gastro postao
Hrskavi kolač sočne unutrašnjosti koji će vas rastopiti u ove hladne dane
Ne možemo se odlučiti je li nam bolji tart s kruškama, tart s čokoladom ili to sve zajedno? Možda na prvu neobična kombinacija, ali kruške su sjajno voće jer ne preuzimaju preveliku prednost pred ostalim sastojcima zbog svog sočnog mesa i blagog mirisa.
Ova kombinacija poboljšana je mrvicom cimeta i vanilije pa tako dobivate pregršt okusa i mirisa u jednom kolaču!
Da ne govorimo kako ga možete jesti kad god poželite.
Sastojci:
- Za tijesto:
- 160 g oštrog brašna
- 8 žlica omekšanog maslaca
- 2 žlice šećera
- Prstohvat soli
- 1/4 šalice hladne vode
- Nadjev:
- 180 g tamne čokolade u kapljicama
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 1 jaje
- 1/2 šalice šećera
- 1 šalica bijelog vina
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 3 kruške, oguljene, očišćene
- Sol
Priprema:
- Tijesto: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
- U posudi miksati nastavkom za tijesto i polako dodavati hladnu vodu dok se ne oblikuje čvrsto tijesto
- Razvući tijesto u oblik kruga, debljine pola centimetra; treba stati u kalup (s odvojivim dnom) promjera 25 cm te pokriti i rubove
- Vilicom izbosti tijesto pa ga prekriti grahom ili rižom za pečenje
- Peći otprilike 20 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo
- Nadjev: Kada je tijesto pečeno, izvaditi ga i pojačati temperaturu pećnice na 200 stupnjeva
- Izmiksati jaje i 3 žlice šećera dok smjesa ne postane pjenasta; dodati 1/3 šalice vrhnja i kratko miksati
- U manjoj tavi propirjati vino, kruške, preostali šećer, cimet, vaniliju i malo soli; pirjati dok kruške ne omekšaju ali ne previše pa ih narezati na tanke kriške
- Rastopiti čokoladu i preostalo vrhnje na pari pa preliti na pečeno tijesto; poslagati po čokoladi narezane kruške i peći 20 minuta
Poslužiti ohlađeno s malo čvrstog šlaga!