kombinacija poboljšana je  mrvicom cimeta i vanilije pa tako dobivate pregršt okusa i mirisa u jednom kolaču!

Da ne govorimo kako ga možete jesti kad god poželite.

Sastojci:

  • Za tijesto:
  • 160 g oštrog brašna
  • 8 žlica omekšanog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 1/4 šalice hladne vode
  • Nadjev:
  • 180 g tamne čokolade u kapljicama
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 šalica bijelog vina
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 3 kruške, oguljene, očišćene 
  • Sol

Priprema:

  1. Tijesto:  Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. U posudi miksati nastavkom za tijesto i polako dodavati hladnu vodu dok se ne oblikuje čvrsto tijesto
  3. Razvući tijesto u oblik kruga, debljine pola centimetra; treba stati u kalup (s odvojivim dnom) promjera 25 cm te pokriti i rubove
  4. Vilicom izbosti tijesto pa ga prekriti grahom ili rižom za pečenje
  5. Peći otprilike 20 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo
  6. NadjevKada je tijesto pečeno, izvaditi ga i pojačati temperaturu pećnice na 200 stupnjeva
  7. Izmiksati jaje i 3 žlice šećera dok smjesa ne postane pjenasta; dodati 1/3 šalice vrhnja i kratko miksati
  8. U manjoj tavi propirjati vino, kruške, preostali šećer, cimet, vaniliju i malo soli; pirjati dok kruške ne omekšaju ali ne previše pa ih narezati na tanke kriške
  9. Rastopiti čokoladu i preostalo vrhnje na pari pa preliti na pečeno tijesto; poslagati po čokoladi narezane kruške i peći 20 minuta

Poslužiti ohlađeno s malo čvrstog šlaga! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.